כולם מדברים על במבוק
הירוק שכובש את הבית הישראלי: כך נהפך הבמבוק לחלופה טבעית, אקולוגית ומרשימה, לחומרים מזהמים ובלתי מתכלים
בעידן שבו צרכנות חכמה כבר לא נחשבת טרנד אלא כורח, במבוק נהפך לשם החם של שוק הקיימות. הוא נראה טוב, נעים למגע, מתכלה בקלות וגדל במהירות שיא. לא פלא שהוא מחליף את העץ, הכותנה והפלסטיק במצעים, במגבות, בכלי מטבח, ברהיטים ואפילו במברשות שיניים. אבל מה באמת עומד מאחורי החומר הפלאי הזה, והאם כל מה שנראה ירוק באמת כזה?
גל דרייבלט, הבעלים והמעצבת הראשית של רשת TAKEANAP, שחרטה את ערך הקיימות על דגלה, עושה סדר בדברים ומסבירה מדוע הבמבוק הוא הרבה יותר מעוד טרנד.
צומח מהר, מתחדש מעצמו ומסייע לסביבה
היתרון הגדול של הבמבוק טמון בראש ובראשונה בקצב הגידול שלו: זנים מסוימים מסוגלים לצמוח עד מטר אחד ביממה. עץ רגיל מצריך עשרות שנים להבשלה, ואילו גידול מסחרי של במבוק מבשיל תוך 5-3 שנים, ללא צורך בנטיעה חוזרת, הודות להתחדשותו מהשורש.
המשמעות הסביבתית עצומה: הבמבוק סופח יותר פחמן דו־חמצני מעצים רגילים, משחרר יותר חמצן, תורם ליציבות הקרקע ומונע סחף. יתרה מזו, הוא כמעט אינו מצריך חומרי הדברה או דישון כימי, מה שהופך אותו לאחד הגידולים הידידותיים ביותר לסביבה.
מחדר השינה למטבח
המעבר לבמבוק כבר מזמן אינו מוגבל לאריזות מתכלות. מצעים מבמבוק נחשבים לרכים במיוחד, מנדפי לחות ואנטי־בקטריאליים. מגבות מבמבוק סופגות פי שלושה יותר מאלה העשויות מכותנה ומתייבשות מהר יותר - יתרון מובהק בימי קיץ לחים.
במטבח, כפות ערבוב, קרשי חיתוך וכלי הגשה מבמבוק מחליפים פלסטיק ועץ תעשייתי, ולעיתים גם נייר חד־פעמי. ברהיטים - הבמבוק הוא חומר קל, עמיד ואלגנטי, ומשמש חלופה לרהיטים מעץ מלא המצריכים כריתת יערות שלמים. אפילו בשוק מוצרי הרחצה אפשר למצוא מברשות שיניים ומסרקים עשויים מבמבוק, שמפחיתים את השימוש בפלסטיק.
לא כל מה שנראה ירוק באמת ירוק
על רקע הביקוש הגובר, לא כל מה שממותג כ"במבוק" בהכרח ירוק. חלק מהבדים (למשל בבגדים או מצעים) מיוצרים בתהליך כימי תעשייתי שהופך את סיבי הבמבוק לבד ראיון, תוך שימוש בחומרים מזהמים כגון פחמן דו־גופרתי. נוסף על כך רוב הבמבוק מגיע מהמזרח הרחוק, מה שמעלה שאלות על טביעת הרגל הפחמנית של השינוע
כדי לבחור נכון, חפשו מוצרים בעלי תווי תקן סביבתיים מוכרים כגון FSC המלמד על יערות המנוהלים באופן אחראי, או OEKO-TEX, המלמד על ייצור טקסטיל ללא חומרים מזיקים. מותגים אמינים יציינו את סוג הבמבוק, תהליך העיבוד ומקום הייצור.
בעידן של משבר אקלים ופסולת עולמית, בחירה במוצרים מבמבוק היא צעד הכרחי, פשוט ובעל משמעות. חומר הגלם הזה מאפשר לנו להחליף מה שידענו על צרכנות, ולעבור מחומרים מזהמים ובלתי מתכלים לחלופות חכמות, טבעיות ונעימות יותר לעין, למגע ולעולם.
חלוק רחצה עם כובע עשוי 100% בד במבוק איכותי באריגת ופל מבית TAKEANAP. מחיר: 449 ש"ח. צילום: טלי לויתין
כיסוי מיטה מ־100% בד במבוק איכותי באריגת ופל מבית TAKEANAP. מחיר: מ־690 ש"ח. צילום: טלי לויתין
כלי במבוק מבית רשת סולתם, 39 עד 45 ש"ח. צילום: גל בן זאב
קרש חיתוך מבמבוק, 65 ש"ח במקום 145 ש"ח, של סולתם. צילום: יח"צ
שיפודי במבוק יקיטורי, 100 יחידות, מבית הוסטס ביבוא אינטרסן. 11.5 ש"ח. צילום: אפרת אשל
שמיכה מ-100% בד במבוק איכותי באריגת ופל מבית TAKEANAP. מחיר: 690 ש"ח. צילום: טלי לויתין
שמיכת סלון מ־100% בד במבוק איכותי באריגת ופל מבית TAKEANAP. מחיר: 389 ש"ח. צילום: טלי לויתין