מגהמה - ציי רכב
כתבות
מגה טיפ
לעמוד קודם

רגע לפני הבום - חלק ב'

למה הרכב לא עוצר בעת בלימת חירום? חלק ב'

יואב קרטון |  
15/02/2022
זמן קריאה: 5 דק'

לפני שאמשיך ואעמיק בנושא בלימת חירום, אסכם בקצרה את חלקה הראשון של הכתבה. הזכרתי ארבעה סוגי בלימה: בלימה פרוגרסיבית (בעוצמה גוברת והולכת), פמפום (בלימה לסירוגין), בלימה בעוצמה מרבית (מתחילת הבלימה ועד לעצירה) ובלימה דגרסיבית/נסוגה (בעוצמה פוחתת). כפי שהסברתי, הבלימה האינסטינקטיבית במצבי חירום היא לרוב פרוגרסיבית, למרות שאינה אפקטיבית דיה; בלימה לסירוגין מאריכה משמעותית את מרחק העצירה; הבלימה הדגרסיבית, תיאורטית, היא האפקטיבית ביותר; ולרוב המוחלט של הנהגים מומלץ לסגל לעצמם בלימה בעוצמה מרבית כדי להשיג את מרחק הבלימה הקצר ביותר. במידה שמדובר בבלימת חירום בכביש ישר, ההמלצה תקפה גם למכוניות שאינן מצוידות במערכת ABS.

אלה היו העקרונות. כעת אפרט ואבהיר לעומק נקודות ומצבים נוספים.

 

הורדת הילוכים

הסוגייה הראשונה שאליה אתייחס תהיה הורדת הילוכים בבלימת חירום. במילים אחרות, האם בלימת המנוע יכולה לתרום לקיצור מרחק הבלימה? מין הסתם, הדבר רלוונטי יותר למכוניות עם תיבת הילוכים ידנית, אך לא רק. גם בתיבה אוטומטית, כולל זו שאינה מצוידת באופציית טיפטרוניק, ניתן להוריד הילוכים ידנית.

לכאורה, בלימת מנוע אכן תעזור, אך מעשית אין זה כך. כאשר בולמים בכל הכוח בעזרת דוושת הבלם, בלימת מנוע לא תוסיף כוח עצירה ולא תקצר את מרחק הבלימה. יתרה מכך, ההתעסקות בהורדת הילוכים תגזול מאיתנו תשומת לב מהאירוע ועלולה לגרוע מהביצוע שלנו. כידוע, איננו מסוגלים לעשות שני דברים במקביל בצורה אופטימאלית. במצב חירום, כאשר כל עשירית שנייה קובעת, נדרש מלוא יכולת הריכוז שלנו בבלימה עצמה ובהערכת המצב להמשך. לכן אין מקום להורדת הילוכים תוך כדי בלימת חירום.

  מיד לאחר הלחיצה בעוצמה מרבית על הבלם, עלינו להעריך אם נספיק לעצור לפני המכשול. האינסטינקט שלנו הוא להשאיר את המבט על המכשול שבו אנו עומדים לפגוע. למעשה עלינו לנתק ממנו את עינינו ותוך כדי הפניה של הראש לצדדים לחפש נתיב סמוך שדרכו נוכל לעבור  

באופן כללי, בלימת מנוע אינה מומלצת לצורך האטה אלא לצורך שמירה על מהירות מסוימת, בעיקר בירידות ארוכות. גם במקרה כזה, במידה שנדרשת האטה, עדיף לעשותה בעזרת מערכת הבלמים ולהשאיר למנוע רק את הניסיון לשמור על המהירות הרצויה.

בעת בלימת חירום עם גיר ידני, אין צורך ללחוץ על המצמד בתחילת הבלימה. רגל שמאל אמורה להיות מונחת בשלב הזה על המדרס (משמאל למצמד) ולתת התנגדות כדי שנוכל ללחוץ מהר יותר וחזק יותר על הבלם. רק לקראת סוף הבלימה מומלץ ללחוץ על דוושת המצמד, כדי שהמנוע לא יכבה. ואגב, גם אם הוא נכבה אין זה אסון גדול כל עוד הספקנו לבלום לפני המכשול.

