מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 52
לעמוד קודם

נחנך מצפה השמש הראשון בישראל

11/02/2025
זמן קריאה: 3.5 דק'

מצפה השמש סולאריס, הראשון מסוגו בישראל, נחנך לאחרונה ביישוב הדרוזי ויפתח צוהר לעולם המרתק של חקר השמש והחלל. השקעה של 1.75 מיליון שקלים במימון סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, הניבה פרויקט ייחודי שישמש כמגדלור של ידע, השראה ומצוינות לחוקרים ולתעשייה בישראל.

גילה גמליאל, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה: "סולאריס הוא הרבה יותר ממצפה שמש. זה חלון אל העתיד, הזדמנות לכל ילד וילדה, מכל רקע, להביט אל מעבר לאופק ולחלום בגדול. דווקא כאן, בפריפריה החברתית והגאוגרפית, בלב יישוב דרוזי, אנו מוכיחים כי חדשנות פורצת דרך אינה יודעת גבולות. זה נדבך נוסף במאמץ הלאומי לצמצם פערים ולחבר את כל חלקי החברה הישראלית לעולם המדע והטכנולוגיה.

"סולאריס הוא תזכורת שישראל היא מעצמה של חדשנות, מדינה שחוקרת את החלל, מפתחת טכנולוגיות מתקדמות ומשקיעה בעתיד הדורות הבאים. פתיחתו של מצפה השמש הראשון בישראל היא רגע מרגש, כמי שרואה חשיבות עליונה בחיזוק תעשיית חקר החלל והטכנולוגיה בישראל. אני מאמינה כי השקעה במדע ובחינוך היא השקעה בעתידנו, בעתיד ילדינו ובעתיד מדינת ישראל."

מצפה השמש "סולאריס" בעוספיה הוא מיתקן ייחודי ופורץ דרך המשלב פעילות מחקרית מתקדמת עם חינוך והנגשת תחום החלל והאסטרונומיה לציבור הרחב ולחברה הדרוזית. המצפה, הממוקם בגובה 550 מטר מעל פני הים, מציע תנאי צפייה אטמוספריים משופרים ותצפיות יציבות ואיכותיות.

המצפה ישמש פלטפורמה לשיתוף פעולה בין חוקרים מהאקדמיה ומהתעשייה, ויקדם מחקרים פורצי דרך בתחום האסטרונומיה וחקר החלל. הפוטנציאל המחקרי של המרכז רב, והוא יפתח פתח למחקרים פורצי דרך בתחומים כגון אלה:

  • שיפור מודלים לחיזוי קרינה סולרית והשפעתה על בריאות האדם ומערכות תעשייתיות וחקלאיות.
  • ניטור השפעות הקרינה על מערכות ניווט ובקרה של כלי טיס.
  • שילוב נתוני השמש במחקרי אקלים וסביבה.
  • פיתוחים בתחום האנרגיה הסולרית.
  • מחקרים הקשורים לתכשירי הגנה מפני השמש.

חקר השמש: ב"סולאריס" ארבעה טלסקופים אפוכרומטיים מתקדמים עם מסננים ייחודיים ומצלמות מתקדמות המאפשרים חקר מעמיק של השמש, ספקטרום הקרינה שלה והשפעתה על כדור הארץ. באמצעותו יתאפשר לחקור את השמש בכל מיני אורכי גל ולבחון את הכרומוספירה, שכבות חמות בפוטוספירה ואזורים עם השראה מגנטית חזקה.

חקר גרמי שמיים: טלסקופ בקוטר 12 אינץ' עם מצלמה רחבת שדה ופילטרים מדעיים מתקדמים יאפשרו תצפיות וחקירה של גרמי שמיים עמוקים, כוכבים, גלקסיות ועוד, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות להפחתת זיהום אור.

חקר מערכת השמש: טלסקופ מקסוטו-קאסגריין בקוטר 180 מ"מ ומצלמות פלנטריות יאפשרו צילום איכותי של הירח וכוכבי הלכת.

סולאריס יהיה גם מרכז חינוכי אזורי ויתקיימו בו יתקיימו סדנאות, הרצאות ופעילויות חווייתיות לתלמידים ולקהל הרחב, כולל פלנטריום נייד מהמתקדמים בעולם, Digistar Lite 7, מרכז חווייתי עם מסכים להקרנות ישירות מתצפיות המצפה, כיתות לימוד מאובזרות ועוד.

 

צילום: עידן מדיה, לע"מ

 

ראש המועצה המקומית עספיא, מוניב סאבא: "מרכז החלל הרשמי של מדינת ישראל בכפר עספיא, סולאריס (Solaris), הוא מרכז ייחודי וראשון מסוגו בארץ. שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל, שתמכה בפרויקט, סוכנות החלל הישראלית, ובראשה אורי אורון, עם יוזמה, חזון ומימון שאפשרו את הקמתו של מצפה הכוכבים הרשמי הראשון במדינת ישראל בעדה הדרוזית, וכן חברת Space Valley, ראו בעספיא את המיקום המושלם, והקימו כאן פנינה מדעית יוצאת דופן.

"אני מאמין במרכז הזה ובפוטנציאל האדיר שלו, ותומך בשילוב כל מערכת החינוך המועצתית, המחוזית והארצית בפעילויותיו, כדי להפוך אותו למוקד של למידה, חדשנות ומצוינות מדעית."

מיקומו של המצפה, בגובה 550 מטר מעל פני הים, מאפשר תנאי צפייה אטמוספריים משופרים ותצפיות יציבות ואיכותיות. מבחינה מדעית, הוא עתיד לחקור גם גרמי שמיים מחוץ למערכת השמש, אך להתמקד בעיקר בחקר מערכת השמש עם דגש מיוחד בשמש עצמה. הטלסקופים המצוידים במסננים מתקדמים במגוון אורכי גל ובמצלמות לצפייה סימולטנית בכל מיני אזורים של פני השמש, יאפשרו חקר בקווי ספקטרום מגוונים.

אורי אורון, מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה: "מצפה השמש סולאריס הוא פרויקט פורץ דרך המציב את ישראל בשורה הראשונה של המדינות החוקרות את השמש. זה נכס לאומי בעל חשיבות אדירה למחקר המדעי, לחינוך הדור הצעיר ולפיתוח טכנולוגיות חדשניות. סוכנות החלל הישראלית הייתה שותפה להקמת מצפה ייחודי זה, אשר יתרום רבות לקידום תחום החלל והאסטרונומיה בישראל."

מעבר לפעילות המדעית, במצפה מרכז מבקרים אשר משמש כמרכז פעילות חינוכית וקהילתית. בכך המצפה יציע מגוון פעילויות, כולל תצפיות שמש וכוכבים, חוגים ותוכניות חקר לתלמידים. כמו כן יתקיימו בו הכשרות מקצועיות לצוותי חינוך ותוכניות מיוחדות לבני נוער.

סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה תממן את הפעלת המצפה בשלוש השנים הראשונות כדי לבסס אותו כמרכז מדעי בעל משמעות באזור. ההחלטה למקם את המצפה בעוספיא התקבלה לאחר מכרז פומבי, והיא משתלבת בתוכנית הממשלתית להעצמה ולפיתוח כלכלי-חברתי ביישובים הדרוזיים והצ'רקסיים בגליל ובכרמל.

המצפה צפוי לשמש מוקד משיכה למבקרים מכל הארץ, ולתרום רבות לקידום המדע והטכנולוגיה בחברה הדרוזית.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן