מזון מהצומח מפחית סיכוי למחלות לב
מחקרים חדשים מלמדים שתזונה מבוססת צומח אינה רק בחירה סביבתית או אתית אלא עשויה לשמש כלי טיפולי מרכזי במניעת מחלות לב וכלי דם, במיוחד בקרב נשים. ממצאים שהוצגו בכנס השנתי של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה (ACC.25) מלמדים על קשר ישיר בין תזונה עשירה במזונות מהצומח לבין ירידה ניכרת בתמותה ממחלות לב, סרטן ומחלות מטבוליות. מחקר נוסף מאותו כנס מצא, כי אורח החיים משפיע במידה רבה יותר על בריאות הלב של נשים לעומת גברים.
הארגון העולמי לבריאות מעריך, כי 1.9 מיליארד מבוגרים ברחבי העולם סובלים מעודף משקל, ומתוכם כ־650 מיליון מוגדרים כבעלי השמנת יתר. הפדרציה הבינלאומית לסוכרת מדווחת על 537 מיליון אנשים החיים עם סוכרת - מספר שצפוי לטפס ל־643 מיליון עד 2030. מצבים אלה, הנכללים תחת המונח "הפרעות קרדיו־מטבוליות", מעלים במיה רבה את הסיכון למחלות לב ולמוות מוקדם, ולכן הצורך במניעה תזונתית נעשה דחוף מאי פעם.
המחקר שהוצג בכנס ACC.25 בחן נתונים של כ־78 אלף אנשים הסובלים מהפרעות קרדיו־מטבוליות בבריטניה, בארצות הברית ובסין. הממצאים ברורים: הקפדה על תזונה צמחית מאוזנת, הכוללת ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים, הפחיתה את הסיכון לתמותה כוללת, קרדיווסקולרית או סרטנית, בשיעור של 17% עד 24%. מנגד, צריכה גבוהה של מזונות מעובדים, דגנים לבנים, משקאות ממותקים ומוצרים מן החי, העלתה את הסיכון ב־28% עד 36%. לדברי החוקרת הראשית מבית החולים צ'נגיה (Xiangya) בסין, יותר מזון מהצומח הבריא, פחות מזון מהחי ופחות מזון מעובד הם המפתח להפחתת הסיכון לתמותה.
היתרונות הפיזיולוגיים של תזונה מן הצומח הם איזון לחץ דם (הודות לעושר באשלגן ודלות בנתרן), שיפור רמות הכולסטרול (באמצעות סיבים ושומנים בלתי רוויים) ואיזון סוכר בדם בזכות פחמימות מורכבות וצריכה גבוהה של נוגדי חמצון וצמחים פעילים (פיטו־כימיקלים) שמפחיתים דלקת - אחד הגורמים המרכזיים למחלות לב.
המחקר השני שנעשה בקנדה כלל נתונים של יותר מ־175 אלף מבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב. נמצא כי שילוב של הרגלי חיים לקויים - תזונה לא מאוזנת, עישון, חוסר פעילות גופנית - משפיע יותר על נשים. נשים עם מדדי בריאות ירודים נמצאו בסיכון גבוה פי חמישה למחלות לב בהשוואה לנשים בעלות מדדים תקינים. אצל גברים העלייה הייתה פי 2.5 בלבד.
לדברי מומחה לקרדיולוגיה מבית החולים סאניברוק (Sunnybrook) בטורונטו, לנשים יש בדרך כלל מדדי בריאות טובים יותר מגברים, אך ההשפעה של אותם גורמים מזיקים גדולה יותר - התוצאות פשוט חמורות יותר.
השילוב של שני המחקרים מחזק את ההבנה שתזונה המבוססת על מזון מהצומח היא לא רק אמצעי מניעה אלא גם אסטרטגיה טיפולית חשובה, בייחוד לנשים. מעבר לתזונה עשירה במרכיבים צמחיים בריאים עשוי להפחית לחץ דם, לשפר את מאזן השומנים, לייצב רמות סוכר ולצמצם דלקת מערכתית - כולם גורמים מרכזיים במניעת מחלות לב.
