בג"ץ נתן אור ירוק לתוכנית להתחדשות העירונית מתחם "יוספטל" של הוותמ"ל בקרית ים
ניצחון לותמ"ל ולהתחדשות העירונית: בית המשפט העליון (בג"צ), בראשות כב' השופטים דפנה ברק-ארז, אלכס שטיין ורות רונן קיבל בשבוע שעבר (רביעי, ה-25 בדצמבר) את הערעור שהוגש על ידי הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), רשות מקרקעי ישראל והרשות להתחדשות עירונית בנוגע לתוכנית להתחדשות עירונית בפרויקט "יוספטל" בקרית ים (תמ״ל 2039). בנוסף, בית המשפט דחה את הערעור שהוגש על ידי חברת "אאורה" בנוגע לטענות על כלכליות הפרויקט.
בג"ץ דחה את ערעורי חברת "אאורה" בטענותיה על חוסר ישימות כלכלית ועל שיקול דעת שגוי לכאורה של הותמ״ל ועל כך שתקן 21 הינו בעל מעמד מחייב. בכך נתן גב להחלטות הותמ״ל באישורה של התוכנית הן כתוכנית ראויה ואיכותית והן כתוכנית בעל ישימות מיידית. כמו כן, נתן בית המשפט תוקף לעיקרון החשוב לפיו התכנון הוא המוביל וכי השיקול הכלכלי הוא אחד ממכלול השיקולים המורכבים והחשובים שמוסד תכנון בבואו לאשר תכנית פינוי בינוי צריך לשקול.
כזכור, בחודש מאי האחרון, קיבל בית המשפט המחוזי בחיפה חלקית את העתירה של "אאורה" ודיירי מתחם התחדשות ברחוב יוספטל בקריית ים, שאושרה לטענתם ללא רווח יזמי מינימלי. בית המשפט פסק כי התוכנית תחזור לדיון בותמ"ל, לאחר שרמ"י תסדיר את היתכנותה הכלכלית של התוכנית אל מול בעלי הזכויות במתחם.
תוכנית מתחם "יוספטל" בקרית ים, כוללת תוספת של 1,424 יחידות דיור שיוקמו בכ-35 בנייני מגורים בני 10-30 קומות. מתוך כלל יחידות הדיור, כ-380 יחידות דיור יוקצו לטובת דירות קטנות עד 80 מ"ר ו-188 יחידות דיור יוקצו לטובת דירות קטנות מאוד עד 55 מ"ר. התוכנית מאפשרת גם הוספה של דיוריות, כל אלו במטרה לתת מענה של יחידות דיור מגוונות לקבוצות אוכלוסייה שונות.
בנוסף ליחידות הדיור, התוכנית מציעה כ-13,000 מ"ר עבור שטחי תעסוקה ומסחר לאורך שד' פנחס ספיר, מול רצועת החוף לרווחת התושבים. ברחובותיה הפנימיים של התוכנית היא מציעה כ- 3,800 מ"ר עבור מבני ציבור שישולבו בקומות הקרקע של מבני המגורים, וכן שטח ייעודי לטובת מוסדות חינוך, קהילה ורווחה.
כמו כן, התוכנית טומנת בחובה תכנון מחדש של המרחב הציבורי וכוללת רשת של רחובות ושבילים המעודדים הליכה ומקשרים בין המתחם לשכונות הסמוכות.
כיום מצויים במתחם 14 מבני מגורים בני 3-5 קומות, בהם 452 יחידות דיור, שיפונו לטובת הפרויקט החדש.
הדמיה: משרד עמוס ברנדייס