שיבושי מערכות ניווט בלבנון
לפי מידע שהתקבל בשבועות האחרונים מלבנון, רמות שיבוש של מערכות ניווט וסיגנלים מסוג GPS הגיעו לנתוני שיא. גורמים מקומיים מסרו לנציגי תקשורת בינלאומית, ששיבושי GPS נרחבים קשורים ככל הנראה למאמצים של ישראל לפגוע ביכולות של ארגון הטרור חיזבאללה לכוון את מתקפות האוויר שלו לצפון המדינה.
היום, מגוון רחב של נשק אווירי, כולל פצצות ורחפנים, עובד לפי פרוטוקולים של מערכות ניווט גלובליות (GNSS). מדובר בטכנולוגיה זולה למדי ונגישה, לכן כלי טיס שמצוידים בה קלים יותר לאיתור ולמעקב. GNSS היא הבסיס למגוון מערכות ניווט שזמינות בכל עולם, והפופולרית שבהן היא GPS, מערכת ניווט שפותחה על ידי ארצות הברית. רוב אפליקציות הניווט המודרניות מבוססות על מערכת GPS.
מאמצי ישראל לשבש סיגנלים של מערכות ניווט הביאו לכך שהם פוגעים גם בנתונים חיוניים לתעופה האזרחית בלבנון. אתרי ניווט בינלאומיים כגון GPSlam.org מראים שכל החלק הדרומי של לבנון נמצא בהשפעה של מכשירי שיבוש. גם בארץ תושבי הצפון מתמודדים עם שיבושי קליטה ונתוני GPS קשים. מטוס של חברת תעופה טורקית נאלץ לחזור לנקודת המוצא שלו לאחר שלא הצליח לנחות בשדה התעופה של ביירות. ממשלת לבנון הכריזה על כוונותיה להגיש תלונה רשמית לאו"ם, ובה להאשים את ישראל בשיבוש מערכות תעופה אזרחיות במדינה.
מומחים בענף התעופה מסבירים, כי גם בעת שיבוש סיגנלים מסוג GNSS, יש דרכים בטוחות נוספות לניווט. בריאן וידן (Brian Weeden), ראש מערך תכנון בעמותת Secure World Foundation, מסביר שאפשר לעבור למערכות ניווט שפועלות לפי תדרים וסיגנלים של רדיו. מערכות כאלו מספקות נקודות ניווט קבועות. מטוסים רבים מצוידים עדיין במערכות ניווט אינרציאליות (INS) - מכשירים מכניים שמוגדרים ידנית על ידי הטייס לפני ההמראה ויכולים לשמור על מיקום יחסי של המטוס תוך כדי טיסה.