בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד מוביט
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה נגד חברת מוביט אפ גלובל מנס ציונה בטענה להפרה בוטה של זכויות המשתמשים בשירותיה. החברה פיתחה את היישומון MOOVIT שנועד לסייע למשתמשים לתכנן את מסלול נסיעתם ולנווט ביעילות במרחב העירוני, תוך שילוב בין אמצעי תחבורה ציבורית. החברה מציעה לציבור גרסה חינמית של היישומון לצד האפשרות להירשם לגרסה בתשלום בשם MOOVIT+ במנוי לתקופה קצובה של חודש או שנה.
בעת ההרשמה לגרסה בתשלום נכרתת בין המשתמש למוביט "עסקה לתקופה קצובה", כהגדרתה בחוק הגנת הצרכן. בהתאם להוראות החוק, בתום אותה תקופה העסקה אמורה להסתיים אלא אם ניתן אישור אקטיבי, פוזיטיבי ומפורש מראש של המשתמש להתקשרות בעסקה חדשה נוספת. כלומר ברירת המחדל היא סיום העסקה, וחידושה אפשרי רק לאחר מסירת הודעה כדין וקבלת הסכמה כדין.
ואולם, לטענת המבקשים, שמעון לוי ובנימין לסרי, מוביט אינה מקיימת את הוראות הדין. לטענתם, בהתאם לתנאי ההתקשרות של מוביט, הסכם ההתקשרות עם המשתמשים מתחדש אוטומטית בתום כל תקופה קצובה, בלי שמוביט מוסרת הודעה כדין ובלי שהיא מקבלת את הסכמת המשתמשים באופן אקטיבי.
המבקשים טוענים, כי בפועל מוביט מחדשת את ההתקשרות עם המשתמשים שוב ושוב, בניגוד להוראות הקוגנטיות של חוק הגנת הצרכן. אף שמוביט מציינת שמשתמשים יכולים לבטל את המנוי בכל רגע, בפועל היא מונעת מהם לממש את זכות הביטול. משתמש המבקש לבטל את המנוי לפני תום התקופה הקצובה נדרש לשלם למוביט בגין מלוא תקופת העסקה בלי לקבל החזר יחסי בעבור פרק הזמן שלאחר הודעת הביטול.
כמו כן על אף שמדובר ב"עסקת מכר מרחוק" כהגדרתה בחוק, מוביט אינה מאפשרת למשתמשים להתחרט ולבטל את העסקה בתוך 14 ימים ממועד ההתקשרות, וגובה את מלוא התשלום גם במקרים אלה, בניגוד להוראות החוק.
בית המשפט המחוזי בתל אביב מתבקש לפצות את חברי הקבוצה המיוצגת בגין נזקיהם הממוניים והבלתי ממוניים.
אילוסטרציה