מערכות לעצמאות באנרגיה לחיזוק החוסן האנרגטי
בשל המצב הביטחוני וההתקפות על העורף בצפון ובדרום, משרד האנרגיה והתשתיות פועל במגוון מישורים כדי לחזק את החוסן של משק האנרגיה הישראלי ולהגדיל את אמינותו ואת הביטחון האנרגטי. כמו כן המשרד פועל להגדלת הגיוון והביזור של משק החשמל באמצעות האצת הפריסה של אנרגיות מתחדשות במיתקנים קטנים ברחבי הארץ, עם דגש באזורי הביקוש.
במסגרת זאת שם המשרד דגש בחוסן ובעצמאות באנרגיה במבנים כדי לאפשר לאזרחים להמשיך לצרוך חשמל גם במקרים של הפסקות חשמל בשל המצב הביטחוני או תקלות.
היום, בקלות יחסית, כל מבנה - בית מגורים פרטי, בית משותף, מבנה ציבור או מבנה עסקי או חקלאי - יכול להקים מהר מערכת לעצמאות באנרגיה. מערכות אלו, המבוססות על פנלים סולריים ומיתקני אגירה, הן צעד חשוב בהגדלת הביטחון האנרגטי, מקור הכנסה יציב ובטוח ותרומה לעתיד ירוק ובריא יותר. חזון משרד האנרגיה והתשתיות הוא כי כבר בשנים הקרובות יותקנו פנלים סולריים על הגגות של שיעור גדול מהמבנים בישראל.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: "להתקנת אנרגיה סולרית בשילוב עם אגירה וממיר היברידי בבתים פרטיים ומשותפים, על גבי מוסדות ציבור ועסקים, תועלת כפולה, הן למשק והן לאזרחים. הקמה של מיתקני אנרגיה מתחדשת על גגות תחזק את חוסנו של משק החשמל על ידי ביזורו, גיוון מקורות הייצור והגדלת העצמאות האנרגטית של ישראל. האזרחים ירוויחו גם מקור הכנסה יציב ומשתלם המקטין את הוצאת החשמל שלהם בכל חודש, ובד בבד יבטיחו כי ימשיך לקבל חשמל גם בעתות חירום ותקלות. המדריך שהמשרד משיק נועד לסייע לכל אזרח להבין איך הוא יכול לנצל את אנרגיית השמש לתועלתו."
כדי שהציבור הרחב יתקדם לעצמאות באנרגיה, המשרד משיק מדריך מקיף וחשוב המנגיש את המידע הדרוש לצורך התקנת מערכות לעצמאות באנרגיה. המדריך, שזמין לקריאה באתר משרד האנרגיה והתשתיות ויופץ לרשויות ובעלי עניין בכל הארץ, מציג את היתרונות הרבים של התקנת מערכות לעצמאות באנרגיה במגזרים למיניהם - במגזר הביתי, ברשויות המקומיות ובמגזר העסקי. בניגוד לגנרטורים, מערכות אלו יכולות להבטיח אספקת חשמל עצמאית ללא תלות בדלק. הן מספקות הכנסה בשגרה והן נקיות לסביבה ושקטות:
חשמל בחירום: מערכות אלו מבטיחות אספקת חשמל רציפה בחירום, גם במקרה של הפסקות חשמל ממושכות. המערכות תורמות לרציפות התפקודית ומאפשרות המשך פעילות של מוצרי חשמל חיוניים.
הפחתת תשלומי החשמל: בשגרה, מערכות לעצמאות באנרגיה מייצרות חשמל שנמכר לרשת החשמל הארצית תמורת תעריפים אטרקטיביים. מערכות אלו הן מקור הכנסה יציב לבעלי המערכת, ומספקות תשואה גבוהה והחזר השקעה מהיר.
תרומה לסביבה: מערכות אלו תורמות מאוד לסביבה, שכן הן מבוססות על אנרגיה סולרית נקייה ומתחדשת, ללא פליטות גזי חממה, והפעלתן אינה מזהמת את הסביבה.
משרד האנרגיה והתשתיות קורא לציבור הרחב, לרשויות המקומיות ולעסקים ללמוד עוד על היתרונות של התקנת מערכות לעצמאות באנרגיה ולהשתתף במאמץ הלאומי לקראת עצמאות אנרגטית וסביבה נקייה יותר.
המדריך, הזמין באתר האינטרנט של משרד האנרגיה והתשתיות, מציג שלוש אפשרויות למערכות לעצמאות באנרגיה. כל אחת מספקת הגנה מפני הפסקות חשמל ברמה אחרת:
מערכת סולרית משולבת אגירה: מערכת זו מספקת פתרון מיטבי לעצמאות באנרגיה בחירום ולרווח כלכלי בשגרה. בחירום המערכת תיתן מענה מלא הן להפסקות חשמל קצרות והן לארוכות. המערכת תייצר חשמל במיתקן הסולרי ביום, חלקו יוזרם למבנה וחלקו ייאגר בסוללה, ותזרים חשמל בשעות החשיכה. בשגרה, המערכת תספק רווח כלכלי אופטימלי באמצעות תעריפים אטרקטיביים על הזרמת חשמל לרשת החשמל ביום ותוספת תעריפית על אספקת החשמל מהסוללה לרשת בערב. מערכת זו כוללת פנלים סולריים, מיתקן אגירה (סוללות) שיספיק להזרמת חשמל למספר שעות, ממיר היברידי ומפסק.
מערכת סולרית עצמאית: בחירום, מערכת זו תאפשר הזרמת חשמל מהמיתקן הסולרי רק בשעות היום שבהן השמש זורחת, ולא תוכל לפעול בשעות החשכה או כשמעונן. בשגרה, מערכת זו תזרים חשמל בשעות היום ותייצר הכנסה בטוחה וקבועה בתעריפים אטרקטיביים לבעלי המיתקן. מערכת זו כוללת פנלים סולריים, ממיר היברידי משולב במיתקן אגירה תפעולי-מינימלי לייצור התדר, ומפסק.
אגירה עצמאית (ללא מערכת סולרית): בחירום, המערכת תבטיח אספקת חשמל רציפה וזמינה למספר שעות, כגודל הסוללה, ותספק פתרון להפסקות חשמל קצרות. מערכת סוללות זו מאפשרת לזכאים להוזיל את חשבון החשמל באמצעות טעינת הסוללות בשעות שבהן מחירי החשמל זולים ולצרוך חשמל מהסוללות בשעות שבהן מחירי החשמל גבוהים.