סיטיבנק מבטלת מגבלות על שירותים קמעונאיים בתחום הנשק
בנק ההשקעות האמריקני סיטיבנק (Citigroup) הודיע כי הוא מסיר את המדיניות שהגבילה מאז 2018 את מתן שירותי הבנקאות ללקוחות קמעונאיים העוסקים במכירת נשק חם. המהלך מגיע על רקע התפתחויות רגולטוריות חדשות ולחץ מתגבר מצד ממשל טראמפ ומחוקקים בארה"ב, הטוענים כי בנקים נהגו להפלות תעשיות או קבוצות פוליטיות מסוימות באמצעות סירוב לתת שירותים פיננסיים.
מאז נכנס ממשל טראמפ לתפקידו, תעשיית הבנקאות האמריקנית עמדה במוקד עימותים סביב סוגיית "הנגישות ההוגנת" לשירותים פיננסיים. רגולטורים ומחוקקים שמרניים ביקרו את הבנקים הגדולים על הגבלות בתחומי הנשק, הפחם ואחרים, בטענה כי מדובר באפליה פוליטית ולא במדיניות עסקית לגיטימית.
בהצהרה שפרסם אדוארד סקיילר, ראש תחום השירותים הציבוריים והעניינים המוסדיים בסיטיבנק, הודגש כי הבנק עוקב אחרי ההתפתחויות הרגולטוריות והוראות הביצוע החדשות, ומתחייב להבהיר בקוד ההתנהגות הארגוני ובמדיניות הנגישות הפיננסית כי אין הפליה מטעמי השתייכות פוליטית.
ההחלטה מסירה את ההנחיה מ־2018, אשר הגבילה את פעילות הלקוחות הקמעונאיים של הבנק ומסגרה את האופן שבו סיטיבנק התקשר עם חנויות נשק ושותפים עסקיים בתחום. הבנק הבהיר כי לא יחזיק עוד במדיניות ייחודית למכירת נשק, אלא יאמץ קו אחיד והוגן כלפי כל לקוחותיו.
הרקע להחלטה כולל חקיקה יזומה במדינות רפובליקניות שנועדה למנוע אפליה בתעשיית הבנקאות לצד מבנה רגולטורי מורכב, שלעיתים מייצר חוסר בהירות וקשיים תפעוליים לבנקים הפועלים בפריסה לאומית. סוגיית "הנגישות ההוגנת" נהפכה בחודשים האחרונים לעניין ציבורי, במיוחד לאחר שדונלד טראמפ האשים את ראשי הבנקים הגדולים - בהם Bank of America ו־JPMorgan - כי הם מסרבים להעניק שירותים לגורמים שמרניים.
הבנקים טוענים בתוקף, כי לא מתקיימת אפליה פוליטית במדיניות ההשקעות והשירות. בהתאם למגמות הרגולציה החדשות, סיטיבנק מעדכנת את הנהלים הפנימיים ומצהירה באופן גלוי על מחויבותה לאי אפליה, צעד שמסמן שינוי במדיניות כלפי תעשיות שנמצאות בלב המחלוקת הפוליטית בארה"ב.