תאורת רחוב בטוחה למאביקים
למאביקים תפקיד סביבתי וטבעי חשוב מאוד, שאנחנו אולי לא מודעים אליו ביומיום, וגם מאביקי לילה הם חרקים בעלי תועלת סביבתית חיובית. לדוגמה, עשים הם חלק חשוב וחיוני מהמערכת האקולוגית שלנו, אך תאורת רחוב בהירה מפריעה לעבודתם בלילה.
אנחנו רגילים לראות עשים שמתעופפים סביב עמודי תאורה בקיץ, ומסתבר שפעילות זו משפיעה על המצב הבריאותי שלהם: עשים מתאספים סביב תאורה מלאכותית ברחוב כי הם חושבים שזה אור טבעי מהירח ומהכוכבים. זה מבלבל את החושים הטבעיים שלהם ומעייף אותם. חוקרים גילו כי בסביבות שמוארות באופן מלאכותי יש 62% פחות מאביקים בלילה בהשוואה לסביבה חשוכה ובעיקר לצמחים שנמצאים בחושך.
מאביקים נמשכים בעיקר לאור כחול. בעיר לאחטי (Lahti) שבפינלנד, הרשויות המקומיות החליטו להתקין תאורת רחוב חדשה, ידידותית למאביקים. האורות החדשים מסננים את האור הכחול אוטומטית. בסביבה של ספקטרום צבעים חם, מאביקים לא יתבלבלו בין אור הירח לאור המלאכותי של עמודי התאורה ויוכלו להתמקד בעבודה שלהם סביב צמחים. הדבר תורם מאוד לבריאות האקולוגית של הסביבה.
פרויקט החלפת התאורה נמצא בשלב ראשוני. כרגע, רשויות העיר החליפו 12 פנסים לאורך שביל בן 500 מטרים בשמורת הטבע ריטמאקי (Ritamaki). אם הניסוי האקולוגי יוכיח את עצמו, עיריית לאחטי מתכננת ליישם את הרעיון גם באזורים אחרים של העיר. פרויקט החלפת האורות הוא חלק מיוזמה סביבתית גדולה יותר, שקודמה בפינלנד עם המוטו "אנחנו לא נשרוד בלי מאביקים".
לחרקים מאביקים חשיבות טבעית רבה. עד 90% מכל הפרחים והצמחים בעולם ועד 75% מהיבולים בעולם תלויים במאביקים. ללא העזרה הטבעית שלהם, יבולי החוות והגנים ייפגעו מאוד. מאביקים לא רק עושים את העבודה העיקרית שלהם שקשורה בטיפול בצמחים. הם פועלים כבקרים של מטרדים טבעיים כגון חרקים מזהמים ועוזרים להפריד חומרים אורגניים.