מגה קלינטק
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

בית המשפט דחה עתירה של תאגיד אקומיוניטי

26/09/2024
זמן קריאה: 3.5 דק'

התקבל פסק דין בעתירה (עת"מ 54894-07-24) שהגיש אקומיוניטי - תאגיד חברתי למיחזור פסולת אלקטרונית - נגד המשרד להגנת הסביבה והמנהל מכוח החוק חוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות (חוק פסולת אלקטרונית). העתירה הוגשה בעקבות ההחלטה שהתקבלה בחודש יולי, לסרב להכיר באקומיוניטי כגוף יישום מוכר לאחר עשור שבו החזיק בהכרה.

בית המשפט קיבל במלואה את עמדת המשרד להגנת הסביבה ודחה את עתירת תאגיד אקומיוניטי על אי חידוש ההכרה בו כגוף יישום מוכר לפי החוק.

פסק הדין דחה את כל טענות אקומיוניטי, ואישר כי המשרד להגנת הסביבה ניהל הליך מקצועי סדור, ענייני ושקוף, לבחינת בקשות ההכרה. בית המשפט קבע בפסק הדין, כי לא חודשה ההכרה בתאגיד אקומיוניטי רק לאחר שטענות התאגיד וההשלכות נשקלו בכובד ראש ותוך הקפדה על שוויון בבדיקת כל הבקשות. נמצא כי בפני המנהל עמדה תשתית עובדתית ניכרת על התנהלות אקומיוניטי, אשר מקימה חשש ממשי שמתן הכרה נוספת בתאגיד תפגע בהשגת מטרות החוק.

חוק פסולת אלקטרונית חוקק כדי לקבוע הסדרים לעניין טיפול סביבתי בפסולת ציוד אלקטרוני ובסוללות, לעודד שימוש חוזר, לצמצם את כמות הפסולת, למנוע את הטמנתה ולהקטין את ההשפעות הסביבתיות והבריאותיות הנוצרות ממנה. החוק מסדיר מנגנון כלכלי בהתאם לעקרון "המזהם משלם", שבמסגרתו על היבואנים והיצרנים של מוצרים אלקטרוניים וחשמליים וסוללות לאסוף ולהביא למיחזור מוכר של פסולת ציוד זה בשיעור שלא יפחת מ-50% מסך משקל הציוד שאותו מכרו, וכן יעדים נפרדים לסוללות.

כדי לעמוד בחובות החוק, היצרנים והיבואנים מתקשרים עם גוף יישום מוכר ומשלמים לו דמי טיפול בעבור עמידה בחובותיהם בחוק. חובות אלה כוללות בין השאר איסוף הפסולת האלקטרונית מהציבור הרחב באמצעות מימון ופריסה של מיתקני אצירה במרחב הציבורי ומימון הסדרים לאיסוף הפסולת מהמדרכות או מבתי התושבים והבאתה למיחזור מוכר.

מדי 5 שנים ניתנת הכרה לגופי יישום לפי חוק פסולת אלקטרונית. לקראת תום התקופה, המשרד להגנת הסביבה מעדכן את ההנחיות הדרושות לקידום יישום החוק. טרם הגשת הבקשות למתן הכרה בשנה שעברה, המשרד פרסם שבכוונתו להביא לשיפור ביישום החוק בכמה מדדים, ובהם איכות השירות והנגישות לציבור, שיפור ההסברה, שיפור הבקרה, שיפור המעקב והטיפול בפסולת האלקטרונית והסוללות במיתקני המיחזור ועוד.

ביולי האחרון החליט המנהל במשרד, בתום בחינה מקצועית שנמשכה כתשעה חודשים לגבי שלוש בקשות הכרה של תאגידים, לחדש את ההכרה לתאגיד מ.א.י אשר פועל בשוק זה כעשור, לתת הכרה לראשונה לתאגיד ת.מ.י ולסרב לתת הכרה לתאגיד אקומיוניטי שהיה אחד מגופי היישום המוכרים במשך כעשור. ההחלטה לסרב לבקשת אקומיוניטי ניתנה לאחר שנעשה שימוע בכתב ובעל פה לתאגיד.

 

 

לאחר בחינת בקשת ההכרה של תאגיד אקומיוניטי ושמיעת הטענות, הגיע המשרד למסקנה, כי התוכנית העסקית שהציג התאגיד אינה מאפשרת עמידה בחובותיו כגוף יישום מוכר לפי החוק, וכי קיים חשש ממשי שההכרה בו תפגע בהשגת מטרות החוק. בתוך כך: תוכנית אקומיוניטי לא כללה יישום הסדר לאיסוף מדרכות של פסולת אלקטרונית וסוללות והקמה של מוקדי איסוף לפסולת זו ברשויות המקומיות שיתקשרו איתו; התוכנית לא עמדה בסטנדרטים המינימליים לעניין הבקרה על מיתקני המיחזור, ההסברה לציבור או לעניין שיפור המעקב אחר הפסולת כדי למנוע את העברתה לגורמים שאינם מורשים. לנוכח כל אלה החליט המנהל כי אין מנוס מדחיית הבקשה להכרה לתקופה נוספת.

ב-22 ביולי 2024 הגיש תאגיד אקומיוניטי עתירה מינהלית נגד המשרד להגנת הסביבה והמנהל מכוח החוק, ובקשה לצו ביניים. ב-2 באוגוסט 2024 ניתן צו ביניים שאיפשר לתאגיד להמשיך לפעול כגוף יישום מוכר עד לקבלת החלטת בית המשפט בעתירה.

המשרד ביקש לקבוע דיון דחוף בעתירה כדי לצמצם את חוסר הוודאות בשוק, והדיון התקיים ב-8 בספטמבר 2024. ב-11 בספטמבר התקבל פסק הדין שבו נדחו כל טענות תאגיד אקומיוניטי והוא נדרש לשלם הוצאות משפט בסך 40 אלף שקל.

בין שאר טענות אקומיוניטי נדחתה הטענה שאי מתן ההכרה עשוי לפגוע במיתקן הטיפול והמיחזור אקולוגיה לקהילה מוגנת אשר מעסיק אנשים עם מוגבלות, אשר להם בעלים משותפים. בית המשפט קיבל את עמדת המדינה, כי אין לקשור בין ההכרה באקומיוניטי לבין קידום העסקת אנשים עם מוגבלות. לפי סעיף 25 לחוק, על כל גוף יישום מוכר לפעול לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות בקרב עובדיו ובקרב המפעילים שעמם הוא מתקשר. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול לקידום יישום החוק גם בהיבט זה, וכל טענה לפגיעה בפעילות של מיתקן המיחזור אקולוגיה תיבדק לגופה.

המשרד להגנת הסביבה קורא לכל היצרנים והיבואנים של ציוד אלקטרוני וחשמלי וסוללות, המשווקים של ציוד זה והאחראים לפינוי פסולת לפי החוק, בהם רשויות מקומיות, רשויות ממשלתיות, מוסדות ובתי עסק, למהר ולהסדיר את התקשרותם עם אחד מגופי היישום המוכרים בהתאם לתנאי ההכרה העדכניים.

עם תחילת תקופת ההכרה החדשה, המשרד קורא לציבור ולכל בעלי העניין להשתתף באופן פעיל ביישום החוק למען הסביבה והציבור כולו.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן