מגה קלינטק
חדשות
חדשות מזון
לעמוד קודם

קידום חסכון באנרגיה בתעשיית הבירה

16/01/2022
זמן קריאה: 2 דק'

אנרגיה רבה ומשאבים רבים מושקעים בכל כוס בירה שאנו שותים - החל בגידול חומרי הגלם, עבור בתהליך הבישול הכרוך בבקרת טמפרטורות, וכלה בשינוע התוצר הסופי למדפי הסופרים או לברזי הבירה בבר הקרוב לביתכם.

תהליך ההכנה של הבירה כולל גם בזבוז אנרגיה הניתן למניעה. צוות חוקרים שהוכשר במרכזי ההערכה התעשייתיים של המשרד לאנרגיה בממשל האמריקאי (IAC), פועל לאיתור הפרצות הללו לטובת חיסכון באנרגיה. בכל שנה מוכשרים כ-500 סטודנטים להנדסה במרכזים הללו, לביצוע הערכה וביקורת של תהליכים תעשייתיים ומערכות צורכות אנרגיה.

בפודקאסט שנערך בנושא התראיין מארק פישר, אחראי תפעול במבשלת דשוטס (Deschutes) באורגון. דשוטס היא מבשלה גדולה שמייצרת כ-270,000 חביות בירה מדי שנה, כלומר, 32 מיליון ליטרים של המשקה. לדברי מארק פישר, גם מבשלה קפדנית כמו דשוטס צורכת ארבעה גלונים של מים על כל גלון של בירה שהיא מייצרת. לטענתו, במבשלות אחרות כמות המים עלולה להיות גדולה פי שניים. כמות המים האדירה הנחוצה לייצור בירה קשורה בעיקר לשמירה על ניקיון מכלי ההתססה. משאב נוסף שנצרך בכמויות גדולות בתהליך הייצור הוא אנרגיה, כמובן. לתהליך הבישול של הבירה שלבים רבים של חימום וקירור הנוזל, ואלה חייבים להיות בטמפרטורות מדויקות מאוד - דבר המצריך חשמל רב.

בדיקה שערך הצוות של IAC העלתה אומדן חיסכון אפשרי של 250,000 דולר, או הפחתה של 41% בעלויות החשמל והמים. במבשלות אחרות האומדן הגיע גם לחיסכון של מיליון דולר. על ידי התקנת מעין "מחלף חום", משני צינורות, ניתן למשל לעשות שימוש חוזר במי קירור, המתחממים במהלך מילוי תפקידם הראשוני, ועל ידי כך לחסוך את הצורך לחמם מים שוב. שיטה נוספת לחיסכון קשורה לפחמן הדו-חמצני המוכנס לנוזל במטרה להתסיס את הבירה. הפחמן הדו-חמצני מגיע למבשלה במצב צבירה נוזלי, ויש לאדותו על מנת שיהיה מוכן לשימוש. החימום נעשה באמצעות שאיבת האוויר החם באולם הייצור, ותיעולו לחימום הפחמן הדו-חמצני. בדרך זו מצננים את חלל הייצור וחוסכים עלויות של מיזוג אוויר, ונוסף על כך מקבלים את הפחמן הדו-חמצני במצב הצבירה הרצוי.    

משרד האנרגיה האמריקאי מציע למפעלים קטנים ובינוניים הערכה של IAC ללא תשלום. צוותים מ-35 אוניברסיטאות ברחבי המדינה סורקים את תהליך הייצור במפעל, בחיפוש אחר אפשרויות חיסכון. צוותי ה-IAC מאתרים אפשרויות חיסכון שנתיות בממוצע של 130,000 דולר למפעל, וכמעט 50,000 דולר נחסכים כבר בשנה הראשונה שלאחר ביצוע הבדיקה. עד היום בוצעו למעלה מ-19,500 בדיקות IAC מסוג זה ברחבי ארצות הברית.

 

סטודנטים מאוניברסיטת אורגון מבקרים במבשלת דשוטס (Deschutes) בבנד, אורגון. צילום: www.energy.gov 


מקורות: www.energy.gov/articles ; www.energy.gov/podcasts ; www.energy.gov/eere 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן