הונאות עולמיות: דוח מצב של GASA
הברית הגלובלית נגד הונאות (GASA), בשיתוף Feedzai, פרסמה את דו"ח מצב ההונאות העולמי לשנת 2025 (Global State of Scams 2025 Report). בהתבסס על סקר של 46,000 מבוגרים ב־42 שווקים, הדו"ח מספק ניתוח מקיף של השכיחות, ההשפעה ואתגרי המדיניות של הונאות ברחבי העולם.
ב־12 החודשים האחרונים 57% מהמבוגרים ברחבי העולם חוו הונאה ו־23% הפסידו כסף. הונאות קניות השפיעו על 54% מהקורבנות, והונאות השקעה והונאות כסף בלתי צפויות השפיעו כל אחת על 48%. מפגשי הונאה היו השכיחים ביותר בדרום אמריקה, אפריקה ואוקיאניה, שם אחד מכל ארבעה מבוגרים הפסיד כסף בשנה האחרונה.
המחקר מדגיש גם את המחיר הרגשי של הונאות. 69% מהקורבנות דיווחו על לחץ עצום בעקבות זאת, ו־17% דיווחו על אובדן אמון ו־14% אמרו שהונאות יצרו מתח מוגבר בתוך התא המשפחתי שלהם. למרות זאת הונאות רבות אינן מדווחות. חוסר ודאות לגבי המקום שאליו יש לדווח הוא המחסום העיקרי.
93% מהמבוגרים ברחבי העולם טוענים שהם נוקטים לפחות צעד אחד כדי לוודא שההצעה לגיטימית. עם זאת רבים מסתמכים לעיתים קרובות על שיטות פחות יעילות כגון בדיקת שגיאות כתיב ודקדוק (27%); מחפשים ביקורות באותו אתר (24%) ובודקים אם החברה נמצאת במדיה החברתית (21%).
למרות ששלושה רבעים כמעט מהמבוגרים ברחבי העולם מרגישים בטוחים ביכולתם לזהות הונאה, הונאות עדיין נפוצות. קורבנות הונאה רבים מפסידים כסף, וחלק ניכר מהם מעולם לא דיווח על פעילותם בתחום.
ג'וריג' אברהם (Jorij Abraham), מנכ"ל GASA, מסביר: "יש לנו אתגר עצום, 73% מהאנשים ברחבי העולם מרגישים בטוחים שהם יכולים לזהות הונאות. עם זאת כמעט רבע הפסידו כסף בשנה האחרונה. הונאות לא רק מרוקנות כספים אלא גם שוחקות את האמון ויוצרות מתח רב בתוך משפחות. אנו לומדים שקמפיינים למודעות להונאה לבדם אינם מספיקים. עלינו לחנך את הצרכנים ללא הרף לבנות פתרונות טובים יותר לזיהוי וחסימה של הונאות (AI), ולעבוד קרוב יותר ברחבי העולם כדי לתפוס את הרמאים."
נונו סבסטיאו (Nuno Sebastião), מנכ"ל Feedzai, הוסיף: "הונאה כבר אינה קשורה רק לעסקאות. זה עניין של כוונה. פושעים מנצלים אמון, התנהגות וטכנולוגיה בזמן אמת. כדי לעצור אותם צריך יותר מאשר לזהות חריגות. הדבר מצריך הבנה של דפוסים אנושיים. אף בנק או ספק תשלומים לא יכול לעשות זאת לבד. הדרך היחידה להתקדם היא שיתוף פעולה של מוסדות פיננסיים וצוותי אבטחת סייבר. כך אנו מגנים על צרכנים בכל מקום."
בדו"ח מצב ההונאות העולמי לשנת 2025 מודגש כי הונאות כבר אינן פשעים יחידים אלא איום גלובלי על בטיחות הצרכנים, היציבות הפיננסית והאמון בכלכלות דיגיטליות. GASA ו־Feedzai קוראים לשיתוף פעולה בינלאומי חזק יותר, לכלים טובים יותר למניעת הונאות ולאחריות של פלטפורמות, ממשלות ותעשיות.
גרפיקה: GASA's Global State of Scams
