מגה אקסקלוסיב
ניוזלטר מגה אקסקלוסיב
מגה אקסקלוסיב 56
לעמוד קודם

חנוכה, חג השמן

​חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מסבירה כי האתגר לעבור את החג בלי לעלות במשקל אמיתי אך אפשרי, ומציעה טיפים פרקטיים לשבוע החנוכה ושני מתכונים קלים להכנה

10/12/2025
זמן קריאה: 3.5 דק'

חג החנוכה מלווה בשפע של מאכלים מסורתיים מטוגנים, שמסמלים את נס פך השמן אך גם מעמידים לא מעט מאיתנו בפני אתגר תזונתי. מצד אחד, הסופגניות, הלביבות וכל הטוב המטוגן מזמינים להתמסר לטעם ולמסורת. מצד שני, המודעות ההולכת וגוברת להשמנה, לשומן רווי ולנזקי הטיגון, הופכת את ימי החג לרגישים במיוחד למי שמנסים לשמור על אורח חיים בריא.

הרבה תוהים אם יצליחו לעמוד בפיתויים ואם יש דרך ליהנות מהחג בלי לשלם מחיר כבד על המשקל. חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מסבירה כי האתגר אמיתי אך אפשרי: "טיגון הוא שיטת בישול פחות מומלצת, הן בשל כמות הקלוריות הגבוהה שהוא מוסיף למזון והן בשל תהליך החמצון שהשמן עובר בחימום. המאכלים סופחים הרבה שמן, שמעלה מאוד את הערך הקלורי שלהם. סופגנייה ממוצעת עשויה להגיע ל־500-400 קלוריות, ולביבה מטוגנת ל־220 קלוריות ו־14 גרם שומן. לכך מצטרפות תוספות כגון ריבה או אבקת סוכר שמוסיפות כ־20 קלוריות לכפית."

כדי לעבור את ימי החג בשפיות ובשליטה, ממן מציעה טיפים פרקטיים ומעשיים לשבוע החנוכה:

  • החליטו מראש על "הפינוק הרשמי": בחרו סופגנייה אחת במהלך החג, ותיהנו ממנה כשהיא טרייה ואיכותית. אם חרגתם מהתכנון, אל תתייאשו. חוזרים לשגרה, מרבים בשתיית מים וממשיכים את שגרת התזונה היומית.
  • מוזמנים להדלקת נרות? התכוננו כמו לאירוע משפחתי: אל תדלגו על ארוחות ואל תגיעו רעבים. תכנון מוקדם יקבע את מידת השליטה שלכם על הצלחת. אכלו משהו קל לפני שאתם יוצאים מהבית כדי לא להגיע רעבים ואז לאכול יותר מהמתוכנן.
  • מארחים? הגבילו כמויות ובחרו חלופות: חישבו על סופגנייה אחת לכל אורח. הגישו בתחילת הערב מרק חם, פשטידות אפויות, ירקות קלויים או סלטים עשירים שממלאים ומשביעים.
  • צאו להליכות יומיות: אומנם הליכה של שעה אינה "שורפת" את כמות הקלוריות שיש בסופגנייה אחת, אך הליכות בחוץ מרגיעות, מאווררות ומרחיקות מהמטבח ומהפיתויים הביתיים.
  • סופגניות קנויות או ביתיות: הרבה פעמים מתלבטים אם לקנות את הסופגניות או להכינן בבית. למעשה כשמכינים בבית, אוכלים יותר כי הכמות שמכינים גדולה. עדיף לרכוש מחוץ לבית ולהכניס כמויות מדודות בלי סופגניות עודפות שמהוות פיתוי נוסף.
  • תחליף ללביבות מטוגנות: אפשר לשלב קישואים מגוררים, עשבי תיבול, ביצה ופירורי לחם, ולהכין במחבת טפלון עם תרסיס שמן או לאפות כתערובת פשטידה או מאפינס. לביבות ירק אפויות המכילות גם חלבונים הן מאכל בריא ומזין שיכול ללוות את הארוחות כל השנה ולא רק בחנוכה.

יש היום אינספור אפשרויות טעימות ובריאות יותר שיאפשרו לכם ליהנות מהאווירה בלי לוותר על הבריאות. זכרו, מאכלי החג המסורתיים הם לא העיקר אלא הזיכרון וההנצחה של ניצחון הרוח על החומר והניסים בחיי עם ישראל.

חג החנוכה יכול להיות חג שמח, טעים ובריא אם בוחרים נכון ומגדירים גבולות. עם קצת תכנון והרבה מודעות, אפשר ליהנות מהמסורת בלי לאבד שליטה ולשמור על תזונה איכותית ובריאה.

מתכון ללביבות כרובית וכרישה

המתכון של חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא.

רכיבים ל־15 לביבות קטנות

  • כרובית קטנה מבושלת עד למרקם רך
  • 2 כרישות פרוסות דק
  • 3 ביצים
  • 4 כפות קמח
  • מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה:

  1. פורסים את הכרישות ומאדים על מחבת עם מעט ספרי שמן עד שהן רכות מאוד. מניחים להתקרר.
  2. מפוררים את הכרובית לקערה ומוסיפים את הכרישה.
  3. מוסיפים את יתר החומרים, מערבבים לתערובת אחידה ומתבלים.
  4. מחממים מחבת מתאימה ומשמנים עם מעט ספרי שמן.
  5. לוקחים כף מהתערובת ומניחים על המחבת. מטגנים על אש בינונית 4-3 דקות מכל צד.

 

לביבות כרובית וכרישה. צילום: יח"צ חלי ממן

 

מתכון למיני סופגניות אפויות פרווה

36 מיני סופגניות, מתצון של חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא.

בכל סופגנייה 65 קלוריות; עם ריבה עד חצי כפית - 75 קלוריות; גרם אחד של שומן; 2 גרם חלבון; 12 גרם פחמימה.

מצרכים

  • 3 כוסות קמח
  • ¾ כוס מים פושרים
  • 25 גרם שימרית (חצי שקית) או כף שמרים יבשים
  • 3 כפות סוכר
  • שקית סוכר וניל
  • 2 ביצים קטנות
  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1 כף קוניאק
  • 1/4 כפית מלח
  • תרסיס שמן קנולה לשימון התבנית

למילוי:

  • ריבת תות ללא סוכר או כל ריבה אחרת לפי הטעם.

הכנה:

  1. שמים בקערת המערבל קמח, שמרים וסוכר, מערבבים קלות ומוסיפים את שאר המרכיבים מלבד המלח. לשים כ־10 דקות. לקראת סוף הלישה מוסיפים מלח.
  2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת בתרסיס שמן, מכסים ומתפיחים עד הכפלת הנפח.
  3. לאחר שהבצק תפח, לשים אותו להוצאת האוויר ומחלקים את הבצק ל־36 כדורים שווים.
  4. מרססים בתרסיס שמן תבנית אפייה או תבנית שקעים, ומסדרים את הכדורים במרווחים של בערך 4/5 ס"מ אחד מהשני מפני שהם תופחים. מכסים ומתפיחים שוב 20 עד 30 דקות.
  5. מחממים תנור אפייה מראש ל־180 מעלות ואופים את הסופגניות כ־10 דקות עד לקבלת גוון זהוב.
  6. ממלאים את הסופגניות בריבה באמצעות מזרק, מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים.

 

סופגניות אפויות. צילום: יח"צ חלי ממן

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן