מכוניות-על מודפסות בתלת-ממד
חברת Czinger, שחקנית חדשה בזירת הרכב הספורטיבי, שוברת שיאים עם מכונית-העל 21C שמיוצרת באמצעות הדפסה בתלת-ממד ובינה מלאכותית. בקיץ האחרון היא רשמה שיאי מסלול במסלול לגונה סקה בקליפורניה, במסלול פורמולה 1 באוסטין, ואף קבעה את שיא העלייה בגבעת גודווד היוקרתית בבריטניה. אך בעיני מייסדי החברה, קווין ולוקאס צינגר, המטרה אינה רק מהירות אלא מהפכה באופן שבו כלי רכב מיוצרים.
מכונית 21C היא הדגמה חיה של הפלטפורמה של החברה האם Divergent, אשר משלבת AI, חומרים מתקדמים והדפסה בתלת-ממד ליצירת תהליכי ייצור חסכוניים ובני-קיימה. הטכנולוגיה החדשנית כבר אפשרה לחברה לזכות באמון של יצרניות-על כגון מקלארן ובוגאטי, שמשתמשות בטכנולוגיות של Divergent לייצור רכיבים מתקדמים.
השאיפה הגדולה של החברה היא שהמערכת שלה לא תישאר נחלת רכבי היוקרה אלא תחלחל לשוק הרחב, ואפילו לתעשיות כגון תעופה וחלל.
האסטרטגיה של Divergent מזכירה במידה מסוימת את המודל של טסלה, שהחלה עם מכוניות יוקרה כדי לממן דגמים עממיים יותר. אך בשונה מטסלה, Divergent אינה מתכננת לייצר מכוניות המוניות בעצמה אלא לספק פלטפורמת ייצור גמישה וחסכונית לכל יצרניות הרכב.
הלב של המערכת הוא Divergent Adaptive Production System (DAPS), מערכת משולבת תוכנה וחומרה שמאפשרת לייצר שלדות ורכיבים קלי משקל עם אווירודינמיקה משופרת. הפחתה של 30-20 אחוזים ממשקל השלדה עשויה לחסוך אנרגיה ולצמצם את עלויות הייצור בקנה מידה עולמי.
יתרון נוסף של DAPS הוא חיסכון עצום בחומרי גלם. בשיטות מסורתיות, רכיבים מיוצרים מבלוקים גדולים של מתכת שעוברים עיבוד, ושאריות רבות נזרקות או ממוחזרות. לעומת זאת הדפסה בתלת-ממד בונה רכיבים בשכבות, ללא פסולת חומרית כמעט.
הבשורה הגדולה של הטכנולוגיה היא היכולת של מפעל אחד לייצר מוצרים מגוונים. בניגוד למפעלים רגילים, הבנויים לייצור של דגם ספציפי בלבד, תהליך ההדפסה בתלת-ממד של Divergent אינו תלוי במוצר, כלומר אותו קו ייצור יכול להפיק מאות דגמים של רכבים.
לוקאס צינגר מסביר שהחזון הוא להחליף את מפעלי הרכב הגדולים במודל ייצור מבוסס ענן, שבו חברות מתמקדות בעיצוב המוצר ואילו הייצור נעשה על ידי רשת של מפעלים מתקדמים של Divergent. כפי שחברות כבר אינן מתחזקות שרתי מחשוב משלהן אלא משתמשות בשירותי ענן כגון אמזון ומייקרוסופט, כך בעתיד יצרניות הרכב יוכלו להשתמש בפלטפורמה של Divergent לייצור מודולרי ויעיל.
למרות החזון הרחב, נכון לעכשיו הטכנולוגיה נשארת בגבולות שוק היוקרה. החברה מתכננת לייצר 80 יחידות בלבד של 21C, במחיר של שני מיליון דולר לכל רכב, עם אספקה עד 2026. הצעד הבא של החברה יהיה להפוך את המערכת שלה לכלי מרכזי לתעשיית הרכב כולה.
למרות האתגרים, צמד המייסדים מאמין שהמבנה המשפחתי של החברה נותן לה יתרון. "כשבונים חברה גדולה, יש הרבה פוליטיקה", אומר לוקאס צינגר. "אצלנו אין את זה."
עם שילוב של AI, הדפסה בתלת-ממד וחזון מהפכני, Divergent עשויה לשנות את כללי המשחק בעולם הייצור כולו, ולא רק בענף הרכב.