שינוי בדפוסי התשלום במשק
דו״ח של מחלקת המחקר של מנורה ERN מנתח את דפוסי השימוש בהוראות קבע (הו״ק) בשנת 2025 בהשוואה לשנה הקודמת. הנתונים מתבססים על עסקאות שבוצעו במסגרת שירות הוראות לחיוב חשבון בנקאי (שאינן בכרטיס אשראי) ומשקפים שינויים במבנה ההתחייבויות של משקי הבית והעסקים.
סכום העסקאות גדל מהר יותר ממספרן: מהנתונים עולה, כי כמות העסקאות עלתה ב־7% בערך, ואילו סכום העסקאות גדל ב־9% בערך. פער זה מלמד על עלייה בגובה ההתחייבות הממוצעת לעסקה ולא רק על ריבוי עסקאות. המשמעות היא העמקה של פריסת תשלומים, בעיקר בעסקאות בהיקפים גבוהים.
החציון השני - נקודת שינוי: הנתון המרכזי בדו״ח נרשם מהחציון השני של 2025, אז נרשמה האצה חדה בסכום העסקאות עם עלייה של יותר מ־20% לעומת החציון המקביל אשתקד. מהמחלקה הכלכלית של מנורה ERN נמסר, כי השינוי מבני. לא מדובר בתנודתיות נקודתית: "ההאצה במחצית השנייה של השנה משקפת גידול בהיקף התחייבויות הנפרסות על פני זמן, על רקע תנאים כלכליים שמקשים את ביצוע התשלומים החד־פעמיים."
פערים אזוריים וענפיים: בפילוח אזורי, באזור המרכז נרשמה העלייה הגבוהה ביותר בסכום העסקאות - כ־12%. הנתון מלמד על ריכוז גבוה של התחייבויות כספיות בענפי השירותים. בפילוח ענפי, לצד פעילות מתמשכת במרפאות שיניים, בולט ענף המכללות.
שי פרמינגר, מנכ״ל מנורה ERN: "הנתונים מלמדים על העמקה בשימוש במנגנוני פריסת תשלומים בשנת 2025, כחלק ממבנה ההתחייבויות של משקי הבית והעסקים. העלייה הניכרת בסכומי העסקאות, ובפרט ההאצה במחצית השנייה של השנה, משקפת לחצים תזרימיים מתמשכים והסתגלות של השוק לתנאים כלכליים מאתגרים. מגמה זו עשויה ללמד על שינוי מתמשך באופי ההתחייבויות הפיננסיות במשק ולא רק על תנודתיות קצרה בפעילות."
לצרכנים יש יתרון בעל משמעות בתשלום בכל אמצעי תשלום שאינו תופס מסגרת בכרטיס אשראי, לכן יש עלייה בתשלום בהוראות קבע בנקאיות שאינן תופסות מסגרת אשראי ומאפשרות פריסת תשלומים ארוכה (עד 36 תשלומים בדרך כלל), ללא ריבית וללא עלויות כלשהן על הצרכנים.
אילוסטרציה
