חומרים גרעיניים נגנבו מצ'רנוביל
במשך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה השתלטו כוחות רוסים על הכור הגרעיני בצ'רנוביל (Chernobyl). האתר של אחד האסונות הטכנולוגיים הגדולים בתולדות האנושות לא פועל כבר כמה עשורים, אך יש במקום מעבדות ומרכזי מחקר פעילים. מדובר בעיקר במעבדות שמנטרות את הזיהום הרדיואקטיבי בסביבה. לאחרונה פורסם, כי כוחות רוסים שפשטו על המקום גנבו ככל הנראה חומרים רדיואקטיביים מסוכנים, והם עלולים לשמש את הצבא הרוסי בהכנה של "פצצות מלוכלכות" וכלי נשק גרעיניים.
דיווחים ראשונים על גניבת חומרים רגישים ומסוכנים עלו עוד בחודש מרס. קצת אחרי שהחששות הראשוניים לגניבה פורסמו בתקשורת, אישרו מדענים מקומיים כי אכן נגנבו חומרים מזהמים מהמעבדות, בהם איזוטופים פסולת רדיואקטיבית שאפשר להשתמש בה כדי ליצור כלי נשק מלוכלכים. עם זה החומרים שנגנבו לא כשירים לייצור פצצות גרעיניות כי הם לא מכילים אורניום ופלוטוניום - אלמנטים כימיים רדיואקטיביים כבדים.
ברונו מרק (Bruno Merk), חוקר הנדסה גרעינית מאוניברסיטת ליברפול, מסביר: "בעולם יש אינספור מקורות גרעיניים. לא חייבים לגנוב מבחנות מצ'רנוביל בשביל ליצור נשק גרעיני. אני לא רואה סיבה לדאגה מוגברת בגלל שהרוסים פלשו וגנבו משהו. זה לא אומר שהם יכולים ליצור משהו באמת מסוכן עם החומרים שיש להם בידיים."
מרק אומר שלמרות שאיזוטופים גנובים לא יספיקו להכנת נשק גרעיני כבד, עדיין אפשר להפוך את הפסולת הגרעינית לנשק "מלוכלך". מקורות לקליברציה שנגנבו מכילים בדרך כלל מעט מאוד. בשלב זה לא ברור עדיין אילו איזוטופים בדיוק עברו לידי הצבא הרוסי, לכן אי אפשר לקבוע את רמת הסיכון הגרעיני שלהם. בכל אופן, סיכויי הזיהום נמוכים.
"פצצות מלוכלכות" או בשמן הרשמי כלים לפיזור חומר רדיולוגי (RDD), לא מכילות חומרים רדיואקטיביים בכמות שמסוגלת להרוג. לפי ההסבר של הוועידה הרגולטורית לחומרים גרעיניים של ארצות ברית, יש יותר סיכוי להיפצע מפיצוץ של חומר הנפץ עצמו מאשר מחלקיקים גרעיניים שהוא יפזר בסביבה. חלקיקים גרעיניים יתפרקו במרחק של כמה קילומטרים ממקום הפיצוץ.