מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 52
לעמוד קודם

הצעת חוק התוכנית ליישום המדיניות הכלכלית בוועדת הכלכלה

12/02/2025
זמן קריאה: 3 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, החלה להכין את פרק ד' מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית ליישום המדיניות הכלכלית לשנת 2025 ("חוק ההסדרים"), העוסק בתשתיות ביוב. לפי ההצעה, גם חברת מקורות תוכל לתת שירותי טיפול והולכה במשק הביוב, באישור מועצת רשות המים.

רכז מים והגנת הסביבה באגף התקציבים באוצר, עידו מור, הציג את ההצעה ואמר, כי משק הביוב וטיהור השפכים נמצא במחסור של תשתית, ויש לזה השלכה על שוק הדיור ויוקר המחיה. לדבריו, "יותר מ-100 אלף יחידות דיור חסומות משיווק או אכלוס בגלל היעדר תשתית ביוב. יש לזה השפעה על יוקר המחיה, וכשיש מחסור, יחד זה מייקר את המחיה. המשמעות היא שדוחים הכנסות לתקציב המדינה משיווק קרקעות. אספקט שני, כשיש מחסור בתשתיות טיהור שפכים, פוגעים בטבע."

יו"ר מים לישראל, איתן ברושי העיר, כי מור מדבר כאילו הוא ניטרלי, ואילו האוצר אחראי למחדלים האלה. "אתה מתאר את זה כאילו הכול נגרם מידי שמים, אבל הכול בידי אדם", אמר.

מור השיב: "כמובן שהבעיה טמונה גם בנו", והוסיף כי היום יש מורכבות גדולה מאוד בהקמת מיתקני טיפול בשפכים. "זה כמו שנקים את כביש החוף כשכל רשות תקים את החלק שעובר בשטחה", אמר. לדבריו, המהלך יביא בסבירות גבוהה להפחתת עלות הטיפול בביוב.

ח"כ אלון שוסטר אמר שיש בשוק הפרטי חברות נוספות שיודעות לבצע את העבודה, ושאל אם אפשר לאפשר לחברות נוספות, מלבד מקורות, לבצע את העבודה.

היו"ר ביטן ציין, כי אם מקורות תרצה להסתייע בחברות פרטיות, היא תמיד יכולה לעשות את זה.

מור השיב, כי נכון שבעבר האוצר התנגד להכנסת מקורות, אבל היום מבינים שאין ברירה, אך פתרון של הכנסת חברות חדשות עלול לייצר סרבול עודף ועלויות, ואורך זמן. לכן, הסביר, הכוונה היא להשתמש בגופים קיימים.

סמנכ"לית הרגולציה ויועמ"שית מקורות, חנה זיכל ציינה, כי מקורות תומכת בהצעה וכבר הוכיחה שהיא יודעת לעשות את העבודה, אבל הזהירה כי אם יאושר רק התיקון שנדון בוועדה, ללא תיקונים תומכים, זה לא יעזור. היא ציינה כי צריך לטפל גם בעיכובים שנגרמים מהליכי תכנון ומהתנגדויות של גורמים מקומיים שאינם רוצים מיתקן לידם ומעכבים תהליכים. "בלי שהתיקונים הנוספים יעברו זה יהיה תקוע כמו שזה תקוע היום", אמרה. היא אף ביקשה לטפל באחריות הפלילית וציינה, כי מקורות לא יכולה לשאת באחריות לביוב, שכן היא לא שולטת במה שמוזרם אליה.

באשר לתיקונים הנוספים בעניין אישורי הבנייה, ציין היו"ר ביטן, כי מדובר בתיקוני חקיקה שנדונים בוועדת הפנים, והעריך כי היא תעשה את שלה בד בבד תוך חודשיים-שלושה.

ראש מינהל משפט וכנסת במרכז השלטון המקומי, עו"ד מירה סלומון ציינה, כי הקושי שמציגה מקורות והחסמים רלוונטיים גם לרשויות ולתאגידי המים, ואולי הפתרון הוא להסיר את החסמים האחרים שצריך לטפל בהם.

יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, יהודה סיסו הוסיף, כי הבעיה בהקמת המיתקנים לטיפול בשפכים היא לא רק מימון אלא בעיקר סטטוטוריקה. "אף אחד לא רוצה מיתקן כזה לידו", אמר.

נציג התאחדות התעשיינים, ניר קנטור אמר, כי יש חברות פרטיות במשק בעלות יכולת לעסוק בתחום, ולא רק למקורות.

היו"ר ביטן ביקש לבחון תיקון שיאפשר למקורות ב-5 השנים הראשונות להקים מיתקנים, ולאחר מכן גם לחברות פרטיות אחרות.

נציג משרד האנרגיה והתשתיות, רועי גולדשטיין אמר, כי מדובר בשינוי מהותי שמצריך דיון רוחבי בממשלה.

נציג האוצר מור השיב לו וליו"ר, כי הרעיון ייבחן בבחינה ממשלתית.

נדונה גם הצעת היו"ר ביטן להאריך את הוראת השעה בעניין הפטור ממס על דיבידנדים של תאגידי המים, שפקע ב-2023. היו"ר ביטן ציין, כי אין כוונה לגעת במס ששולם, אבל הוא לא רואה בעיה עם פטור ממס על דיבידנד. הוא הוסיף, כי אם זה רק עשרה מיליון שקל, אפשר לפתור את זה גם בדרך אחרת.

היו"ר ביטן סיכם את הדיון על רקע התיקונים שנדרשו, וביקש לבצע את כל התיקונים תוך זמן קצר מאוד כדי לסיים את החקיקה בהקדם במסגרת העברת התקציב.

 

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
קבצים
מצגת שינוי מבני של משק הביוב
כותרת
תוכן