מעמד הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בוועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, המשיכה את הדיונים על המאבק בקטל בדרכים ודנה במעמד הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. בפתח הישיבה אמר היו"ר ביטן, כי מדובר בשנה הקטלנית ביותר בישראל. הוא הזכיר כי בחודש האחרון נוספו 40 הרוגים וכי הוועדה הציעה לחזק את הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בתקנים, בתקציבים ובסמכויות, ולהעבירה למשרד ראש הממשלה, ושאל אם השתנה משהו בעמדת משרדי הממשלה.
נציג המשרד לביטחון לאומי, קובי אריאלי אמר, כי המשטרה פועלת לאכיפה מוגברת ונותנת מענה.
נציגת אגף התקציבים באוצר, ספיר איפרגן אמרה, כי היא מסכימה שהמצב לא טוב, אבל שאלה אם זה יביא לשינוי. לדבריה, הרלב"ד עוסקת היום בעיקר באיסוף נתונים והסברה, ולא מספיק באכיפה. נכון לתת לה ולרשויות המקומיות סמכויות אכיפה שישמשו מכפיל כוח שישנה את פני המציאות.
ראש מנהל תשתיות במשרד התחבורה, אבנר פלור ציין, כי גם בתקציב הנוכחי, עם כל הקיצוצים, משרד התחבורה הביא תקציבים נוספים לטיפול במוקדי סיכון.
היו"ר ביטן אמר, כי הוא מבין שהשרים אינם מוכנים לוותר על תקציבים וסמכויות, אבל אי אפשר להמשיך את המצב הקיים. "נגיש הצעת חוק בעניין הזה, ואני מקווה שהשרים יתמכו ולא יעמדו על הרגליים האחוריות בגלל שיקולי אגו ותקציב. זה לא יכול להימשך ככה - 40 הרוגים בחודש, וכל אחד נאחז בקרנות המזבח שלא לאבד תקציב. הצענו לשנות את השיטה ל-5 שנים, ונגיש את ההצעה הזו מטעם הוועדה. אם ועדת השרים לחקיקה לא תאשר, נעביר את זה בכנסת למרות זאת, אופוזיציה וקואליציה יחד. זה אומר שינויים תקציביים, מדיניות אחרת, התייחסות לכוח אדם ועוד", אמר היו"ר ביטן.
יו"ר הרלב"ד, ניצב בדימוס יורם הלוי אמר, כי עד היום נהרגו בכבישים 434 בני אדם - הנתון הגבוה ביותר ב-20 השנים האחרונות. לדבריו, "אי אפשר להמשיך לעשות אותו דבר. הרלב"ד היא רשות לאומית, וכל מה שהיא עושה היום זה פרסומות וחלוקה של כלום. כרשות לאומית, נראה מה היא מסוגלת לעשות. תנו לרשות סמכויות וכלים, ואם היא לא תעמוד בהם, תפרקו אותה, אבל אי אפשר להשאיר את המצב כמו שהוא.
"למה צריך את הרלב"ד אם היא לא מצליחה לממש את הייעוד שלה? אנחנו חושבים שאפשר לעשות הרבה יותר. תנו לנו כלים לנסות. אנחנו מתרגלים למספרים של יותר מ-400 הרוגים בשנה. לא יכול להיות שבכל מקום אחר בעולם המספרים יורדים, ורק אנחנו עולים. בשנה נרשמים 1.2 מיליון דוחות, 80% מהם נרשמים ידנית, ואילו בעולם היחס הפוך."
ח"כ משה טור פז ציין, כי היו שנים טובות יותר, וגם להיחלשות החינוך בישראל יש השפעה על סוגייה זו.
מנכ"ל אור ירוק, יניב יעקב אמר, כי תקציב הרלב"ד ירד השנה בשני מיליון שקל, ושאל אילו כלים אפשר לתת כשאין עלייה במשאבים של הרלב"ד.
צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ
יו"ר הארגון לביטחון בכבישים, גיל ביילין ציין, כי 25 חיילים שרדו השנה את עזה ולבנון ונהרגו בתאונות דרכים, 17 מהם בחופשה ולא ברכב צבאי.
נציגת ארגון בטרם, עדי פרטוש הוסיפה, כי השנה נהרגו 57 ילדים בתאונות דרכים, מתוכם 37 היו בגילים 0 עד 4, בדרך כלל בסביבת מוסדות חינוך.
מייסד הארגון נתון לשינוי, גל רייך אמר, כי אפשר וצריך לעודד עבודה מהבית כחלק מהמאמץ להפחית תאונות. הוא ציין כי ועדת שרים בראשות ראש הממשלה הוקמה לפני יותר מחודש, והזכיר: "אמרנו כבר אז שלא יהיה לו זמן לזה, ולא היה לו זמן לזה. הוועדה לא התכנסה."
עוד ציין רייך, כי בעוד שבחיפה הייתה עלייה של 74% בהרוגים, ביו"ש חלה ירידה של 7%, וביקש לשאול למה זה קרה ואם הוסטו משאבים.
מנכ"ל אור ירוק יעקב הגיב ואמר: "כן. הוסיפו תקנים וניידות ביו"ש."
נציג אגף התנועה במשטרה, ניצב משנה עמיר ג'יבלי אמר, כי הוא אופטימי למרות השנה המאתגרת. "יש בעיה והיא ההרתעה. ברגע שזה ייפתר על ידי בתי דין מינהליים ופרויקטים טכנולוגיים שיביאו ל-80% דוחות אוטומטיים, נראה שינוי. אני מקווה לתוצאות אחרות בשנה הבאה."
לבקשת ח"כ אברהם בצלאל דנה הוועדה גם בנעשה בכבישי ירושלים, על רקע עלייה של 233% במספר ההרוגים בכבישי הבירה בעשור האחרון. "השנה יש בעיר יותר מ-20 הרוגים, עלייה של יותר מ-70%. לנסוע בירושלים זה קטסטרופה", אמר, והוסיף שהוא מקווה שהרלב"ד תקבל יותר סמכויות.
נציג הרלב"ד אבי שמר ציין, כי דווקא מאז שהתחילו עבודות בדרך חברון נרשמו שם פחות תאונות.
לבקשת ח"כ שלום דנינו עסקה הוועדה גם בהקמת מחלפון בצומת רמת חובב שבכביש 40, לצמצום הסיכון הצפוי בדרך. ח"כ דנינו ציין, כי במקום עומד לקום מפעל לטיפול בפסולת, ובדרך אליו, על כביש 40, ייסעו מאות משאיות. המועצה המקומית נאות חובב הכינה תוכנית למחלפון שיפתור את הבעיה. היא מוכנה לשאת בשליש מעלות הקמתו שנאמדת ב-60 מיליון שקל, אך נדרשים 40 מיליון שקלים נוספים.
נציג משרד התחבורה, אבי דרוט ציין, כי זה לא חלק מתוכניות המשרד, וכי מדובר בתולדה של המפעל. המימון צריך להיות במסגרת הקמתו.
היו"ר ביטן קרא לנציגי המועצה להתנות את הקמת המפעל בהקמת המחלפון, וכך לדאוג לתקציב.
מנכ"ל המועצה, ישראל אושר ציין, כי ההפעלה המסחרית של המיתקן היא ב-2030, ואמר כי יש חשש שהמיתקן יקום אבל לא תהיה אליו גישה.
נציגת המשרד להגנת הסביבה ציינה, כי הייתה פגישה בנושא אצל השרה, והובהר שאת תשתית התחבורה יממן משרד התחבורה.
ח"כ דנינו אמר כי דיבר עם השרה להגנת הסביבה, שאמרה שהמשרד ישתתף במימון.
היו"ר ביטן קרא לממשלה לממן את הפרויקט, וביקש מנציגים של משרדי האוצר, התחבורה והגנת הסביבה, למצוא את הדרך לממן זאת.