מדידת רעש
חשופים לרעש? כך תוכלו לבצע מדידה, לקבל תוצאות מהירות ומדויקות, ולדעת אם הרעש בסביבתכם חורג מהמותר
כלים דיגיטליים מתקדמים מאפשרים הנגשת מידע מותאם אישית לתושבים על מצב איכות חייהם ועל הסיכונים הסביבתיים באזור מגוריהם.
מה עושים כאשר נחשפים לרעש?
המשרד להגנת הסביבה יוצא עם מספר כלים חדשים שיסייעו לציבור
רעש יכול להיות קבוע או משתנה, קצר או ממושך, נדיר או תדיר. ככל שעוצמת הרעש גוברת, כך גדלה פגיעתו. לרעש בעוצמה גבוהה ולחשיפה ממושכת אליו יש השפעה מזיקה לבריאות הציבור. מידת הרגישות לרעש שונה מאדם לאדם, והנזקים האפשריים מתבטאים בתופעות פיזיולוגיות ונפשיות.
השלבים בעת חשיפה לרעש הם מדידה - באמצעות יישומון מומלץ ייחודי; חישוב של הרעש במחשבון המשרד להגנת הסביבה; בדיקת התוצאה שהתקבלה יחסית למה שנקבע כרעש בלתי סביר או רעש חזק. פעולה בהתאם לתוצאות. אם הרעש חורג, יש לדווח עליו.
מדידה
המשרד להגנת הסביבה בחן יישומונים למדידת רעש, וממליץ על NIOSH Sound Level Meter של המכון הלאומי לבטיחות ולבריאות בעבודה בארה"ב, שהוא חלק מה-CDC, הרשות האמריקנית לבקרת מחלות ולמניעתן.
היישומון פשוט, ידידותי וחינמי, ומאפשר למדוד רעש ברמת דיוק גבוהה. המדידה דומה למדידות במכשיר רעש תקני, ומאפשרת להציג נתוני מפלס רעש בזמן אמת. היישומון זמין עתה למערכת הפעלה iOS בלבד (אייפון או אייפד).
יש להפנות את המיקרופון של מכשיר הטלפון לכיוון מקור הרעש, ולמדוד את עוצמתו.
לשימושכם, מדריך לשימוש ביישומון בסוף הכתבה.
באמצעות כלים משלימים הנמצאים באתר המשרד, אפשר לדעת אם רמת הרעש שנמדדה חורגת מהמותר בחוק ובתקנות.
חישוב מפלס הרעש
את הנתונים מהמדידה אפשר להכניס למחשבון למדידת רעש של המשרד להגנת הסביבה. רעש מצטבר כולל את רעש הרקע ואת מקור הרעש. המחשבון מאפשר לבצע מדידה ולקבל את מפלס רעש המקור, בנטרול רעש הרקע.
בדיקת התוצאה שהתקבלה
המשרד ייצר מנגנון חיפוש של מפלסי רעש מותרים. במנגנון יש להזין פרטים כגון סוג המבנה ומפלס רעש הדציבלים ביום או בלילה. התוצאה המתקבלת היא משך הרעש המותר. באתר אפשר לבדוק אם התוצאות מלמדות על רעש חזק או על רעש בלתי סביר.
פעולה בהתאם לתוצאות
אם התוצאה עומדת בחוק, נסו לדבר עם גורמי הרעש ולהגיע להבנה. אמצעי חשוב למניעת רעש הוא התחשבות הדדית ומודעות להשלכות הרעש שאדם יוצר על סביבתו.
אם התוצאה חורגת, יש לפנות לגורם הטיפול המוסמך. האחריות לטיפול משתנה לפי סוג המפגע והשעות שבהן הוא מתרחש. הגופים האמונים על טיפול במפגעי רעש הם המשרד להגנת הסביבה, משטרת ישראל, היחידות הסביבתיות והרשויות המקומיות.
בקישור הזה אפשר לראות למי פונים.
מהלך זה הוא חלק ממהלך רחב שהמשרד להגנת הסביבה מקדם ליצירת כלים דיגיטליים מתקדמים שינגישו מידע סביבתי מותאם אישית. במהלך הדרגתי יוכלו תושבי המדינה להכיר טוב יותר את הסיכונים הסביבתיים הקרובים לביתם ולהיטיב למצות את זכויותיהם אצל הגורמים האמונים על שמירת בריאותם ואיכות חייהם.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "רעש הוא אחד המפגעים הסביבתיים הנפוצים, ולחשיפה הממושכת לרעש בעוצמה גבוהה יש השפעה שלילית על הבריאות הפיזית והנפשית של החשופים לרעש. אנחנו מציגים במשרד כלים דיגיטליים ייחודיים, שיאפשרו לציבור לקבל תמונת מצב טובה יותר על מידת החשיפה לרעש באזור המגורים. כלים אלה ונוספים יספקו לציבור בישראל מידע אמין ומותאם אישית על סיכונים סביבתיים קרובים, ויסייעו למיצוי זכויות אל מול הגורמים האמונים על שמירת בריאות הציבור ואיכות חייו."
פרופ' סטיליאן גלברג, ראש אגף מניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה: "הכלים הדיגיטליים שלנו מנגישים את תהליך המדידה של הרעש לכל הציבור באופן פשוט וידידותי. במקום שבו יש אנשים, מכוניות, רכבי חירום ותעשייה, יש גם אנשים החשופים לרעש. נפעל לכך שבאמצעות הכלים האלו הציבור יעלה את המודעות לרעש שסביבו ולא יקבל אותו או את הנזקים מהרעש כמובנים מאליהם."