לגעת בחץ: הכירו את מערך ההגנה האווירי של מדינת ישראל
פארק המדע בטכנודע חדרה מאפשר לילדי ישראל ללמוד מקרוב על מטוס פנטום, טיל "חץ", מסוק "דיפנדר" וכטב"ם מתקדם, הממחישים את הקדמה וההתפתחות העצומה בתעופה הצבאית והאזרחית.
מתחילת המלחמה בעזה, טילים וכלי שיוט משוגרים תדיר מתימן לכיוון דרום המדינה. הטיל שמגן על ישראל מפני תקיפות אלו, טיל החץ, מוצג עבור ילדי ישראל בטכנודע בחדרה.
טיל החץ מהווה חלק משמעותי במערך ההגנה האווירית של מדינת ישראל. במהלך חרבות ברזל, חזינו בו מופעל מבצעית בפעם הראשונה, כאשר המערכת יירטה בהצלחה טילים ששוגרו מתימן לעבר מדינת ישראל. מערכת החץ היא מערכת נשק ליירוט טילים בליסטיים אשר פותחה על ידי התעשייה האווירית לישראל בסיוע ובמימון אמריקני ובשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית.
הטיל הבליסטי, תרומת התעשייה האווירית הישראלית, הינו טיל מתקדם אשר משמש "חומת מגן" למדינת ישראל. הטיל מיועד לשמור על שטחה של ישראל מתקיפה של טילי אויב בליסטיים, אותם טילים ארוכי טווח, שיוצאים במעופם מהאטמוספירה של כדור הארץ וחוזרים חזרה בתנועה בליסטית. טיל החץ המתקדם מסוגו בעולם מיועד להגן על ישראל מטילים שמשגרים ממש בימים אלה האיראנים, באמצעות שליחיהם החות'ים בתימן.
מסוק הדיפנדר: הרצל בודינגר, מפקד חייל האוויר לשעבר, עזר להביא לטכנודע לתצוגה את מסוק הדיפנדר שנרכש על ידי הצבא אחרי 1973 כדי להגן על גבולות ישראל, במידה ותהיה פשיטה של כוחות אויב.
הפנטום: בשנת 73' נאלצה מדינת ישראל להתמודד בשתי חזיתות בעצימות גבוהה. משום כך, הביאו האמריקאים לישראל את מטוסי הפנטום ברכבת אווירית מיוחדת מבסיס אמריקאי בגרמניה. הפנטום שמוצב בטכנודע שולב בקרבות אוויר-אוויר ונלחם מול טילים רוסיים מסוריה.
כוחו של הכטב"ם: במלחמת חרבות ברזל נעזרים רבות בכטב"ם, מונח צבאי מהעשור האחרון, שנכנס לשימוש קבוע במלחמות האחרונות (כלי טייס בלתי מאויש). בטכנודע מוצב כטב"ם מסוג הרמס 450, כלי טיס מאויש מרחוק (כטמ"ם) טקטי, לשהייה ממושכת המיועד לשימוש במשימות תקיפה, סיור ואיסוף מודיעין. בחלק מהתקיפות הגדולות בעזה נעשה שימוש בכטב"ם זה בשל יכולות היירוט והפגיעה שלו, בשילוב מערכות מתקדמות למעקב אחרי חשודים.
טיל ניסויי בשם גבריאל: טיל גבריאל שמוצג בפארק המדע של טכנודע חדרה תוכנן כטיל ניסוי לשיגור ממטוסים במטרה להגן על גבולותיה הימיים של מדינת ישראל מספינות סטיל.
מנכ"ל הטכנודע, ד"ר גדי מדור מציין: "הטיל המרשים, שנמצא בפארק המדע בטכנודע, מיועד להמחיש "למדענים הצעירים", ילדי הטכנודע, עקרונות מדעיים כגון: מתקף, תנע ותנועה בליסטית. למעשה, המטרה היא להמחיש לדור העתיד עקרונות מדעיים דרך פיתוחים טכנולוגיים. ה"מדענים הצעירים" המבקרים בטכנודע לומדים על מסלול טיסת הטיל, הכולל שלושה שלבים: הראשון הוא הממונע, השני הינו הטיסה החופשית והשלישי הוא הכניסה מחדש לאטמוספירת כדור הארץ. טיל החץ הוא רק אחד ממייצגי הענק המוצגים בפארק, לצד מטוס פנטום, מסוק דיפנדר, טיל גבריאל וכטב"ם מתקדם".
הקשרים ההדוקים של הטכנודע בחדרה עם גורמי צבא וחברות ביטחוניות המייצרות ציוד לוחמה מתקדם, נוצר לאור החשיבות הרבה של פיתוח טכנולוגי ישראלי מקורי לעליונות האסטרטגית של מדינת ישראל וצה"ל. העדר "מוחות" טכנולוגיים צעירים פוגע ישירות בעליונות זו. טכנודע חדרה שם לעצמו למטרה להוות מרכז יחיד מסוגו בארץ, המשמש כחממה טכנולוגית לילדים ונוער המשתתפים בתוכניותיו האיכותיות במגוון תחומים. ראש עירית חדרה ניר בן חיים, שסייר לאחרונה בפארק המדע ציין כי הקשרים שבנה מרכז הטכנודע עם חברות ביטחוניות המשלבות טכנולוגיות מתקדמות, חושפים את ילדי ישראל לחזית המדע והטכנולוגיה באופן אקטואלי ורלוונטי במיוחד בתקופה של מלחמה והגנה אווירית רבת עוצמה בשמי הארץ.
צילום: טכנודע
ראש עיריית חדרה ומנכל הטכנודע גדי מדור במוזיאון בטכנודע ובפארק. צילום: דוברות חדרה