מדיניות אסדרה לחומרי PFAS בתעשייה
בתום עבודת מטה מקצועית ולאחר התייעצות עם בעלי העניין וקבלת הערות הציבור בחודש יולי 2024, המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מדיניות האסדרה הסביבתית של חומרי ה-PFAS בתעשייה. מדיניות זו מפורסמת באתר המשרד.
המשרד להגנת הסביבה מסדיר את המפעלים המחזיקים חומרים שמוגדרים כרעלים לפי חוק חומרים מסוכנים, באמצעות היתרי רעלים המעגנים את הדרישות הסביבתיות שמגדיר המשרד. המדיניות לאחזקת תרכובות ה-PFAS, שהם רעלים על פי חוק חומרים מסוכנים, ושימוש בהם, תוטמע בהיתרי הרעלים של המפעלים המחזיקים בחומרים אלו.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך להטמיע בישראל את המדיניות הסביבתית המתקדמת ביותר למניעת סיכון לבריאות הציבור והסביבה, ומתחיל ליישם את מדיניות האסדרה לחומרי ה-PFAS. אנחנו ממשיכים לפעול לאסדרת הנושא ולטיפול בו כדי לשמור על בריאות הציבור והסביבה."
בשנים האחרונות עלתה המודעות ברחבי העולם לזיהום הסביבתי והבריאותי של כימיקלים מקבוצת PFAS (Per and PolyFluoroAlkyl Substances), הכוללת יותר מ-4,700 חומרים. חומרי PFAS נמצאו במקורות מים ובמערכות אספקת מי שתייה שמהם שותים מיליוני בני אדם וגם בגוף האדם. בבדיקות של משרד הבריאות נמצאו לאחרונה מזהמים אלו גם במי התהום בישראל, ב-13% מקידוחי מי השתייה שנבדקו.
חומרי PFAS הם כימיקלים תעשייתיים שאינם מתפרקים בסביבה ומצטברים ברקמות שומן. מחקרים אפידמיולוגיים הראו, כי הצטברות חומרי PFAS בגוף האדם עלולה לגרום מגוון השפעות בריאותיות שליליות, להגביר את הסיכון לתחלואה בסרטן הכליות והאשכים, לפגוע במערכת החיסונית ולגרום עלייה ברמת הכולסטרול.
השימוש בחומרי PFAS החל בשנות ה-50 של המאה הקודמת במגוון יישומים, בהם קצף לכיבוי אש, מעכבי בעירה, אביזרים הבאים במגע עם מזון ותוספים דוחי שמן ומים למוצרי טקסטיל. קצף לכיבוי אש זוהה בעולם כאחד המקורות העיקריים לזיהום ב-PFAS. הזיהום מתרחש מתשטיפים של אימונים ובדיקות של מערכות הקצף שחלחלו למי התהום.
כדי למנוע נזקים סביבתיים ובריאותיים משימוש בחומרי PFAS, בהמשך להסדרת השימוש בקצף כיבוי שמכיל תרכובות PFAS במפעלי תעשייה ובחוות הדלק הגדולים שהתחיל המשרד בשנת 2023, גיבש המשרד להגנת הסביבה מדיניות, בהתאם לנהוג באיחוד האירופי ובארה"ב, שתוטמע ברגולציה של מאות מפעלים.
המדיניות נוגעת לנושאים האלה:
- מניעה והפחתה של פליטות והעברות של תרכובות PFAS לסביבה, בכלל זה על ידי החלפת חומרים המכילים תרכובות PFAS או צמצום השימוש בהם.
- דרישות לתחזוקה ובקרה של ציוד המכיל חומרי PFAS.
- טיפול בפסולת שמכילה תרכובות PFAS.
- חובות דיגום וניטור תרכובות PFAS בשפכי תעשייה.
המשרד להגנת הסביבה מכין תקנות ליישום אמנת שטוקוהלם בישראל, אשר עוסקת במגבלות על ייצור, יצוא ויבוא של מזהמים אורגנים בלתי פריקים, בכלל זה שלוש תרכובות PFAS. עם השלמת העבודה המקצועית, המשרד יפרסם טיוטת תקנות להערות הציבור.