פילוסופיה יפנית נלחמת בזיהום הסביבה
מה עסקים יכולים ללמוד מגישת 'שו־שו־סיי' היפנית כדי לנצח את זיהום הפלסטיק?
בכל דקה, כמות פלסטיק השווה לתכולת משאית זבל מושלכת לאוקיינוסים. בזמן שבעולם צוין יום איכות הסביבה העולמי (5 ביוני 2025) עם הקריאה BeatPlasticPollution ("הבס את זיהום הפלסטיק"), ברור שאנו זקוקים ליותר מהתחייבויות תאגידיות. אנו זקוקים לחשיבה מחודשת מיסודה על האופן שבו פתרונות מתוכננים, נבנים ונצרכים.
באפסון (Epson), המחויבות המתמשכת שלנו לקיימות שואבת השראה מפילוסופיית עיצוב יפנית עתיקה, 'שו־שו־סיי' (Sho-Sho-Sei), שמשמעותה "יעיל, קומפקטי ומדויק". מה שהחל לפני מאות שנים כעיקרון לאומנות מסורתית, מנחה אותנו כעת בהתמודדות עם האתגרים הסביבתיים המודרניים. זו התוכנית שמאחורי "החזון הסביבתי 2050" שלנו, שבמסגרתו אנו שואפים להיהפך לשליליים בפליטות פחמן ולהגיע לאפס פסולת.
חוכמה עתיקה, השפעה מודרנית
הדוגמה הברורה ביותר של אפסון ליישום 'שו־שו־סיי' היא סדרת המדפסות EcoTank. בניגוד למדפסות מסורתיות המסתמכות על מחסניות פלסטיק חד־פעמיות, למדפסות EcoTank מכלי דיו מובנים הניתנים למילוי. חידוש יחיד זה מפחית את פסולת הפלסטיק והמתכת ב־86% על פני חמש שנים, תוך חיסכון בזמן ובכסף למשתמשים.
יעילות זו מתבטאת גם בצריכת האנרגיה. טכנולוגיית PrecisionCore נטולת החום של החברה צורכת עד 85% פחות חשמל ממדפסות לייזר דומות. עם פחות חלקים נעים, המכשירים אמינים יותר ומחזיקים מעמד זמן רב יותר, מה שמפחית את הפסולת עוד יותר.
חשיבה זו עומדת גם בבסיס סדרת המדפסות AM, שבה תוכנן מחדש המבנה הפנימי כדי להפחית את נפח המוצר בשני שלישים ולקצץ במשקל ב־30%. בעקבות זאת פליטות ה־CO2 במהלך הייצור ירדו ב־36%, וסך הפליטות לאורך מחזור החיים של המוצר ירד ב־33%.
עד סוף 2025, החברה מתכוונת להפסיק באופן מוחלט את הייצור של מדפסות לייזר ברחבי העולם ולעבור לדגמי הזרקת דיו חסכוניים באנרגיה, המשלבים אחריות סביבתית עם ביצועים עסקיים.
חשיבה מחדש על שרשרת האספקה
עקרונות 'שו־שו־סיי' אינם נעצרים ברמת המוצר. הם מתרחבים לאופן שבו אנו רוכשים חומרים, אורזים ומייצרים. באפסון משתמשים כיום בעד 30% פלסטיק ממוחזר במעטפות המדפסות, והחברה עברה מאריזות קלקר לחלופות מבוססות נייר, להפחתה ניכרת של פלסטיק. מטרת החברה היא להגיע אף רחוק עוד יותר. עד 2030 החברה מתעתדת ש־50% מחומרי המוצרים שלה יהיו מתחדשים או ממוחזרים - מה שיפחית את תלותה במשאבים בתוליים ויתיישר עם עקרונות הכלכלה המעגלית.
פילוסופיה לשינוי תעשייתי
מה שהופך את 'שו־שו־סיי' לעוצמתית כל כך הוא האוניברסליות שלה. היא נטועה בתרבות היפנית, אך עקרונותיה יכולים להנחות כל תעשייה המוכנה לאמץ אותם. היא מאתגרת את הרעיון שעסקים חייבים לבחור בין ביצועים לקיימות, ומראה ששניהם יכולים ללכת יד ביד. האומנים הקדמונים שחיו על פי 'שו־שו־סיי' הבינו משהו שאנו מגלים מחדש: חדשנות אמיתית פירושה להשיג יותר תוך שימוש בפחות. במאבק נגד זיהום הפלסטיק, עיקרון נצחי זה מציע לא רק השראה אלא מפת דרכים מוכחת לעתיד.
'שו־שו־סיי' סייעה לאפסון ליישר קו בין רווחיות למטרה, והיא יכולה לעשות זאת גם בעבור אחרים. כי בניית עתיד בר־קיימה אינה רק עסק טוב. היא העסק היחיד שכדאי לעשות.
בלה טובינג (Bella Tobing) היא ראש תחום קיימות תאגידית וקשרי ממשל, Epson META-CWA.
צילום: אפסון