פסטיבל ביכורים וביקורים במשקים חקלאיים אורגניים
החל מחג השבועות ובמהלך כל חודש יוני נערכים לחגיגת ביכורים וביקורים במשקים החקלאיים האורגניים המציעים שילוב של חגיגת גבינות, יין, ביכורים ותוצרת כחול לבן. המשקים וחנויות המשקים הפזורים בכל רחבי הארץ מציעים מבחר פעילויות ביניהן: יריד גבינות מקומיות, טעימות וירידי יין, יריד מיצים אורגניים מפרות העונה וסיור במרכז מבקרים הכולל הדרכה קצרה אודות תהליך הפקת היין, סיור בין חביות עץ האלון, בהן מתיישנים היינות וטעימות של יינות.
מחלבת משק עפאים לחקלאות בת-קיימא הוקם בערבה ע"י בני משפחת עופאים, כמשק המגדל בעלי-חיים, פירות וירקות על-מנת לשמור על מגוון מינים התורם למארג האקולוגי בו אנו חיים. בדיר האורגני גדלות עיזים אלפיניות לחלב אורגני, בלול תרנגולות עם גישה חופשית למרעה מטילות ביצים, ובמטעים והשדות מבשילים תמרים מזנים שונים, מנגו, ירקות ועשבי תיבול. המשק מגדל את בעלי-החיים שאיתו בתקנים אורגניים מחמירים ובתנאי סחר הוגן. את התוצרת שלהם הם מייצרים ומעבדים לאט, בעבודת-יד ובשיטות מסורתיות ליצירת מזון נקי מחומרי הדברה, חומרים משמרים, הורמונים והנדסה גנטית.
מגוון מוצרים כגון: קישים, עוגות מיוחדות, גבינות וציפויים של שוקולד, נמכרות בחנויות המשק ובאמצעות אתר הבית גם ניתן לבצע משלוחים לרוב חלקי הארץ, תחת כשרות רבני צהר. בין הגבינות המיוצרות במשק: משא ינוקא, עין כרם, אוג, זוטא, אמציה, נקרות, פרע ועוד.
גבינות ועוד למשק עופאים. צילום: דן פרץ
משק הר פרחים במושב עופר הוא משק אורגני משפחתי המפעיל מחלבת בוטיק המייצרת גבינות בצורה ידנית. המשק מנוהל מזה כ-20 שנה על ידי רונית ויואל בלומנברג. המשק המשפחתי נמצא במושב עופר בלב שטחי חורש ויער במורדות הדרום-מערביים של הכרמל. המשק מגדל עדר עיזים היוצאות מידי יום למרעה בכרמל (100% אורגני), בסמוך למושב עופר ומהחלב שלהן מייצרים במחלבה ביתית את גבינות המשק ואת התוצרת שנמכרת בשתי חנויות המשק, באזור מעין צבי וכרכור. על הכנת הגבינות אחראי רועי הגבן, דור ההמשך של המשק. בין הגבינות האורגניות שעשויות מחלב טרי וללא כל חומרים משמרים תוכלו למצוא: עיזינו גבינת עיזים מיושנת, יוגורט עיזים, גבית פטה במליחות, גבינת סנט מור, לבנה עיזים, גבינת צפתית ועוד.
משק הר פרחים. צילום: טל בן חיים
משק לב אדם בבת שלמה: משק אורגני לייצור יין, השוכן על קרקעות שקנה הברון רוטשילד לפני כ-130 שנים בהשראת הרוח החלוצית דאז. החיבור המחודש לקרקע מניב חקלאות אורגנית שמשגשגת הודות לעבודה משותפת עם נערים ונערות, חלוצים וחלוציות. המשק הוקם ב-2010 מתוך רצון לחזור לערכי הציונות ועבודת אדמה במושבה בת שלמה.
הכרם ניטע בשיטה ייחודית בה המרחק בין שורות הכרם ובין השתילים קטן מאוד.. צפיפות זו גורמת לכרם להתאמץ - כל גפן עומדת מול תחרות גדולה עם הגפנים שלידה מה שמוריד את כמות היבול, אך בתמורה מעלה את האיכות.
לרגל שבועות וחודש יוני המשק מוכר יין אורגני מ-2 זנים: יין אדום מזן סירה ויין לבן גראנש בלאן.
יינות משק לב אדם. צילום: יונתן ניסים | משק לב אדם. צילום: משק לב אדם
משק אורגני-גרין בכפר ויתקין שייך לחברה שעוסקת בחקלאות משנת 2000. החברה מפעילה פרויקטים חקלאיים במגוון מדינות ברחבי העולם ובעיקר למדינות מתפתחות, בכל תחומי החקלאות: גידול ירקות, פירות, עיזים, פרות, גידולי דגים ולולים. בנוסף מגדל המשק על פני דונם ענבים אורגניים ומייצר מהן יין בחבית מזן בשם פתית ורדו, שממנו יוצאים כ-300 בקבוקים הנמכרים בחנות המשק. בנוסף יש למשק שת"פ עם יקב בוטיק בעמק חפר וביחד הם מוכרים ומשווקים יין מזן רוזה.
משק כישורית בקיבוץ כישור כישורית נוסדה ב-1997 על אדמות קיבוץ כישור, צפונית לכרמיאל, שהתרוקן מתושביו. בעשורים שחלפו מאז, היא הפכה לקהילה גלילית שוקקת, מתפתחת וצומחת. יקב כישור הוקם בשנת 2010 בכפר כישורית - כפר לאנשים עם צרכים מיוחדים מוקף בחורש טבעי ובנופי הגליל המערבי.
בקיץ 2007, מתוך החלטה להקים ענף תעסוקתי יצרני חדש בכפר כישורית, נטעו את הכרמים הראשונים של כרם כישור המשקיף לים התיכון. כיום, נטועים על פני 100 דונם, בגובה 500 מטרים מעל פני הים, 11 זנים אורגניים: קברנה סוביניון, קברנה פרנק, פטי ורדו, מרלו, סירה, גרנאש, מורבדר, סוביניון בלאן, ויונייה, ריזלינג ושרדונה. בשנת 2014 נפתח מרכז המבקרים שלהם, הצופה לנוף מרגש של כרמים והרים מכוסי צמחייה, שם מסיירים ומקבלים הדרכה קצרה אודות תהליך הפקת היין, לסיור בין חביות עץ האלון, בהן מתיישנים היינות וליהנות מטעימות של היינות המוכנים. כל היינות כשרים.
כישורית. צילום: יואב גדליה
משק אורן במושב שדה אילן (גליל תחתון ליד צומת גולני), בניהולו של דוד אורן, המציע סל ביכורים לרגל שבועות עם זנים מיוחדים של פרות. דוד הקים לפני 13 שנה משק שייעודו בוסתן אורגני ומאז הוא ו-4 ילדיו שגרים במושב, וגם 3 נכדים גדולים, עובדים יחדיו במשק. לפני 10 שנים שתלה המשפחה את השתילים הראשונים ומאז הם מרחיבים בעת עת את הפעילות עם עוד זנים וסוגים של פירות: הדרים, רימונים, כרם תירוש, תות אפגני, גויאבה, אפרסק, שזיף, משמש, תפוח, אפרסמון, אגס, תות עץ ושזיף "מטלי" מזן מקדים.
המבקרים מוזמנים לקנות תירוש אורגני טרי כאילו הרגע נסחט או מיצים אורגניים כמו רימון, תפוז, קלמנטינה, אשכולית.
טל': 058-6767574
----------
----------