 

התחמקות ממכשול

עד כה דנתי בשלב הראשון בבלימת חירום. בשלב השני, מיד לאחר הלחיצה בעוצמה מרבית על הבלם, עלינו להעריך אם נספיק לעצור לפני המכשול. במידה שקיים ספק, זה הזמן לחפש נתיב מילוט. לכאורה מדובר בפעולה פשוטה, אך למעשה זוהי אחת הפעולות הקשות לביצוע. האינסטינקט שלנו הוא להשאיר את המבט על הגורם שהכי מפחיד אותנו, ובשלב זה זהו המכשול שבו אנו עומדים לפגוע, אך עלינו לנתק את העיניים מהמכשול ותוך כדי הפניה של הראש לצדדים, לחפש נתיב סמוך שדרכו נוכל לעבור. אם מצאנו נתיב כזה, עלינו למקד אליו את המבט ולהשקיע את כל משאבינו כדי להגיע אליו.

בשלב זה חשוב לפעול בשתי דרכים:

1. הפניית ההגה: זו צריכה להיות החלטית ומהירה, ולא מהוססת ואטית. למכונית יש כוח התמדה לכיוון התנועה המקורי, וכדי ל"שבור" אותו עלינו להיות אסרטיביים (בדיוק כמו רכיבה על סוס). המידה שבה יש להפנות את ההגה היא לא יותר מחצי סיבוב שלו. הנטייה האינסטינקטיבית תהיה לסובב את ההגה הרבה ובמידה מסוימת של היסטריה כדי לחמוק מהמכשול. אבל אם נסובב יותר מדי את ההגה, הרכב יפנה פחות מהרצוי.

  האם בלימת המנוע יכולה לתרום לקיצור מרחק הבלימה? כאשר בולמים בכל הכוח בעזרת דוושת הבלם, בלימת מנוע לא תוסיף כוח עצירה ולא תקצר את מרחק הבלימה. יתרה מכך, ההתעסקות בהורדת הילוכים תגזול תשומת לב מהאירוע ועלולה לגרוע מהביצוע  

עוד נקודה שצריך לשים לב אליה היא שבחלק מהמקרים המכונית לא תגיב מיד להפניית ההגה. ייתכן עיכוב של כמה עשיריות השנייה, תלוי בסוג הרכב, בצמיגים ובמקדם החיכוך. במצב כזה יש לחכות בסבלנות ולא להתפתות ולסובב עוד יותר את ההגה.

בסיום התמרון יש ליישר את ההגה, ובמידת הצורך גם לחזור לנתיב המקורי.

2. הלחיצה על הבלם: האם במצב של בלימת חירום עלינו לעזוב את דוושת הבלמים לקראת תמרון התחמקות? התשובה מתחלקת לשניים: אם יש ברכב מערכת ABS, יתרונה הגדול הוא בכך שהיא מאפשרת היגוי תוך כדי לחיצה חזקה על הבלמים. זהו הייעוד שלה ולכן יש להמשיך ללחוץ עליהם בחוזקה גם תוך כדי תמרון ההתחמקות. אם ברכב אין ABS, כאשר הגלגלים נעולים אין למכונית יכולת היגוי. לכן יש להרפות למחצית בערך מעוצמת הבלימה כדי שהגלגלים יחזרו להסתובב, במקביל להפניית ההגה לכיוון ההתחמקות. עדיף לא לעזוב לגמרי את דוושת הבלם, כיוון שאז תופחת ההאטה ויכולת ההיגוי של המכונית תיפגם, וייתכן שלא נצליח לחמוק מהמכשול. בכל מקרה, התמרון ללא מערכת ABS קשה הרבה יותר, וזו הזדמנות מצוינת עבורי כדי לחזור על ההמלצה להעדיף חד משמעית מכונית שמצוידת במערכת.

