עקיצה לדבורה
מכשיר הדבורה ומכשירים נוספים למדידת מהירות
ויכוח ישן נושן ניטש בין העוסקים באכיפת חוקי התנועה: האם מהירות היא גורם ממשי לתאונות דרכים? במשטרה סבורים כי אכן כן, ולכן השקיעו מאמצים רבים באכיפת המהירות המותרת. לשם כך הוכנסו לשירות המשטרה, בשנים עברו, מכשירי מדידה שונים, אך עם הזמן הועלה ספק לגבי אמינותם.
בעבר נדרשו בתי המשפט לשאלת אמינותם של מכשירי מדידה שונים הנמצאים בידי המשטרה, ולגבי חלקם הותנו תנאי הפעלה. כך נקבע לגבי מכשיר מדידת מהירות באמצעות קרן לייזר: טווח המדידה המרבי שלו יהיה 300 מטרים כל עוד לא הוצב על חצובה, במדידת לילה הרכב הנמדד יהיה יחיד ומהמהירות הנמדדת יקוזזו חמישה קמ"ש. עוד נקבע כי יש להוכיח בדיקת תקינות של המכשיר בתחילת המשמרת ובסופה.
לרשות המשטרה מכשירים נוספים למדידת מהירות, ובהם מד מהירות אלקטרוני לרכב, מולטנובה 6F, המוצב בתוך הרכב או על גבי חצובה מחוץ לניידת, ואשר ניתן להפעילו ידנית או אוטומטית. בעזרת סרט צילום המכשיר מצלם את כלי הרכב שנסעו במהירות העולה על מהירות הסף. בצדי הדרכים מוצבים על גבי עמודים מכשירים דומים מסוג מולטנובה 6FA, הם פועלים עשרים וארבע שעות ביממה, אך פעולתם מוגבלת מבחינת הסרט שהם יכולים להכיל טרם החלפתו באחר.
” בית המשפט קבע, כי כאשר הניידת שעליה מורכב מכשיר הדבורה נמצאת בתנועה כשלפניה נמצא הרכב הנמדד, ובמקביל לרכב הנמדד, במרחק של עד 50 מטר ממנו, נמצא רכב נוסף, קיים סיכוי ממשי וסביר כי מכשיר הדבורה ימדוד את מהירות הרכב הנוסף ולא את מהירות הרכב הנמדד “
במסגרת פרויקט "כבישים אלקטרוניים" מתכננת משטרת ישראל להציב שלוש מאות מצלמות דיגיטליות בכבישי ישראל. הצילום הדיגיטלי יועבר ישירות למרכז בקרה, ללא צורך בפירוק מחסנית הסרט, החלפתה ופיתוחו של הסרט שהותקן במצלמה.
מכשיר נוסף הנמצא בשימוש המשטרה נקרא ווסקאר - Visual Average Speed Computer And Recorder. הוא מבוסס על שעון עצר המחשב את המהירות הממוצעת של רכב שעובר קטע מסוים שאורכו ידוע. ההפעלה הפשוטה מאפשרת גמישות רבה, הכוללת הפעלה ממסוק משטרתי, הפעלה על ידי שוטרי יחידת האופנועים, על ידי שוטר רגלי ובאמצעים נוספים.
ה"דבורה"
בית המשפט לתעבורה בבאר שבע דן זה לא מכבר באמינותו של מד מהירות שהוכנס לשימוש לאחרונה במשטרת ישראל והמכונה "דבורה". בניגוד למכשירי המדידה האחרים, זהו מכשיר נייד המורכב על הרכב המשטרתי וביכולתו למדוד את מהירות הרכב תוך כדי נסיעת הרכב המשטרתי. המדידה מתבצעת בין שהרכב הנמדד נוסע בכיוון הרכב המודד ובין שהוא נוסע בכיוון הנגדי, וכן כאשר הרכב המשטרתי אינו בתנועה. עקרון הפעולה של הדבורה מבוסס על אפקט דופלר: המכשיר משדר תדר קבוע של גל רדיו לרכב הנמדד וקולט תדר חוזר מהרכב הנמדד. ההפרש בין התדרים מתורגם על ידי המכשיר למהירות.
בית המשפט לתעבורה בבאר שבע שמע את עדותו של מומחה שהובא מטעם התביעה המשטרתית בתיק בו נבחנה אמינות הדבורה. השופט הגיע לכמה מסקנות. בין היתר קבע, כי כאשר הניידת שעליה מורכב מכשיר הדבורה נמצאת בתנועה כשלפניה נמצא הרכב הנמדד, ובמקביל לרכב הנמדד, במרחק של עד 50 מטר ממנו, נמצא רכב נוסף, קיים סיכוי ממשי וסביר כי מכשיר הדבורה ימדוד את מהירות הרכב הנוסף ולא את מהירות הרכב הנמדד.
בהתבסס על ראיות שהובאו בפניו, בית המשפט קבע גם כי מכשיר הדבורה מדייק עד שלושה קמ"ש והקריאה שלו אינה משתבשת כתוצאה מהפרעות אלקטרומגנטיות או משידורים אחרים, ובכללם מכשירי קשר, מכשירים סלולריים, תקשורת מחשבים, ממסרי תקשורת או קווי מתח גבוה.
כדי להוכיח את תקינותו ואת מידת דיוקו של המכשיר, על התביעה המשטרתית הוטל להוכיח כי המכשיר עבר ביקורת תקופתית לפחות פעם בשנה. אי לכך נקבע כי על התביעה המשטרתית לצרף עותק מצולם מהבדיקה לכל כתב אישום שיוגש בגין מדידת מהירות על ידי הדבורה, על מנת להוכיח כי השוטר המפעיל עבר הדרכה מתאימה וכי בוצעו בדיקות תקינות למכשיר בתחילת המשמרת ובסיומה.
כתוצאה מהבעייתיות שבמדידת רכב כשלצדו רכב נוסף, נקבע כי ניתן לבצע אכיפה עם מכשיר זה רק בהתקיים התנאים הבאים: האזור מאפשר לשוטר המודד שדה ראייה פתוח וברור למרחק של 50 מטרים לפחות מקו השול של הכביש שבו נוסע הרכב הנמדד וזאת משני צדי הכביש, למודד ברור כי אין רכב נוסף שנוסע בכיוון הרכב הנמדד והנמצא במרחק של עד 50 מטרים מהרכב הנמדד. עוד נקבע כי הנטל להוכיח שלא היה רכב נוסף במצב האמור לעיל מוטל על התביעה ולא על הנאשם.
סיכום
בסך הכל קבע בית המשפט כי הדבורה הוא מכשיר אמין וניתן להסתמך עליו לצורך הרשעה פלילית, אולם יש לשמור על כללי הפעלתו ועל אופן הוכחת כיולו ובדיקתו על מנת שהרשעה על ממצא שלו תעבור כל מחסום של ספק סביר, שדי בו כדי לזכות נאשם בתיק מהירות.