מחקר של איתוראן: גניבות רכב ברבעון הראשון
מחקר של חברת איתוראן בנושא גניבות רכב ברבעון הראשון של שנת 2025, על פי מדגם ארצי של 935,000 כלי רכב קובע, שבשל המחסור בחלקי חילוף ברכבים בישראל ובחלפים לשימוש עצמי בשטחי הרשות הפלסטינית, וכן בשל ביקוש לרכבים גנובים בכלל, היה גידול של 22% בגניבות רכב לעומת התקופה המקבילה אשתקד. חברת איתוראן צופה המשך במגמת העלייה בגניבות רכב גם ברבעון הבא.
המחקר קובע שברבעון הראשון של שנת 2025, בימים שלישי ורביעי היו הכי הרבה גניבות רכב בשבוע, ויום שבת הוא היום עם הכי פחות גניבות. כ-52% מגניבות הרכב בוצעו בשעות 06:00-05:00.
עוד עולה מהמחקר, ש-64% מגניבות הרכב ברבעון בוצעו באמצעות התחברות וקידוד לשקע OBD. כמו כן ב-13% מאירועי הגניבה נמצא ברשות הגנב מפתח הרכב. 12% מניסיונות הגניבה בוצעו בשיטת הפריצה האלימה, ו-11% מהגניבות בוצעו באמצעות גרירת הרכב או העמסתו וגניבתו.
ניר שרצקי, מנכ"ל חברת איתוראן, ציין: "ברבעון הראשון של שנת 2025 הביאה איתוראן למעצרן של 213 חוליות חשודים בגניבות רכב, גידול של 5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מעצרן של חוליות הגנבים ברבעון זה חסך למשק הישראלי 1.1 מיליארד ש"ח."
מעצר חוליות החשודים בגניבות רכב בזמן אמת מסייע רבות להרשעתם ולמאסרם. המאסרים צפויים לחסוך לשוק הרכב הישראלי אלפי גניבות פוטנציאליות בשנת 2025 ומעבר לה.
המדגם רחב ההיקף של איתוראן מלמד, כי בניתוח האזורים המועדפים על הגנבים גוש דן ממשיך להוביל את טבלת הגניבות בישראל עם 50% מאירועי הגניבה. אחריו אזור השרון עם 20%, אזור הדרום עם 8%, אזור השפלה עם 10%, ירושלים ומודיעין עם 8%, אזור הצפון עם 3% ויו"ש עם 1%.
סגמנט כלי הרכב בעלי שכיחות ניסיונות הגניבה הגדולים ביותר ברבעון הראשון 2025: רכב פרטי - 31%, ג'יפים וג'יפונים - 51%, רכב מסחרי - 5%, משאיות - 1%, אופנועים - 11% וכלי צמ"ה - 1%.
פילוח של צבעי הרכב מלמד שהנגנבים ביותר הם רכבים בצבע לבן - 44% מגניבות הרכב. 14% מהם בצבע אפור, 10% בצבע מטלי כסוף ו-32% - שאר הצבעים.
המחקרים של איתוראן מלמדים שבשנתיים האחרונות השתנה הפרופיל של גנב הרכב בעקבות שימוש במקודד או חיבור לשקע OBD. רוב הגנבים מגיעים לרכב המיועד לגניבה כאחד האדם, בלי להסתיר את עצמם בזמן תהליך הגניבה, ובתוך שניות פותחים את דלת הרכב בלי לעורר חשד, מתיישבים במושב הנהג, מניעים את הרכב ומתחילים לנסוע לכיוון שטחי הרשות.
כ-60% מגניבות הרכב באזור גוש דן (כ-50% מגניבות הרכב היו ברבעון זה בתל אביב ובגוש דן) עברו דרך פרצות בכביש 443 לשטחי הרשות הפלסטינית, במיוחד לרמאללה.