מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 45
לעמוד קודם

ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת

14/11/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיבלה דיווח ממנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין, על ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בשנת 2023. בעקבות הדיון עלו בעיות וחסמים שמעכבים עמידה ביעד שקבעה הממשלה.

דיין אמר, כי בעיקר על רקע המלחמה, האנרגיה המתחדשת היא צורך קיומי של מדינת ישראל. הוא הוסיף: "בעידן הנוכחי, שבו אתגרים ביטחוניים, כלכליים וסביבתיים מאיימים על היציבות הלאומית והגלובלית, ההשקעה באנרגיות מתחדשות היא לא רק מפתח לצמיחה ולרווחה אלא כלי חיוני לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. המעבר לאנרגיות מתחדשות אינו רק צעד לטובת הסביבה והכלכלה, זה צעד אסטרטגי הכרחי המבטיח את הביזור והגיוון של מקורות האנרגיה, תוך שמירה על רציפות ועצמאות באנרגיה בשגרה ובחירום."

לדבריו, המשרד מחויב להמשיך להוביל את טיוב הרגולציה כדי למצות את הפוטנציאל העצום של אנרגיות מתחדשות מתחדשות להבטחת עתיד יציב, משגשג ובטוח של עצמאות באנרגיה.

ראש חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד, רון אייפר, הציכ את הנתונים ואמר, כי כדי לעמוד ביעד של 30% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת ב-2030, נצטרך לייצר 27 טרה ואט-שעה של חשמל מאנרגיה מתחדשת. לשם כך דרושים מיתקנים המייצרים 17 אלף מגה-ואט. היום יכולת הייצור במיתקנים הקיימים היא 6,500 מגה ואט.

לדבריו, "בסוף 2023 יוצאו 12.5% מצריכת החשמל מאנרגיה מתחדשת. לפי המגמה כיום, מותקנים אלף מגה-ואט בשנה. כדי לעמוד ביעד צריך להקים כל שנה מיתקנים לייצור 1,700 מגה-ואט. זה יעד שאפתני, ואנחנו עובדים לילות כימים לעמוד בו. 85% מהצעדים יושמו או בוצעו."

לצד זאת ציין אייפר, כי צריך לקדם אגירה, לפתח את רשת ההולכה והחלוקה ולטפל בחסמים נוספים: "יש עוד הרבה עבודה. אנחנו מתכוונים להכין תוכנית אסטרטגית חדשה שתכלול יעדים לאנרגיות מתחדשות לשנים 2035, 2040 ו-2050. צריך להגדיל ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, אבל יותר חשוב להתייעל ולהקטין את הצריכה."

ח"כ ששון גואטה ציין, כי רשות החשמל מערימה קשיים על הקמת מיתקנים במושבים.

היו"ר ביטן אמר, כי אם רוצים להגיע ליעד ב-2030, צריך לטפל באותם חסמים. הוא הוסיף כי צריך לקבוע כללים, שמי שעומד בהם יוכל פשוט לצאת לדרך.

אייפר אמר בתגובה, כי המשרד עוסק בכך יומם וליל - ממפה חסמים ומטפל בהם.

מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, מתח ביקורת על רשות החשמל וחברת ניהול המערכת נגה, ואמר: "אמרתי השבוע שיש 541 דברים שנדרשים לאישור תיאום עם נגה. טעיתי, זה יותר מזה. אם כל פעם מוסיפים מכשולים, קשה להגיע לקו הגמר. הבטחתי למנכ"ל להמתין לישיבה בנושא, אבל אני לא יכול בלא כלום. בוא נדבר על החלטות רשות החשמל: במקום לפשט ולדלל ולבער, מוסיפים אין ספור חסמים."

לדברי שפיגלר, רשות החשמל היא הרגולטור הבירוקרטור הכי גרוע שיש בתחום החשמל. מ-2002 ועד 2018 לא הייתה פרוטה בתעריף החשמל לפיתוח הרשת.

סמנכ"ל רשות החשמל, עוז לוי השיב, כי הדברים אינם מקובלים.

מנכ"ל חברת נגה, שאול גולדשטיין, כינה את דברי שפיגלר כ"לא אמת", והוסיף כי רשות החשמל, רשות מקרקעי ישראל, מנהל התכנון ונגה, עושות תהליכים רבים לצמצום הבירוקרטיה, ולא כל דבר תלוי בהן.

 

צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
קבצים
מצגת למנכ"ל ועדת הכלכלה בכנסת
כותרת
תוכן