פגיעה ביכולת אספקת הנשק של איראן
חילופי התקיפות ההדדיים בין ישראל לאיראן העלו שאלות מהותיות לא רק לגבי יכולת התגובה של טהראן אלא גם לגבי השפעת ההסלמה על תפקידה כיצואנית של אמצעי לחימה, ובפרט כשותפה צבאית של רוסיה במלחמה באוקראינה.
בשנים האחרונות האשימו גורמים בארה"ב את איראן באספקת מערכות צבאיות למוסקבה, בראשן מל"טים קטלניים מדגם שאהד (Shahed), טילים מדויקים ורכיבים אלקטרוניים. בינואר האחרון נחתם הסכם שיתוף פעולה צבאי רשמי בין שתי המדינות. כעת, לאחר תקיפות חוזרות ונשנות של ישראל על אתרים צבאיים איראניים, ובפרט על תשתיות ייצור בדרום איראן, מומחים סבורים כי היכולת של איראן לתמוך ברוסיה עלולה להיפגע במידה רבה.
פגיעה בשרשרת הייצור האיראנית
על פי הדיווחים, בין המטרות שהותקפו הייתה העיר שיראז, שבה ממוקם מפעל תעשיית האלקטרוניקה, הנמצא ברשימת הסנקציות של משרד האוצר האמריקני ונחשב למרכז מפתח בפיתוח מערכות מכ"ם, תעשייה אווירית, הנחיית טילים ורכיבי מל"טים. לדברי ד"ר קריסטיאן אלכסנדר (Christian Alexander) מהמכון לביטחון באמירויות, פגיעה ביכולות הייצור של המפעל הזה עלולה לצמצם את היקף האספקה לרוסיה בטווח הקצר. גם ז'אן מארק ריקלי (Jean Marc Rickli) מהמרכז למדיניות ביטחון בז'נבה, מסכים: "איראן המרוכזת בהדיפת תקיפות ישראליות, אינה יכולה להקצות משאבים למשלוח נשק לרוסיה."
מה יקרה לתעשיית המל"טים ברוסיה?
אנליסטים מציינים כי רוסיה כבר החלה לייצר גרסאות מקומיות למל"טי שאהד, המכונים ברוסיה גראן־2 (Geran-2), ואף ייתכן שהיא שולטת על מרבית קו הייצור. עם זאת חלק מהרכיבים הקריטיים כגון מנוע MD-550 האיראני, עדיין מסופקים מבחוץ. על פי עמר אל־גוסבי (Omar al-Ghasbi) מ־C4ADS, "אם איראן עדיין מספקת את המנועים, התקיפות האחרונות עשויות להשפיע על הדור הרביעי של הגראן."
פגיעה קלה אך לא מכרעת באוקראינה
המומחים חלוקים בשאלה עד כמה העימות במזרח התיכון ישפיע על המלחמה באירופה. חלקם מדברים על ירידה מסוימת ביכולות התקיפה העמוקות של רוסיה, ואילו אחרים, בהם ד"ר אנדראס קריג (Andreas Krieg), טוענים כי השפעת התקיפות מוגבלת: "רוסיה אינה תלויה באיראן במידה רבה, ויש לה תעשיית ביטחון עצמאית וחזקה יחסית."
המשך הלחימה בין ישראל לאיראן עלול להוביל לפגיעה ממוקדת ביכולת של טהראן לספק אמצעי לחימה למוסקבה, ובעיקר מערכות מתקדמות כגון מל"טים וטילים. בטווח הקצר זה כנראה ייצור לחץ על קווי האספקה הרוסים, אך נראה כי לא מדובר בשינוי אסטרטגי ממשי אלא בפגיעה נקודתית שתלויה בהיקף ההסלמה במזרח התיכון ובמשכה.
אילוסטרציה. מל"ט מסוג שאהד