Gaia Dynamics: חיסכון בתעריפים עם AI
לחברת Gaia Dynamics פתרון טכנולוגי חדשני שנועד להאיץ ולפשט את תהליכי הציות הרגולטורי והסיווג המכסי במשלוחים בינלאומיים. בעזרת שימוש בבינה מלאכותית, הפלטפורמה החדשה של החברה יכולה לשפר במידה רבה את המהירות והאמינות של המיון המכסי של מוצרים חוצי גבולות.
החברה, שהוקמה על ידי אמיל סטפנוטי וקרן הבינה המלאכותית של היזם אנדרו נג, מביאה גישה אוטומטית לחישוב קודי המכס במסגרת Harmonized Tariff Schedule - HTS, ומצליחה לבצע את המשימה בדיוק של 92% בתוך 30 שניות. לשם השוואה, אותו תהליך נמשך לפחות 15 דקות כאשר מבוצע ידנית.
הפלטפורמה של Gaia Dynamics אינה מסתפקת בסיווג מכסי בלבד אלא מספקת שירותים נוספים, בהם בדיקת תעריפים ביבוא ויצוא, יצירת תיאורי מוצרים למשלוחים וצמצום משך בדיקות הציות הרגולטוריות מ־10 שעות לשעתיים. כמו כן היא מעודכנת באופן שוטף בכל השינויים הרגולטוריים ויכולה לצפות סיכונים צפויים ושינויים בתעריפים.
סטפנוטי סיפר, כי הרעיון להקמת החברה עלה בשיחה עם אנדרו נג, אחד השמות הבולטים בעולם הבינה המלאכותית ומי שעומד מאחורי DeepLearning.AI. "אנדרו הוא אחד האנשים המובילים בעולם הבינה המלאכותית. אמרנו שחייבים למצוא פתרון לפשט את תהליכי הציות הרגולטורי במשלוחים בינלאומיים," סיפר סטפנוטי בראיון ל-FreightWaves. "כשמישהו כמו אנדרו מציע להקים איתך חברה, אתה לא מהסס לרגע."
אנדרו נג הוא ממייסדי Coursera, פרופסור במחלקה למדעי המחשב בסטנפורד ושותף מוביל בקרן ההשקעות AI Fund. הקרן, שנוסדה בשנת 2017, מתמקדת בהשקעות בחברות בינה מלאכותית ונשענת על הון של 176 מיליון דולר ממשקיעים גדולים כגון NEA, Sequoia ו-Greylock.
לפי סטפנוטי, המטרה של Gaia Dynamics היא להפוך לפלטפורמה הסטנדרטית בתעשייה לכל יבואן ויצואן הזקוק לפתרון טכנולוגי לסיווג מכסי והקלת תהליכי ציות. "אנחנו בונים מה שאנחנו רוצים שיהיה הפלטפורמה הסטנדרטית ליצואנים ויבואנים בתעשייה - פלטפורמה שתאפשר להעביר כל מוצר מכל מדינה לכל יעד במהירות וביעילות."
לדבריו, החשיבות של פתרונות כאלה רק גדלה בשל ריבוי הרגולציות ושינויי המכסים הפוליטיים. "כשהתחלנו, חשבנו שזה נושא מורכב. ואז טראמפ נהפך לנשיא, וזה נעשה עוד יותר מורכב. עכשיו זה רק הולך ומסתבך, ואין שום סימן שזה יהיה פשוט יותר בקרוב."
הממשל האמריקני ביצע לאחרונה שינויים בתקנות ה-de minimis - פטור ממכס על יבוא פריטים בשווי נמוך. בעבר ניצלו חברות סיניות כגון Temu ו-Shein את ההקלות האלה כדי לשלוח כמויות גדולות של סחורה ישירות לצרכנים האמריקנים באמצעות שילוח אווירי. כעת, עם שינויים רגולטוריים בארה"ב ומגבלות חדשות מצד האיחוד האירופי ומקסיקו, מגזר זה חווה שינוי מגמה ממשי. חברות סיניות מתחילות להסתמך יותר על שילוח ימי לבניית מלאי בארה"ב ובמקסיקו. כבר יש דיווחים ש-Temu מקדמת מוצרים מספקים שיש להם מלאי בארה"ב במקום להסתמך רק על שילוח ישיר מסין.
על פי נתוני המכס האמריקני, יותר מ־11 מיליון מכולות מגיעות לנמלים בארה"ב בכל שנה, ו-11 מיליון נוספות מגיעות במשאיות עם 2.7 מיליון מטעני רכבת. סטפנוטי הדגיש את ההשלכות הכלכליות של הביורוקרטיה והרגולציה בענף: "הבנק העולמי מעריך שלוקח 10 שעות לטפל בציות רגולטורי לכל משלוח בינלאומי. אם מתרגמים את זה להוצאה כספית בארה"ב, בהתחשב בשכר הייעוץ המשפטי, תיווך ושירותי סחר חוץ, זה מסתכם ב-186 דולר לשעה כפול 10 שעות לכל משלוח, כפול 56 מיליון משלוחים בשנה. המספרים אסטרונומיים."
לדבריו, מדובר באחד האתגרים הכלכליים הגדולים ביותר של התקופה. "אני לא חושב שראיתי שימוש טוב יותר בבינה מלאכותית ול־AI גנרטיבי מאשר הניסיון לפתור את הבעיה הזו."
אמנם הבינה המלאכותית של Gaia Dynamics מייעלת במידה רבה את התהליך, אך סטפנוטי מדגיש כי אין כוונה להחליף לגמרי את כוח האדם בתעשייה. "אנחנו לא רוצים להפוך הכול לאוטומטי. אנשי מקצוע בלוגיסטיקה עדיין נחוצים. אנחנו רוצים להאיץ תהליכים ולייעל מה שכבר קיים, אבל איננו רואים בעתיד הקרוב עולם שבו לא יהיו מתווכים או מומחי ציות רגולטורי בכלל."
Gaia Dynamics מכוונת את פתרונה לכל מי שזקוק לפלטפורמה חכמה לניהול ציות רגולטורי בשילוח בינלאומי, כולל מתווכים, יועצים, יבואנים ויצואנים ישירים. ככל שהרגולציות נעשות מורכבות יותר והתעריפים משתנים באופן בלתי צפוי, הצורך בפלטפורמות טכנולוגיות מסוג זה רק יגדל. "אנחנו מאמינים שזה אחד התחומים המהותיים ביותר לכלכלה הגלובלית, ומעריכים שהתעשייה תאמץ פתרונות AI בקצב מהיר מאוד", נמסר.
Gaia Dynamics, עם הגיבוי הפיננסי שלה ושותפויות עם משקיעים מובילים, עשויה להיות שחקן מרכזי בתחום הציות הרגולטורי הגלובלי ולהגדיר מחדש את הדרך שבה חברות מתמודדות עם סיווג מכסי ותהליכי יבוא ויצוא.
צילום: Jim Allen/FreightWaves