הסדרת העיסוק במקצועות הקירור ומיזוג האוויר
גזי HFC המשמשים במערכות המיזוג והקירור הם גזי חממה חזקים מאוד. ק"ג של גז טיפוסי הדולף לאוויר משתווה בהשפעתו על האקלים לשתי טונות של פחמן דו-חמצני. כדי להפחית את השימוש בגזים אלו ולעבור לשימוש בגזי קירור חליפיים באופן בטיחותי, נדרשת הכשרה מתאימה של כל בעלי המקצוע בתחום.
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה את הצעת החוק של משרד העבודה והרווחה להסדרת העיסוק בעבודה במערכת קירור או מיזוג אוויר, הקובעת דרישות רישוי והכשרה לעוסקים בתחום.
חוק זה חיוני בכמה רבדים:
- המעבר לשימוש בגזי קירור שאינם תורמים להתחממות האקלים;
- היכולת לספק את צרכי הקירור והמיזוג של הציבור והמשק בעולם שעובר לחלופות ירוקות;
- היערכות המשק למעבר הדרגתי לחלופות ירוקות תוך השגת חיסכון כלכלי של מיליארדי שקלים יחסית למשק שמתעכב ואינו מצליח להפחית את התלות בגזים המזהמים;
- עמידה ביעדי הפחתת הפליטות של ישראל.
- עמידה בדרישות של תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול בנוגע להפחתת השימוש ב-HFC.
ההכשרה הנדרשת על פי החוק צפויה לצמצם אירועי בטיחות שאינם נובעים מהמעבר לגזי הקירור החדשים כגון עבודה בגובה ועבודה עם חשמל הגובים מחיר כל שנה, וכן לשפר את התפקוד והיעילות של המערכות המותקנות ובכך לספק יתרון כלכלי וסביבתי נוסף.
עם אישור החוק בוועדה, החוק עובר להצבעה במליאת הכנסת לאישור בקריאות שנייה ושלישית. לאחר אישורו הסופי יעודכן תקן ת"י 994 כדי לאפשר שימוש במערכות מיזוג המבוססות על קררים ירוקים. מהלך זה, המקודם בשיתוף פעולה של משרד העבודה, המשרד להגנת הסביבה, משרד הכלכלה ושירותי כבאות והצלה, יפתח את שוק המיזוג הביתי לחלופות משתלמות כלכלית ויקדם את ישראל במעבר לשימוש בטכנולוגיות ירוקות באופן בטיחותי.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "הסדרת תחום הקירור ומיזוג האוויר היא צעד מרכזי במעבר לשימוש בגזי קירור ירוקים, המפחיתים את פליטת גזי החממה ותורמים למאבק בשינויי האקלים. החוק מבטיח מעבר בטיחותי והכשרה מקצועית לבעלי התחום לצד הגנה על הציבור. שיתוף הפעולה של משרד העבודה, המשרד להגנת הסביבה ומשרדים נוספים מקדם את עמידתנו ביעדים הבינלאומיים ומשפר את איכות החיים, הסביבה והמשק הישראלי."