נחתם צו הרחבה בענף הבנייה: שדרוג בתנאי השכר והעבודה של כ-250 אלף עובדים
שר העבודה יואב בן צור חתם השבוע (ב') על צו הרחבה להסכם הקיבוצי בין ההסתדרות והתאחדות הקבלנים בוני הארץ, הגופים שמייצגים את העובדים והמעסיקים בענף הבנייה והתשתיות בישראל. במעמד החתימה לקחו חלק לצד השר, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי ונשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ רוני בריק.
במסגרת ההסכם נקבעה רביזיה במסלולי הקידום והשכר ממנה ייהנו מעל 250 אלף עובדים. מדובר בקיצור דרמטי של קצב ההתקדמות בדרגות השכר של חלק גדול מעשרות המקצועות בענף, בדגש על קידום צרכים ושכר.
להסכם זה חשיבות מיוחדת בעת הזאת, נוכח המחסור בכוח אדם בענף הבנייה עקב המלחמה והוא מבטיח תנאים מיטיבים לעובדים שיסייעו במשיכת עובדים נוספים לענף. החתימה אושרה על ידי הממונה הראשית ליחסי עבודה במשרד העבודה, עו"ד רבקה ורבנר.
ההסכם כולל בין היתר:
- שדרוג מבנה השכר בענף:
בדצמבר הקרוב יעמוד שכרם של העובדים בדרגה 1 על 6,300 שקל.
עם השלמת הפעימות, עובדים בדרגה 4 ישתכרו לא פחות מ-8,000 שקל לחודש, שמשמעה תוספת של כ-22% מעל שכר המינימום במשק. - דרגות:
הדרגות יצומצמו מ-8 דרגות כיום ל-4 דרגות, במטרה ליצור קפיצות שכר משמעותיות יותר לעובדים.
בוטלה התלות בוועדת הדרגות לצורך התקדמות בדרגות. - הכשרות:
ההסכם מדגיש את חשיבות ההכשרה המקצועית והבטיחות בענף באמצעות קשירת הקידום בדרגות להשתתפות בהכשרות.
קידום הדרגות יותנה בהשתתפות בהכשרות בטיחות מעשית (בשכר).
ביצוע הכשרה מקצועית יקצר את משך השהייה בדרגה בחודשיים.
מעסיק רשאי לקצר את משך השהייה בדרגה בשנה אם העובד עבר השתלמות מקצועית מהותית במקצועו. - מנהלי עבודה:
עקב המחסור הגדול בענף הבניין הוחלט על העלאת שכר ניכרת למנהלי עבודה, כך שמנהל עבודה בדרגה 1 ירוויח 10,000 שקל כשרצפת השכר תעלה בהדרגה עד לרמה של 16,000 שקל למנהל עבודה בדרגה 4 עם תום כניסת הפעימות בתוקף (60 חודשים).
קידום אוטומטי בדרגות כל 4 שנים. - מנופאים:
תוספת שכר שתעמיד את שכרם השעתי על 54 שקל לשעה (מדובר על רצפת שכר ולא תקרה) - תנאים נלווים:
תשלום ארוחות, העלאת שי לחג והעלאת שווי ביגוד.
צילום: דוברות משרד העבודה
ענף הבנייה התמודד, וממשיך להתמודד מאז שבעה באוקטובר עם משבר חמור שבבסיסו הפסקת עבודתם של מעל 80 אלף עובדי בניין מהרשות הפלסטינית, עצירת חלק גדול מיבוא חומר ומוצרי הבנייה מטורקיה, עצירה מוחלטת של הבנייה בחלק גדול מהערים בחודשים הראשונים של המלחמה ועוד.
המלחמה הנוכחית מביאה לשינוי דרמטי בהרכב ההון האנושי בענף ויכולה להוות הזדמנות להגדיל בו מאוד את היקף העובדים הישראלים. ההסכם שהורחב כעת בצו ההרחבה על ידי שר העבודה - הפך למעשה למחייב עבור כל המעסיקים בענף וצפוי, להערכת הגורמים השותפים לו, לתמוך בכניסת עובדים ישראלים חדשים רבים אליו ובמקביל לשמר בו את כוח האדם הישראלי האיכותי ביותר.
שר העבודה יואב בן צור: "ענף הבניה הוא מנוע צמיחה מרכזי במשק הישראלי, ואנו מחויבים להבטיח את יציבותו לצד שיפור תנאי העובדים בו. יישום צו ההרחבה יוביל לשיפור משמעותי בשכרם של העובדים, יביא לעובדים חדשים בענף ובכך יסייע בהתמודדות עם המחסור בכח אדם מאז מלחמת 'חרבות ברזל'. זהו צעד משמעותי להבטחת המשך הפעילות בענף ולחיזוק המשק הישראלי".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד: "אני גאה לקחת חלק במהלך משמעותי זה, שהינו אבן דרך חשובה בענף הבנייה הישראלי. צו ההרחבה הוא בשורה משמעותית לאלפי עובדים בענף והוא יביא לשיפור ניכר בתנאי שכרם ורווחתם. מדובר בהישג חשבו שמציב סטנדרט חדש וראוי לעובדים בענף הבניין, ויהפוך אותו אטרקטיבי לעובדים חדשים. הצו מבטיח לא רק שכר הוגן, קידום מקצועי ושמירה על זכויות העובדים, אלא גם שם דגש על בטיחות בעבודה ועידוד הכשרות מקצועיות. ההסתדרות מחויבת להמשיך ולחזק את מעמד העובדים בענף הבנייה ולייצר סביבת עבודה בטוחה ומכבדת עבורם. אני מאמין שצו ההרחבה יביא לשינוי חיובי ומשמעותי בענף הבנייה, וימשוך כוח אדם איכותי לענף".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק, הודה לשותפיו לקידום ההסכם, שר העבודה בן צור, ארנון בר-דוד ודובי אמיתי: "הענף שלנו ממשיך להיות סמל לקידום עובדים במשק הישראלי ובין השאר, גם בשכר מינימום ענפי הגבוה משכר המינימום במשק. אנחנו ממשיכים להשקיע הון עתק דרך הקרן המשותפת של ההתאחדות וההסתדרות, לקידום ופיתוח ענף הבנייה - בהרחבת השורות על ידי הכשרות לעובדים ישראלים חדשים, בהכשרת עובדים וותיקים ובמניעה בפועל של תאונות עבודה על ידי שינוי תרבותי בענף - תחום שבו עוד יש לכולנו הרבה מה לעשות. בנוסף, אנחנו ממשיכים לפעול לקידום פיתוח של טכנולוגיות וכלים לשיפור והאצת הבניה ואני מחויב להכין את קבלני ישראל לשנים הבאות שבהן יעבור הענף קפיצה טכנולוגית שתכניס אליו בוודאות ישראלים רבים".