הצעת תיקון לחוק הפיקדון
המשרד להגנת הסביבה פרסם להערות הציבור הצעת תיקון לחוק הפיקדון על מכלי משקה, שנועדה לשפר את השירות לצרכן, לצמצם את מפגעי הפסולת והלכלוך במרחב הציבורי ולחזק את הכלכלה המעגלית בישראל. הצעת המשרד לתיקון החוק מפורסמת בשל אתגרים ביישומו, בהם הצורך להבטיח שירות איכותי לציבור בהחזרת מכלי משקה ודמי פיקדון, שיפור שירותי האיסוף מבתי העסק ומיקסום הפוטנציאל הטמון במיחזור איכותי באמצעות מנגנון הפיקדון.
על כל מכל משקה שנמכר, נגבה פיקדון. כשמחזירים את המכל הריק והמסומן, בית העסק מחויב להחזיר את סכום הפיקדון. ההצעה לתיקון החוק תקל את החזרת המכלים וקבלת ההחזר ללא הגבלות מיותרות, תוך שמירה על מנגנון כלכלי וסביבתי יעיל. לפי התיקון המוצע, יוקמו מערכים נוספים לאיסוף מכלים מהציבור, הכוללים מוקדי איסוף עירוניים לקליטת מספר רב של מכלים ומנגנוני איסוף קהילתי שיאפשרו איסוף מארגונים קהילתיים כגון מוסדות חינוך ותנועות נוער.
הצעת המשרד מתמקדת בארבע מטרות עיקריות: עידוד החזר הפיקדון לציבור ושיפור השירות; שיפור ניקיון המרחב הציבורי; חיזוק שוק המיחזור; ושיפור הפיקוח והאכיפה והפחתת הונאות.
למה זה חשוב?
- יותר פיקדון יוחזר לצרכן הפרטי: תוספת החזר של כ־145 מיליון שקלים בשנה, ובסה"כ יוחזרו כ־285 מיליון שקלים בשנה.
- פחות פסולת ברחוב: תועלת משקית של כ־100 מיליון שקלים בחיסכון של עלויות הניקיון של המרחב הציבורי וההטמנה.
- יותר מיחזור בישראל: חיזוק השוק המקומי שמייצר תעסוקה וחדשנות ירוקה.
- שמירה על הטבע והחופים: צמצום בקבוקי הפלסטיק, ובעיקר המכסים שנזרקים לאשפה או מושלכים במרחב הציבורי ובחופים ועשויים להגיע לים.
תזכיר החוק פתוח להערות הציבור עד 30 ביוני 2025, בקישור זה.
עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה: "אנו מפרסמים להערות הציבור את התיקון לחוק הפיקדון. זו בשורה לצרכנים ומהלך בעל משמעות לשיפור השירות, החזר דמי הפיקדון לציבור ושמירה על ישראל נקייה וסביבתית יותר.