שדה תעופה בנבטים במקום בעמק יזרעאל
לקראת הכרעתה הקרבה של ממשלת ישראל לגבי הקמתם של נמלי תעופה בינלאומיים נוספים ומשלימים לנתב"ג, חתמו ארגוני סביבה וחברה בישראל על אמנה חדשה, המדגישה את הסכנות הסביבתיות הטמונות בהקמת שדה תעופה בינלאומי בעמק יזרעאל, והמתנגדת אליה נחרצות. החלטה כזו תביא לפגיעה קשה במרחב הכפרי, בשטחים החקלאיים ובאזור כולו, שעל פי תמ"א 35 מיועד להיות מכלול נופי המשמר ערכי נוף, טבע, חקלאות ואתרי מורשת.
הארגונים מסבירים שהקמת שדה תעופה בינלאומי במרחבי עמק יזרעאל תביא להתדרדרות ניכרת באיכות הסביבה ובחיי תושביו. הקמת שדה תעופה באזור זה תביא להקמת מוקד פיתוח חדש אשר יביא לפגיעה חמורה בשטחים הפתוחים ובערכי טבע שאין להם תחליף. שדה בעמק מחייב הקמת תשתיות חדשות, בכללן מסילת רכבת ורשת כבישים ומחלפים, אשר יחריפו את הפגיעה הקשה בעמק.
ארגוני הסביבה קוראים לממשלה להקים את שדה התעופה המשלים בבסיס נבטים שבנגב, בשל היותו מועדף מבחינה סביבתית. זה מקום אידיאלי להקמת שדה תעופה משלים בשל מיקומו בתוך המחנה הצבאי, נגישות דרכי ההגעה אליו והתשתיות הקיימות, שיחסכו מיליארדי שקלים למשק הישראלי. הקמת שדה תעופה במיקום זה היא הזדמנות אדירה לפיתוח כלכלי וחברתי בנגב, ותביא ליצירה של כ-30,000 משרות איכותיות במגוון תחומים. בראייה סביבתית-חברתית-כלכלית ארוכת טווח, נמל תעופה גדול בנבטים הוא החלופה המיטבית והמועדפת.
יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב, מסר: "מדובר בהחלטה חסרת תקדים שעשויה להשפיע על העתיד של כל תושבי המדינה. תמיכתם של כל כך הרבה ארגוני סביבה וחברה, כולל מומחים מהאקדמיה, בהקמת נמל תעופה אזרחי בנבטים, מלמדת על הקונצנזוס הגורף שיש לא רק בקרב כל ראשי הרשויות בנגב ובקרב מקבלי ההחלטות. אנו משוכנעים שהממשלה תפעל לקדם את ההחלטה האמיצה והחשובה ביותר לטובת תושבי האזור ולטובת מדינת ישראל."
בסיס נבטים. צילום: ויקיפדיה
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "מכל הבחינות - כלכלית, חברתית, סביבתית ואקולוגית, יש עדיפות ברורה וחד-משמעית לחלופת נבטים."
חברי המגמה לתכנון ערים, המחלקה למדעי הסביבה, גאואינפורמטיקה ותכנון ערים באוניברסיטת בן גוריון מסרו: "כאנשי סביבה, תכנון מרחבי ופיתוח, אנו תומכים בכל פה בחלופה של הקמת שדה תעופה בינלאומי בנבטים. זו הדרך האחראית יותר מבחינה סביבתית, כלכלית ותחבורתית, ובראייה של צרכי הדורות הבאים."
מטעם ארגון מגמה ירוקה נמסר: "כשמדברים על צדק סביבתי, חייבים לדבר גם על צדק חברתי. מבין שתי האפשרויות להקמת שדה התעופה, עמק יזרעאל או נבטים, האחרונה מצליחה להשיג את הצדק הזה. הקמת שדה תעופה בנבטים תהיה על תשתית קיימת, ולכן לא תפגע בסביבה ובאנשים שחיים באזור, ותאפשר מקומות עבודה נוספים שיעזרו ליותר אוכלוסיות להתפרנס. לעומת זאת הקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל, תפגע אנושות בחקלאות ובשטחים האקולוגים, וכן באנשים שחיים באזור."
ניקול הוד סטרו, מנכ"לית קרן מיראז' ישראל, השותפה לאמנה, מסרה: "קרן מיראז' רואה בשדה תעופה בנגב פתרון לאומי מיטיב לכל תושבי מדינת ישראל. בעבור הנגב ותושביו, מדובר בגורם שישנה את המשחק ויביא לכמות עצומה של עשרות אלפי משרות לתושבי האזור. הקמת השדה בנבטים תנגיש גם את התיירות בנגב לקהל הבינלאומי, שבין כה מגיע לבקר במדבר הידידותי בעולם, ותאפשר לו ליהנות מההיצע התיירותי והאנושי המגוון שיש בנגב. רק הנגב מוכן תשתיתית למהלך הזה, שמעבר לטוב שיעשה בנגב, יפחית מאוד את הצפיפות והעומסים של נתב"ג ויהפוך את חוויית הטיסה לחו"ל והחזרה לארץ לנעימה יותר."
חגי רזניק, ראש מכון ריפמן לפיתוח הנגב, מסר: "אנו, בדווים ויהודים במכון ריפמן, הצגנו במחקר מעמיק את התועלת שבהקמת שדה בנבטים לנגב כולו. זה מעשה מנהיגותי ממעלה ראשונה, ואין לי ספק שישנה את פני הנגב עם דגש בחברה הבדווית שמתמודדת עם אתגרים עצומים - כלכליים, סביבתיים וחברתיים."