 

כביש רטוב

אחת השאלות הלגיטימיות ביותר היא אם כל האמור לעיל, וכמובן ההמלצות מחלקה הראשון של הכתבה, נכונות גם כשהכביש רטוב. התשובה פשוטה מאוד: על אחת כמה וכמה!

  בחלק מהמקרים המכונית לא תגיב מיד להפניית ההגה. ייתכן עיכוב של כמה עשיריות השנייה, תלוי בסוג הרכב, בצמיגים ובמקדם החיכוך. במצב כזה יש לחכות בסבלנות ולא להתפתות ולסובב עוד יותר את ההגה  

ככל שהתנאים קשים יותר, הבלימה צריכה להיות יעילה יותר כדי להספיק לעצור לפני המכשול. לכן עלינו להיות עוד יותר החלטיים ועוצמתיים בלחיצה על הבלם. יחד עם זאת, זכרו שכביש רטוב מאריך בממוצע את מרחק הבלימה ב-50%. מיומנות בבלימה אינה מפצה על נהיגה שאינה זהירה אלא על מצבים לא צפויים שהתרחשו למרות שנהגנו בחוכמה, עם מקדמי בטיחות מתאימים.

 

 

בלימת חירום בסיבוב

עד כה עסקנו בבלימת חירום בכביש ישר, אך לעתים נידרֵש לה באמצע סיבוב או עקומה. האם גם במקרה כזה ההמלצה לבלום בעוצמה בעינה עומדת? האם אין סכנה שהרכב יחליק ונאבד שליטה?

ראשית, הצורך בבלימת חירום, מעצם ההגדרה, מחייב אותנו לעצור במרחק הקצר ביותר האפשרי. מכאן שגם במקרה כזה עלינו להשתמש בטכניקת הבלימה היעילה ביותר - בלימה בעוצמה מרבית. דווקא בלימה חלשה במהלך סיבוב עלולה לגרום להיגוי יתר (החלקה של הגלגלים האחוריים) ולאובדן שליטה במכונית, במיוחד במהירות בינונית ומעלה. יחד עם זאת, בניגוד לבלימה בכביש ישר, קיים הבדל מהותי בין מכונית המצוידת ב-ABS לבין מכונית שאינה מצוידת במערכת. כאשר המערכת מותקנת ברכב, היא מאפשרת היגוי תוך כדי בלימה חזקה, ולכן אין לחשוש מהחלקה. יש לבלום בהחלטיות ובעוצמה מרבית עד לעצירת המכונית. כאשר המערכת אינה מותקנת, אם נלחץ בחוזקה על הבלמים, הגלגלים יינעלו והמכונית תמשיך בכיוון ישר מהנקודה שבה הגלגלים ננעלו. במקרה כזה המכונית לא תוכל לעקוב אחרי רדיוס הסיבוב. ההמלצה היא לבלום בעוצמה של כ-70% מהמקסימום כדי להשיג האטה משמעותית מצד אחד וכדי לא לנעול גלגלים מצד שני. אם הגלגלים בכל זאת יינעלו, יש להרפות מהבלם בהדרגה עד למצב שבו יחזרו להסתובב, ולהישאר בעוצמת הלחיצה הזו עד לעצירה. גם כאן, כמו בבלימה והתחמקות ממכשול, היעדר מערכת ABS מקשה מאוד על ביצוע איכותי ויעיל, והרי לכם סיבה נוספת להעדפתה במכונית.

 

סיכום

כמו שהכלב הוא ידידו הטוב ביותר של האדם, כך הבלם הוא ידידו הטוב ביותר של הנהג. אל תחששו להשתמש בו בהחלטיות ובעוצמה בעת הצורך. התוצאה ברוב המוחלט של המקרים תהיה עדיפה משמעותית על שימוש עדין והססני.


הכותב הוא מנכ"ל טופ דרייב, חווית נהיגה חכמה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן