עיכוב יציאה מהארץ למי שנקלעו לחדלות פירעון
השופט עודד מאור מבית המשפט המחוזי בתל אביב, הנחשב אורים ותומים בתחום חוק חדלות פירעון שאף הוציא את הספר הפטר המצוטט בפסקי דין רבים, הסכים לאחרונה עם עו"ד צבי וישנגרד, יו"ר וועדת חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין, על הצורך לבטל את גזרת עיכוב היציאה מהארץ המוטלת באופן גורף על חייבים שנכנסים להליך חדלות פירעון.
בהרצאתו במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין ציין עו"ד וישנגרד, כי התקנה הארכאית כבר איננה מתאימה למציאות של ימינו. חופשות בחו"ל עשויות להיות זולות בהרבה מחופשות בישראל, וברוב המקרים אין שום אינטרס לחייב לצאת מהארץ ולא לשוב אליה.
לפי וישנגרד, יש להבחין בין חייבים עם חובות קטנים לחייבים בעלי חובות בסכומים גבוהים, שכן גם במקרה של חייב עם חובות צרכניים, שניתנה לו תוכנית שיקום כלכלית, או חייב בעל נכסים שעולים על חובותיו, לא נראה שיש סיכון ממשי שלא ישוב ארצה בתום החופשה.
כך למשל לאדם הנושא חוב שצומצם במסגרת ההסדר לכמה עשרות אלפי שקלים, אין תמריץ לא הגיוני לעזוב את ארצו ומשפחתו ולהיהפך לעבריין נמלט.
"במקרה שהחובות במסגרת ההסדר הם מיליון שקלים ומעלה", טוען עו"ד וישנגרד, "רוב הסיכויים שקיים נכס ברשות החייב, שרובץ עליו עיקול, ואם החייב יבחר לברוח מהארץ, הנכס יימכר ויחזיר את מלוא החוב." גם פה, אין שום תמריץ לחייב להפר את תנאי ההסדר ולא לשוב לארץ במועד.
עו"ד וישנגרד מדגיש, כי ברגע שחייב מפסיק לשלם את התשלומים שנקבעו לו, הוא מודח מההליך, ומאותו רגע ייאלץ לשלם את מלוא החובות שאליהם נקלע ולשאת בגינם ריבית כבדה. ישראלים רבים מצויים בחובות כבדים, אך נמנעים מלהסדיר אותם במסגרת של חדלות פירעון מחשש שעצם הכניסה להליך ימנע מהם לצאת מהארץ. לפיכך הם בוחרים לרדת למחתרת, לעבוד על בסיס מזומן ובשחור, ובכך נעשים אוכלוסיית שוליים שאיש לא דואג לזכויותיה.
לדברי עו"ד וישנגרד, ביטול התקנה הישנה יביא להכללת עשרות אלפי ישראלים אלה בהליכי חדלות פירעון, יחזיר חלק גדול מהחובות שהם חבים לנושים, וישיבם למעגל העבודה כאזרחים מועילים לחברה.
כמו כן, מוסיף עו"ד וישנגרד, הבירוקרטיה המיותרת הנלווית לתהליך ביטול עיכוב היציאה מהארץ גורמת בזבוז משאבים עצום והתעסקות מיותרת המכבידה מאוד על מערכת המשפט בישראל, העמוסה מאוד בלאו הכי. הסרת ההגבלות תסייע לשיקום החייבים בלי לפגוע באינטרס הנושים, שרובם הם מוסדות פיננסיים או בעלי חובות בסכומים מזעריים. לכל הפחות יש להסיר לאלתר את כל המגבלות המוטלות על חייבים בכל הנוגע להסדרת ערבות במקרה שהם מעוניינים לנסוע לחו"ל.
לדבריו, הדרישות המוטלות כיום על חייבים המעוניינים לצאת לחו"ל הן דרקוניות, ולמעשה כמעט אי אפשר לעמוד בהן. על פי חוק, יחידים המצויים בהליכי חדלות פירעון רשאים לבקש לצאת מהארץ רק במקרים רפואיים, משפחתיים, עסקיים או הומניים. במקרים כאלה הם נדרשים לפנות לממונה עם בקשה מסודרת ונימוקים מפורטים.
במסגרת זו על החייב להמציא בין השאר שני כתבי ערבות מקוריים, המחאות מהערבים בעבור כל סכום החוב ותצהירים המלמדים על יכולתם הכלכלית של הערבים, אישור רו"ח או יועץ מס בדבר הכנסותיהם נטו לשנה (לשלוש השנים האחרונות) ולחילופין תלושי שכר של ערבים שהם שכירים. כמו כן הערבים נדרשים להמציא אישור מלשכת ההוצאה לפועל בדבר היעדר תיקי הוצאה לפועל על שמם מהשנים האחרונות.
לדברי עו"ד וישנגרד, גם כיום אין מניעה ליחידים בחדלות פירעון לצאת לחו"ל, אך אם בקשתם נובעת מרצון לצאת לחופשה, התנאים שבית המשפט יעמיד עלולים להיות מחמירים אף יותר. הדרישות הכבדות שמציב החוק בפני הערבים מונעת מהחייבים לפנות אליהם בשל הסיכוי הנמוך לקבל את הסכמתם.
החוק צריך לנהוג בערבים לחובות במסגרת הליך פירעון בדיוק כפי שהוא נוהג בערבים לכל הלוואה בנקאית, אומר עו"ד וישנגרד, שלא לדבר על ביטולה לחלוטין של ערבות זו תוך היתר יציאה מהארץ לחייבים - בתנאים מסוימים. ההגבלות על היציאה מהארץ צריכות להמשיך ולחול על חייבים בתחילת ההליך, עד שיתברר כי הם עומדים בהתחייבויותיהם במסגרת תוכנית השיקום. במסגרת זו יש לבחון את ביטול עיכוב היציאה מהארץ שהוצא נגדם בשל כל השיקולים שצוינו עד כה.
לדברי עו"ד וישנגרד, כבר חלפו הימים שבהם כל אדם שלא החזיר את חובותיו נתפס על ידי סביבתו כנוכל. הגיע הזמן לשנות את הסטיגמה כלפי חייבים, ולהבין שהליך חדלות פירעון נועד לשיקום כלכלי תוך פתיחת דף חדש בחיים.
"המציאות בשנתיים האחרונות הוכיחה שישראלים אינם עוזבים את ארצם, גם לא בשל חוב בסך עשרות אלפי שקלים. הדבר נעשה ברור לעין במשך מלחמת 'חרבות ברזל', שבה אזרחים לא רק שרדו מצוקות קשות אלא הושיטו יד וסייעו לאחיהם. רבים חזרו משהייה בחו"ל כדי להילחם על המולדת" אומר עו"ד וישנגרד.
השופט מאור התייחס לדבריו של עו"ד וישנגרד והסכים עימו. לדבריו, יש מקום לבטל את ההגבלות, ולו רק משום שאלו החלו לפני עשרות שנים, עוד בתקופת פקודת פשיטת הרגל, כאשר נסיעה לחו"ל נחשבה לוקסוס המלווה בעלויות גבוהות, ואילו בימינו עלות הנסיעה לחו"ל נמוכה יחסית מחופשה בישראל.
עו"ד צבי וישנגרד zvilaw.co.il משמש יו"ר ועדת חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין ומתמחה בייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.