מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 39
לעמוד קודם

נתונים על שימוש בשקיות פלסטיק חד-פעמיות

18/07/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ב-3 ביולי צוין היום הבין-לאומי ללא שקיות פלסטיק חד-פעמיות, שנועד להעלות את המודעות לזיהום הנוצר משימוש חד-פעמי בשקיות פלסטיק ולעודד עסקים ואנשים פרטיים לאמץ הרגלים מקיימים יותר. שימוש בשקיות הפלסטיק החד-פעמיות אורך בדרך כלל מספר דקות בלבד, אך לוקח להן מאות שנים להתכלות, ובינתיים הן מזהמות את השטחים הפתוחים ומקורות המים וגורמות נזק ואף מוות לבעלי חיים בטבע ובים.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "חוק השקיות הביא להעלאת המודעות של הצרכנים לגבי הרגלי השימוש שלהם במוצרים חד-פעמיים אשר יש להם השפעה שלילית על הסביבה. קיימת חשיבות רבה לניקיון של המרחב הציבורי, השטחים הפתוחים, החופים והים. החקיקה והעלאת המודעות בקרב הציבור מסייעים להפוך את הסביבה לנקייה יותר. בנושא השימושים החד-פעמיים, הדרך הטובה ביותר היא למנוע במקור את היווצרות הפסולת על ידי מעבר לשימוש בסלים רב-פעמיים ובכלים רב-פעמיים."

אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה והממונה על חוק השקיות: "הנתונים מלמדים שמגמת ההפחתה בשימוש בשקיות חד-פעמיות נשמרת. הציבור חושב פעמיים לפני שימוש בחד-פעמי בשקית. שקיות אלו יוצרות הרבה פסולת, מזהמות את הסביבה ופוגעות בניקיון המרחב הציבורי. אנו עורכים ביקורות ונוקטים אמצעי אכיפה מול קמעונאים אשר מפרים את החוק כדי לקדם סביבה נקייה יותר."

בשנת 2016 נחקק חוק השקיות בישראל אשר חל רק על הקמעונאים הגדולים והביא לצמצום ניכר בצריכת השקיות החד-פעמיות. החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות נועד להביא לצמצום השימוש בשקיות, להפחית את כמות הפסולת הנוצרת בעקבות השימוש בהן ולהפחית את ההשפעות הסביבתיות השליליות של פסולת זו, בין השאר באמצעות הגבלת החלוקה של שקיות נשיאה חד-פעמיות בידי עוסקים ללא תמורה ובאמצעות הטלת היטל בעד מכירתן.

על פי דיווחים שהגישו הקמעונאים הגדולים למשרד להגנת הסביבה, בשנת 2023 נמכרו לצרכנים 479 מיליון שקיות נשיאה חד-פעמיות מפלסטיק - הפחתה של 73% בצריכת השקיות לעומת שנת 2016, טרם כניסת החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות, שבה רכשו הקמעונאים הגדולים 1.7 מיליארד שקיות לחלוקה. עם כניסת החוק לתוקף, חלה בשנת 2017 הפחתה ניכרת בצריכת השקיות בישראל. ההישג נשמר עד היום, ללא תנודות של ממש. בשל מלחמת חרבות ברזל ניתנה אורכה לקמעונאים בהגשת הדיווחים לשנת 2023. בהתחשב בלוח זמנים זה, בקרוב יוגש לכנסת דוח מסכם על יישום חוק השקיות לשנה זו.

כל ההיטלים הכספיים שהצרכנים משלמים בעבור שקיות פלסטיק חד-פעמיות משמשים למטרות שנקבעו בחוק, בהן עידוד השימוש באמצעי נשיאה רב-פעמיים, חינוך והסברה וביצוע פעולות ניקיון בחופי הים.

המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע משימוש בשקיות ניילון חד-פעמיות ולהשתמש רק בסלים רב-פעמיים כדי לשמור על הבריאות, על בעלי החיים ועל הסביבה. אם בכל זאת בחרתם להשתמש בשקית חד-פעמית, יש להביא אותה למיחזור באמצעות השלכתה לפח הכתום בגמר השימוש. פסולת זו מתמיינת בתחנות מעבר ייעודיות, שבהן השקיות מופרדות משאר פסולת האריזות ומועברות למיחזור. שקיות אלה יכולות לשמש, בין השאר, לייצור כבלים לתקשורת וליריעות פלסטיק לתעשיית הבנייה.

 

צריכה שנתית של שקיות חד-פעמיות (במיליוני שקיות) ושיעור ההפחתה לעומת שנת הבסיס, אחוזים

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
1.
22/07/2024
בורות
"הגנת הסביבה" - טועה ומטעה בגדול. שקיות חד פעמיות אינן מחזיקות מאות שנים. למעשה, תהליך התפרקות השקית מתחיל ישר לאחר ייצורה וחשיפתה לאור וחמצן. 6 חודשים לאחר חשיפה מלאה לשמש, השקית מפוררת כולה. 6 חודשים נוספים והיא כבר התפוררה כמעט לגמרי. לאחר 18 חודשים אטומים זעירים בלבד נשארו ממנה. עד היעלמות סופית, הכול תלוי כמובן בסוג השקית ובעובי הניילון. מעניינת המסקנה "לאחר מאות שנים" - בעיקר כאשר טכנולוגיית הייצור הומצאה בשנת 1933 .... אם השקיות לא היו מתפוררות לאטומים (כמו כל דבר אחר, כולל ברזל. לכל חומר יש אורך חיים) היינו חיים על כדור הארץ על גבי הרים של פלסטיק. להבדיל, מתיקי הנשיאה הרב פעמיים - שאותם לא ניתן למחזר (עקב קשיותם) ואורך החיים שלהם הוא עשרות שנים. עקב הקשרים וההסתעפויות המולקולריים מהם בנוי חומר הגלם המורכב שלהם. הפיתרון הוא אך ורק חינוך לא לזרוק זבל (שקיות ניילון) בסביבה אלא רק למיכלי איסוף ומיחזור. את השקיות ניילון, להבדיל ממוצרים אחרים , ניתן למחזר ללא סוף וזאת עקב קשרים מולקולריים רכים וגמישים.
כותרת
תוכן