מגה מזון
כתבות
ניהול מלאי מזון
לעמוד קודם

בינה מלאכותית בתעשיית המזון

11/12/2025
זמן קריאה: 1.5 דק'

שנת 2025 הייתה שנת מפנה טכנולוגית לתעשיית המזון העולמית. קרוב למחצית מהחברות בענף השקיעו באופן מסיבי בבינה מלאכותית (AI) ובמערכות מתקדמות למעקב אחר שרשרת האספקה. על פי מחקר חדש ומקיף של המכון לטכנולוגיית מזון (IFT), כ־50% מהחברות הציבו את הבינה המלאכותית בראש רשימת ההשקעות שלהן ו־48% מתמקדות בפתרונות מעקב לוגיסטיים. הסקר, שכלל כ־200 חברים בארגון, בהם יצרני מזון ומשקאות, יועצים ומפתחי טכנולוגיה, חושף כי התעשייה עוברת תהליך מואץ של דיגיטליזציה. כשליש מהחברות צופות אימוץ של כלי ביג דאטה וניתוח נתונים בזמן אמת, רובוטיקה ואוטומציה של תהליכים, וכן מעבר למחשוב ענן ומערכות לניהול משאבים ארגוניים (ERP).

המניעים העיקריים לגל ההשקעות הנוכחי ברורים: רוב המשיבים בסקר ציינו שיפור היעילות בייצור, קבלת החלטות מבוססת נתונים וחיסכון בעלויות כגורמים הדוחפים אותם לטרנספורמציה דיגיטלית. שיפורים בתהליכי הייצור, בטיחות מזון ושליטה טובה יותר בשרשרת האספקה הוזכרו כיתרונות מרכזיים הצפויים מאימוץ הטכנולוגיות החדשות.

אלא שהדרך לקידמה אינה חפה ממכשולים. כמעט 70% מהמשיבים דיווחו כי העלויות הגבוהות הן החסם המרכזי ביותר להטמעת הפתרונות. אתגרים בולטים נוספים הם קשיים באינטגרציה עם מערכות מורשת (Legacy Systems) מיושנות, הצורך בהכשרה מחדש של עובדים ומורכבות בהשגת שיתוף פעולה בין־מחלקתי בתוך הארגונים.

לצד היעילות התפעולית, קיימות ממשיכה להיות מנוע צמיחה מרכזי, המונע הן מדרישת הצרכנים למוצרים ירוקים יותר והן מהצורך להתייעל כלכלית. כמחצית מהחברות מתכננות להטמיע פתרונות לחיסכון באנרגיה ובמים, וכשליש בוחנות טכנולוגיות להפחתת פליטות פחמן ומיחזור.

קיימות משפיעה גם על תחום האריזות, עם חיפוש מתמיד אחר חומרים מתקדמים, ציפויים חדשניים וביו־פלסטיק. בד־בבד רגולציות מחמירות חדשות כגון כללי העקיבות של ה־FDA וריבוי מקרי הריקול (Recall) לאחרונה דוחפים חברות להשקיע בטכנולוגיות לבטיחות מזון. הדגש המרכזי בתחום זה הושם במערכות מתקדמות לגילוי פתוגנים, ניטור בזמן אמת וזיהוי גופים זרים.

הדו"ח מלמד גם על התחזקות תחום הביוטכנולוגיה כאמצעי לשיפור מוצרים. כ־20% מהחברות מתכננות להשקיע בפרמנטציה מדויקת (Precision Fermentation) ובטכנולוגיות ביוכימיות כדי לפתח חלבונים אלטרנטיביים, להאריך חיי מדף ולשפר את הפרופיל התזונתי, הטעם והמרקם של המוצרים. השילוב של כל המגמות האלו - מבינה מלאכותית ועד ביוטכנולוגיה - מסמן את שנת 2025 כשנה טרנספורמטיבית, שבה הטכנולוגיה לא רק משפרת את התוצאות העסקיות של החברות, אלא גם מגבירה את השקיפות, הבטיחות והקיימות לצרכן הסופי.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן