הודו מצטרפת לתוכנית רחפנים
הארגון לשיתוף פעולה חימוש משותף (OCCAR) הודיע על הצטרפותה של הודו לתוכנית האירופית לפיתוח רחפנים, יורודרון (Eurodrone), במעמד משקיף. הודו היא המדינה האסייתית השנייה שמקבלת את המעמד. ההחלטה לצרפה לפרויקט התקבלה בעקבות בקשה רשמית של ממשלת המדינה. גרמניה הזמינה את הודו להצטרף לתוכנית, שבהתחלה היו בה ארבעה משתתפים בלבד. מנכ"ל תוכנית EA-OCCAR, האחראית לפיתוח רחפנים עתידיים, יואכים זוקר (Joachim Sucker), העניק את מכתב האישור לשגריר הודו בגרמניה, אג'יט גופטה (Ajit Gupte).
ההצטרפות של הודו לפרויקט הרחפנים מדגישה, כי ההתעניינות הגלובלית בפרויקטים מסוג זה מתרחבת הרבה מעבר לגבולות אירופה. השתתפותה של הודו בתוכנית הרחפנים האירופית מדגישה את התפקיד החשוב של הודו בשיתופי פעולה ביטחוניים בינלאומיים. כאמור, הודו היא המדינה האסייתית השנייה שהצטרפה לתוכנית. יפן הייתה הראשונה, והיא חלק מהתוכנית כבר מנובמבר 2023, גם כן במעמד משקיפה.
תוכנית יורודרון לפיתוח רחפנים חדשים פועלת משנת 2016. המטרה המרכזית של התוכנית היא לפתח וליצור רחפן מבצעי מודרני שיכול לרחף בגובה בינוני לפרקי זמן גדולים. הרחפן החדש ישמש לביצוע משימות טקטיות בתחום הביון, הסיור והגדרת מטרות. מקימי התוכנית מקווים לפתח פלטפורמה מקורית שתאפשר למדינות אירופיות לא להישאר תלויות במערכות ובטכנולוגיות זרות כגון רחפנים MQ-9B שמיוצרים בארצות הברית.
הרחפן האירופי החדש יצויד במערכות חיישנים מתקדמות ובציוד תצפית וסיור. אפשר להרחיב את הפרויקט, שיכלול התקנה וחיבור נשקים ישירות על הרחפן החדש. הכלי העתידי אמור להתאים היטב לסביבה האופרטיבית של מדינות אירופיות.
הפרויקט לפיתוח הרחפן משלב מאמצים של כמה מדינות אירופיות: צרפת, גרמניה, איטליה וספרד. הפרויקט פועל בשיתוף פעולה עם שותפים תעשייתיים בולטים כגון איירבאס (Airbus), דאסו (Dassault Aviation) ולאונרדו (Leonardo).
במאי 2024 הפלטפורמה עברה מבחנים טכניים ראשוניים בהצלחה. המבחנים אישרו כי העיצוב והמבנה של הרחפן עונים על כל הדרישות הבטיחותיות והמבצעיות. טיסה ראשונה של הרחפן החדש בצורתו המוכנה מתוכננת לשנה זו, והאספקה ללקוחות אמורה להתחיל בשנת 2028.
Eurodrone. צילום: Airbus