מגה מבנים
ניוזלטר מגה מבנים
מגה מבנים גיליון 63
לעמוד קודם

הסדר פשרה: הצמדת תשלומים המשולמים מכוח הסכמי המכר

06/08/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

בית המשפט המחוזי בת"א מתבקש לאשר הסדר פשרה בבקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה במחצית חודש נובמבר 2022 נגד החברה הקבלנית אלמוג ב.ז. בניה והשקעות מטירת הכרמל. בבקשת האישור שהגיש משה וזאן תושב אור עקיבא נטען, כי החברה מצמידה תשלומים המשולמים מכוח הסכמי המכר - כל תשלום באשר הוא - למדד תשומות הבנייה המפורסם לאחר מועד התשלום. זאת כאשר מדד הבסיס בהסכמי המכר האחידים של החברה נקבע לפי המדד הידוע במועד החתימה על הסכם המכר או טופס ההזמנה.

בכך, לטענת המבקש, מחילה החברה מנגנון הצמדה א-סימטרי אשר בהתאם לפסיקה בנושא מהווה תנאי מקפח בחוזה אחיד. בהתאם, כל גבייה שנעשתה מכוח יישום מנגנון ההצמדה נעשית שלא כדין ומהווה עשיית עושר שלא במשפט על חשבון חברי הקבוצה המיוצגת שרכשו דירות מהחברה.

עוד נטען בבקשת האישור, כי החברה גבתה ריבית פיגורים בגין כל חוב שנוצר לרוכש בשיעור גבוה משיעור ריבית הפיגורים הקבוע בהסכם המכר, ושיעור ריבית הפיגורים החוזי, וכן שיעור הריבית שנגבתה בפועל, היא ריבית קצוצה, שעה שהיא גבוהה במאות אחוזים משיעור ריבית הפיגורים בנסיבות העניין.

חברת אלמוג ב.ז. בניה והשקעות דחתה את הטענות נגדה, ולדבריה מדד תשומות הבנייה הוא נתון אובייקטיבי שנועד לשקף את עלויות הבנייה בפועל. מסיבות שאין לה כל שליטה בהן, המדד מתפרסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-15 לחודש העוקב.

בהתאם לכך, ציינה החברה בתגובתה לבקשה, היא קובעת בהסכמי המכר לוחות זמנים מפורטים לביצוע התשלומים, והכול בהתאם להתקדמות הבנייה וההוצאות של הפרויקט. כל מועדי התשלום קבועים למחצית השנייה של החודש.

לטענת החברה, הרוכשים אשר בחרו לשלם במחצית הראשונה של החודש, ובמקרים מסוימים להקדים תשלומים בכמה חודשים, פעלו בניגוד מובהק להסכמות שנקבעו בחוזה, וגרמו לה נזק, בין השאר בשל ההצמדה של תשלומיה לספקים שלהם היא משלמת מתוך חשבון הפרויקט.

בקשר לטענת הריבית, ציינה החברה, כי ריבית הפיגורים אינה אמורה רק לשקף את עלות גיוס הכספים שהעיכוב בתשלום גורם, אלא גם את עלויות הגבייה שלו ואת הסיכון של אי גבייתו, וכן לשמש הרתעה מפני הפרה וסנקציה בגינה.

בהסכם הפשרה בין הצדדים נאמר, כי כבר לפני הגשת הבקשה לאישור הסדר הפשרה שינתה החברה באופן חלקי את אופן הצמדת המדד בהסכמי המכר, באופן שההצמדה מתבצעת אך ורק למדד הידוע במועד התשלום ולא למדד שטרם פורסם, וחלק מהתשלומים שהוקדמו או היה איחור בביצועם, הוצמדו למדד עתידי.

בכל הנוגע להסכמי המכר שנחתמו קודם למועד הגשת הבקשה לאישור הסדר הפשרה וטרם שולמה בהם מלוא התמורה, החברה תיישם מנגנון הצמדה מתוקן שלפיו כל תשלום שישולם יוצמד למדד הידוע במועד התשלום.

עוד נקבע במסגרת הסדר הפשרה, כי החברה תגבה ריבית פיגורים שלא תעלה על שיעור של 1.35%, ובגין עילת ההצמדה תשיב החברה לרוכשים 60% מההפרש בין כל סכום ששולם לבין הסכום שעמד לתשלום כאשר הוא מוצמד ל"מדד הידוע" במועד התשלום ולא למדד שאליו הוצמד התשלום בפועל. בגין עילה זו תשיב החברה לרוכשים סך של 1.56 מיליון ש"ח.

בגין עילת הריבית תשיב החברה לרוכשים 351,000 ש"ח, לפיכך רוכשים ששילמו ריבית פיגורים יועמדו במצב שבו היו אילו נגבתה מהם ריבית בשיעור חודשי של 1.35%.

בהסדר הפשרה נאמר, כי סך ההשבה הכולל לחברי הקבוצה מסתכם ב-1.9 מיליון ש"ח. הצדדים הסכימו, כי החברה תשלם את הפיצוי האמור לחברי הקבוצה המיוצגת בתוך חודשיים באמצעות זיכוי כספי ישיר ופרטני לכל אחד מהם.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן