דירות במקום מתחם לגידול בעלי חיים
הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) דחתה תוכנית להעברת מפטמות לבקר (מתחם גידול בקר לצרכי פיטומו לתעשיית הבשר) מתחום היישוב דיר אל אסעד שבמחוז הצפון לתחום מושב לפידות הסמוך, שהוא מושב חקלאי, וזאת לטובת בניית יחידות מגורים בשטח שיפונה בדיר אל אסעד. הולנת"ע קבעה, כי יש להחריג את חלק השטח החקלאי במושב לפידות מהתוכנית לפיתוח היישוב דיר אל אסעד.
מדובר בתוכנית מתאר מחוזית צפון תמ"מ 26/9/2, שהיא תוכנית משלימה לתוכנית המתאר הכוללנית של דיר אל אסעד המקודמת בימים אלה. מאחר שבמסגרת התוכנית הכוללנית מוצע לאשר בנייה למאות יחידות דיור בשטחים המשמשים כיום למפטמות הבקר, הוצע להעבירן לשטח המוגדר כיום כ"שמורת נוף", הנמצא בתחום השיפוט של דיר אל אסעד, אך שייך למשבצת מושב לפידות ומשמש לחקלאות של תושבי המושב.
לצורך שינוי הייעוד של משמורת נוף, היה צריך לקדם שינוי לתוכנית המתאר המחוזית. לשם כך קודמה תמ"מ 26/9/2, והיא הופקדה להתנגדויות על ידי הולנת"ע (ועדת משנה של המועצה הארצית).
מושב לפידות ותושבי המושב, שיוצגו על ידי עורכי הדין ענת בירן ואלון קאופמן ממשרד ענת בירן - עורכי דין, התנגדו בתוקף לשינוי הייעוד של הקרקע בתחום מושב לפידות (הפוליגון הצפוני) המוצע בתוכנית, מ"שמורת נוף" ל"אזור חקלאי/נוף כפרי פתוח", תוך שינוי ההנחיות הסביבתיות מ"שטח מוגן מפיתוח" ל"שטח לפיתוח לשימוש קרקע מוגדר".
לטענתם, מטרת התוכנית ברורה, ואי אפשר לנתק אותה מהתוכנית הכוללנית, המבקשת למצוא פתרון למיקום המפטמות כדי לאפשר לבנות במקומן יחידות דיור. העברת מתחם הגידול של הבקר לתחומי המושב תפגע במושב ובתושביו בהיבטים סביבתיים, תחבורתיים וקנייניים. מבחינה קניינית, נטען, המהלך כרוך בהפקעה לא מידתית של שטחים חקלאיים של היישוב לפידות, שבהם מתבצעת פעילות חקלאית של התושבים, וזאת לטובת בניית מאות דירות בשטחים פרטיים שיפונו בדיר אל אסעד.
המשמעות היא פגיעה בשטחים החקלאיים של מושב לפידות ומניעת אפשרות עתידית להתרחבות של מושב לפידות ופיתוח האזור כולו לטובת תושבי המושב. העברת המפטמות גם תפגע בערכי הקרקע של אזורי המגורים במושב לפידות, שייעשו נחותים עקב הקרבה הפיזית למפטמות. נטען כי מדובר בהתנהלות פגומה מיסודה, המתעלמת באופן ברור מתושבי לפידות לטובת רווחתם של בעלי הקרקע בדיר אל אסעד.
מטעמים סביבתיים, נטען, אין הצדקה תכנונית לפגיעה הסביבתית בשמורת נוף, ולא התקיימו התנאים לשינוי ייעוד השטח ולהורדת רמת הרגישות הסביבתית שנקבעה לשטח זה בתוכנית המתאר המחוזית תמ"מ 9/2.
עוד נטען, כי מתחם הגידול לבקר הוא שימוש תעשייתי ומסיבי לתעשיית הבשר ולייצור המוני שאינו מתאים להתבצע בקרקע חקלאית, וכי אין מדובר בשימוש חקלאי אלא בשימוש תעשייתי לכל דבר ועניין.
כמו כן נטען, כי המפטמות ייצרו מטרדים חמורים ביותר: מטרדי ריח, מחלות, זבובים, פגיעות תברואתיות, זיהום קרקע ועוד. לפי חוות דעת מומחה, הריחות שייגרמו יהיו בריכוז העולה באופן ניכר על הערכים המרביים המותרים בחוק. כל אלה עלולים להביא לפגיעה מהותית בענפי החקלאות במושב ולגרום לו לאבד את אופיו החקלאי.
לתוכנית הוגשו התנגדויות נוספות, הן על ידי הסוכנות היהודית ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר והן על ידי מתנגדים נוספים, בהם המועצה האזורית מעלה יוסף, שטענה בין השאר לניגוד עניינים אישי של ראש המועצה המקומית דיר אל אסעד, אחמד דבאח, שהוא גם מ"מ חבר הוועדה המחוזית מחוז צפון. דבאח ומשפחתו הם הבעלים של חלק מהשטח שבו קיימות מפטמות הבשר בדיר אל אסעד. נטען כי הדבר מעלה תהיות לגבי מעורבותו באישור התוכנית.
לאחר שהושמעו כל ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית, המליצה הוועדה המחוזית לולנת"ע לקבל את ההתנגדויות באשר לפוליגון הצפוני. בא כוחה של דיר אל אסעד הסכים להמלצה זו, אך ביקש להקצות לטובת המפטמות שטח אחר, גם הוא סמוך למושב לפידות.
בדיון שהתקיים בולנת"ע התקבלו טענות מושב לפידות באמצעות משרד ענת בירן - עורכי דין. בהתאם לחוות דעת של רשות מקרקעי ישראל, שטח הפוליגון הצפוני בתוכנית נמצא במלואו בתחום המשבצת החקלאית של מושב לפידות, ועל כן ישימותו למתחם לגידול בעלי חיים בעבור דיר אל אסעד נמוכה עד אפסית. משכך קבעה הולנת"ע, כי יש מקום לגרוע את הפוליגון הצפוני מתחום התוכנית ולמנוע את העברת המפטמות למושב.
הולנת"ע לא השתכנעה כי יש מקום לשינוי של ייעוד הקרקע וההנחיות הסביבתיות לצורך הקצאת שטחים חלופיים לגידול בעלי חיים, כפי שהתבקש על ידי המועצה המקומית דיר אל אסעד, מפני שמדובר בשטחים פתוחים ערכיים, שקיימת חשיבות יתרה לשומרם כחלק מרצף של שטחים פתוחים טבעיים באזור. הוועדה קבעה, כי מן הראוי לבחון את האפשרות למקם שימושים נדרשים לתעשיית הבשר באופן שיצמצם את המטרדים הסביבתיים ויאפשר פתרונות תנועה מתאימים.
עו"ד ענת בירן: "אנו סבורים כי החלטת הולנת"ע בעניין השטח במושב לפידות נכונה ומוצדקת. היא מנעה פגיעה קשה בקניינם של התושבים והמושב ופגיעה סביבתית חמורה שהייתה עלולה להיגרם עקב מטרדי הזיהום והריח מהמפטמות, החורגים מכל המדדים המותרים לפי חוק. אנו שמחים שהולנת"ע הדגישה את חשיבותם של השטחים הפתוחים באזור, הכירה במפגעים שמייצרות המפטמות ומנעה את הפגיעה הקשה בשטח המשבצת של המושב."
דיר אל אסד. צילום: Asadi Bendel, wikimedia