הסכם פשרה: הסבת דוחות באויס
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד אישר את הסדר הפשרה בבקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה בחודש מרס 2022 נגד יו.טי.אס - יוניברסל פתרונות תחבורה, AVIS, מותג מוביל בתחום השכרת הרכב, בטענה לחיובים מופרזים וחסרי בסיס של דמי טיפול בהסבת דו"חות או קנסות אשר הוטלו על שוכרי רכבים.
במסגרת הבקשה נטען בין השאר, כי AVIS מחייבת שלא כדין את שוכרי הרכבים בדמי טיפול בגין הסבת קנסות ודו"חות שהוטלו על הרכבים בסך 58.5 ש"ח (50 ש"ח בתוספת מע"מ), וכי מדובר בחיוב מופרז, חסר בסיס חוזי או משפטי, שאין ללקוח אפשרות להימנע ממנו והמתבצע אוטומטית, באמצעות אמצעי תשלום שנתן הלקוח לטובת השכרת הרכב.
עוד נטען בבקשה, כי הוראות ההסכם בין הצדדים קובעת, כי דמי הטיפול יהיו בסכום של 15 ש"ח בגין כל דו"ח וכתב אישום שיטופל על ידי AVIS, וכי AVIS לא טיפלה בדו"חות כמשמעות המונח בהסכם, וממילא לא הייתה לה זכות לחייב את לקוחותיה, משכירים/חוכרים של רכבים, בסכום של 50 ש"ח בעבור הסבת דו"ח.
לדברי המבקשת, יעל שרביט ממוצא עילית, החיוב כמוהו כקנס הנגבה אוטומטית ושוכר הרכב אינו יכול להימנע ממנו. AVIS זכאית לגבות דמי טיפול רק כאשר היא משלמת את הדו"ח ומחייבת את הלקוח, ולא בגין הסבה אוטומטית של הדו"ח. כמו כן החברה מטעה את לקוחותיה בשימוש במונח "דמי טיפול" ללא אזכור הסבת הדו"ח.
AVIS הודתה כי אכן נפלה טעות בסכום החיוב, וכי חלק לא מבוטל מלקוחותיה חויבו בדמי טיפול בסכום שגוי. לדבריה, הטענה כאילו אין לה זכות חוזית לחיוב שגויה ומשוללת יסוד, שכן החיוב בדמי טיפול בגין הסבת דו"חות מוסדר בהסכם ומופיע בו במפורש. AVIS הדגישה, כי הסבת הדו"חות על שם חוכרי כלי הרכב היא תוצאה ישירה של התנהגותם של חוכרי כלי הרכב שעברו עבירת חניה או עבירת תנועה ברכב שאינו בבעלותם, ומתחייבת ממנה.
בעקבת הליך גישור קיבלו הצדדים את הצעת המגשרים, ועל בסיסה גובש הסדר הפשרה שאושר בבית המשפט. בהסכם האמור נקבע, כי AVIS תפצה את ציבור לקוחותיה, חוכרי רכבים בהסכמי ליסינג שחויבו על ידה מחודש מרס 2015 ועד היום בדמי טיפול בעבור הסבת דו"חות, בסכום של 640,000 ש"ח. סכום הפיצוי מורכב מתשלומי עבר שנגבו ביתר עקב טעות אשר התגלתה בעקבות הבקשה.
בהסכם הפשרה מצוין, כי את תשלומי העבר שנגבו ביתר השיבה AVIS לרוב המוחלט של שוכרי הרכבים, וכי עלה בידי החברה להשיב ללקוחותיה 305,633 ש"ח שהם כ-80% מסכומי הגבייה העודפת. יתרת הסכום, עד להשלמת מלוא תשלומי העבר שנגבו ביתר בסך של 327,367 ש"ח, תועבר לקרן תובענות ייצוגיות תוך 75 ימים ממועד אישור הסדר הפשרה.
AVIS התחייבה גם להבהיר בהסכמי ההתקשרות עם שוכרי הרכבים כי דמי הטיפול נגבים בעבור הסבת דו"חות משמה של החברה על שם השוכר, וכי ההסבה מבוצעת על ידה באופן אוטומטי סמוך למועד שבו ניתן הדו"ח.
AVIS תשלם למגישת הבקשה לאישור ייצוגית גמול בסך 10,000 ש"ח, תשיב לה את סכומי ההוצאות של הליך הגישור בסך 10,000 ש"ח, וכן תשלם לבאי כוחה, עורכי הדין אמיר ישראלי, שלומי כהן ואשר שרביט שכ"ט בסך 130,000 ש"ח.
סוכנות אוויס בקריית אריה בפתח תקווה. צילום: Ori~, ויקיפדיה