לקראת ט"ו בשבט: לצרוך פירות טריים ארץ-ישראלים
המלחמה הארוכה מאז 7 באוקטובר הוכיחה שוב, כי ישנה חשיבות עליונה לקיומו של ענף חקלאות על אדמות הלאום ובגבולות ישראל. בה בעת שחקלאי ישראל מתמודדים עם שיקום ענף המטעים מנזקי הלחימה, ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, קורא לציבור לקראת ט"ו בשבט לצרוך רק פירות טריים ארץ-ישראלים במקום הפירות היבשים המיובאים מטורקיה וממדינות נוספות.
"ט"ו בשבט הוא חג החקלאות ותנובת האדמה. לאורך המלחמה חקלאי ישראל היושבים בגבולות המדינה, בצפון ובדרום, לא יכלו לטפל במטעי הפרי באופן שוטף, ושטחי חקלאות רבים הוכרזו שטח צבאי סגור. למרות זאת לא עזבו החקלאים את המשקים והמשיכו בהפוגות לקטוף, לעיתים תוך סיכון חייהם.
"בימים אלה אנו נמצאים בהליך שיקום של המטעים אשר חלקם ניזוקו קשות מהמלחמה. במיוחד השנה אין סיבה לצרוך בט"ו בשבט פירות יבשים מיובאים כשאפשר לציין את החג עם פירות טריים ובריאים תוצרת הארץ ולתמוך בכלכלה המקומית ובחקלאים הישראלים. כאשר צרכני ישראל שומרים על החקלאות והחקלאים, הם שומרים הלכה למעשה על גבולות המדינה וביטחון המזון."
אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט היא חלק ממסורת היסטורית שהתקבעה לפני קום המדינה, כאשר היה מחסור בפירות טריים בקהילות הגולה באירופה בחורף. כדי למלא אחר מצוות אכילת פירות הארץ, צרכו פירות שיובשו ונשלחו מישראל.
כיום, כאשר קיים מגוון רחב של פירות תוצרת חקלאי ישראל, לא צריך להמשיך במסורת הישנה של אכילת פירות מיובשים, מלאי סוכר ולעיתים גם צבעי מאכל, שהם פחות בריאים, ובעיקר כאשר הפירות היבשים מיובאים מטורקיה וממדינות נוספות.
פירות טריים מתוצרת חקלאי ישראל, בריאים, טעימים ובעלי ערך תזונתי גבוה: סיבים תזונתיים, ויטמינים, נוגדי חמצון ומינרלים. זאת לעומת הפירות היבשים, המאבדים חלק מהערכים התזונתיים והוויטמינים בתהליך התעשייתי של הייבוש. הפירות היבשים גם עתירי קלוריות יחסית למשקלם.
עוד מציין בלחסן: "כבר ידוע כי הצרכן הישראלי מעדיף פרי ישראלי על פני פירות מיובאים, הגדלים בתנאים שאינם ידועים. בט"ו בשבט, חג החקלאות והאדמה, על כולנו להוקיר את החקלאים בישראל ולהגיד לא לפירות היבשים המיובאים, לרכוש פירות טריים ובכך לעודד את החקלאות הישראלית שהיא רשת הביטחון לייצור מזון עצמאי בישראל."
סלסלת פירות חקלאי מישראל - על גבול הלבנון. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל
צילום: ארגון מגדלי הפירות
תפוחי פינק ליידי במטעי הגולן. צילום: תקשורות יעל שביט