ועדת הכלכלה: ביטוח חקלאים
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה לדיון בקושי של חקלאים שתבעו את חברת הביטוח לרכוש פוליסות חדשות, ובקושי של צרכנים שתבעו את חברת הביטוח לרכוש פוליסות חדשות. היו"ר ביטן אמר, כי חברות הביטוח מסרבות לבטח חקלאים ועסקים אחרי שנפגעו מגניבה או פשיעה, ולא מסתפקות בהעלאת תעריף. "זה גורם לפשע המאורגן ולסחיטה להמשיך להתקיים, כי לאנשים אין ברירה והם משלמים."
ח"כ רם בן ברק, שביקש לקיים את הדיון בנושא החקלאים אמר, כי הפרוטקשן מרים את הראש, ואין כמעט עסק בצפון או בדרום שלא משלם דמי חסות. "זה מחדל של המדינה. לא יכול להיות שבעלי עסקים ישלמו מיסים ודמי חסות. לאותו בעל עסק, רפתן או מסעדן, בא ארגון פשע שאומר לו: 'שלם עשרת אלפים שקל בחודש, נשמור לך על הדברים.' אם הוא לא רוצה, יורים לו על החלונות. ואז חברת הביטוח מודיעה שהיא לא מבטחת את העסק כי הוא תחת איום. אז הוא צריך להחליט: לשלם, או שישרפו לו את העסק. מאחר שהמדינה לא מסוגלת למגר את התופעה, חלק משלמים."
ח"כ בן ברק הוסיף, כי הממשלה הכריזה על מלחמה בתופעה, וקרא לטפל בה באמצעות חברות הביטוח או האוצר.
החקלאי דור נבו, תושב בקעת הירדן סיפר, כי אחרי שקיבל איומים, שרפו לו את בית האריזה והנזק הוערך בעשרה מיליון שקל. רק חלק מזה כוסה על ידי חברת הביטוח. "התחושה היא של הפקרה מצד המדינה, שמשאירה אותנו לבד לשמור על רכושנו", אמר. אחרי שקרה האירוע חברות הביטוח סירבו לבטח אותו, כי הוא בסיכון מוגבר. "הדרישות של החקלאים מהמדינה הן שישמרו עלינו מעבריינים וטרוריסטים, שתישאו באחריות ותפצו אותנו על נזק שנגרם לנו."
סוכן הביטוח של נבו, שמעון כהן אמר, כי כמו שפותחים את המדינה ליבוא חקלאי, אולי צריך לייבא גם חברות ביטוח, כי בארץ יש רק 5 חברות ביטוח והן מסרבות לבטח. "זה קרטל. בגרמניה יש 350 חברות ביטוח על 80 מיליון, לנו על עשרה מיליון יש 5 חברות רציניות, שלא רוצות לבטח חקלאים שהיה להם נזק בזדון או מטרור."
נציג רשות שוק ההון, שמואל זקן אמר: "ככל שתופעת הפשיעה מתרחבת, הנזק הביטוחי אינו פתאומי, והבסיס של הביטוח הוא לבטח מפני מקרה לא צפוי. ככל שהתופעה מתרחבת, הבעיה הביטוחית היא תוצר שלה, ואז נוצר מצב שחקלאי מתקשה לרכוש ביטוח. אני מכיר חברות ביטוח שבאות לקראת המבוטחים במקרים האלה. מקרי טרור מבוטחים במס רכוש, ואז זה לא נספר בפוליסה.
"ב-2018 אישרנו 3 פוליסות נגד נזקי זדון, ובירור העלה שהיענות החקלאים הייתה קרובה לאפס. קיבלנו תגובות מהשטח, שלקבל פיצוי בגין נזק חוזר, זה לא המענה שהחקלאי רוצה." זקן הוסיף, כי היה ניסיון למצוא פתרון בדיון מול החשב הכללי באוצר.
היו"ר ביטן אמר, כי חברות הביטוח הן ציבוריות, ואם הן צריכות מענה מהמדינה, הן יכולות לבקש. הוא הוסיף כי רשות שוק ההון לא יכולה להשאיר את המצב הקיים כפי שהוא: "המדינה יכולה באופן זמני לתת את הכיסוי הזה אם רוצים להילחם בפשע, כולם פה ראש קטן, וזאת התוצאה."
סמנכ"ל הרגולציה של איגוד חברות הביטוח, בועז סטמבלר אמר, כי זה לא קשור לביטוח. יש עלייה של מאות אחוזים בגניבות, וישראל פרוצה. המדינה חייבת להציג תוכנית ייעודית. זה לא ראוי ולא נכון שחברות הביטוח יישאו בעלויות. עם זאת, הוסיף, החברות מוכנות להיכנס מתחת לאלונקה עם המדינה.
ח"כ בן ברק ציין, כי צריך אכיפה בשביל להילחם בפשיעה, אבל צריך גם לייבש את הביצה. "אם משפחות הפשע יידעו שהם לא מקבלים כסף, הן לא יבואו."
ח"כ אלון שוסטר הוסיף: "דווקא בזמן הזה צריך את חברות הביטוח, והרגולטור לא יכול לתת להן להתחמק. צריך להתגייס עם כל האמצעים."
מנכ"לית נשיאות המגזר העסקי, הגר יהב אמרה, כי מדובר בנזק של מיליארד שקלים וחצי לחקלאים, ויש כשל מערכתי ברמות של אכיפה, הרתעה וענישה.
היו"ר ביטן ביקש מרשות שוק ההון להוציא הנחיה שלפיה חברות הביטוח לא יוכלו לבטל פוליסה מעכשיו לעכשיו. עוד אמר, כי הוועדה מצפה מהממשלה להקים קרן ייעודית לעניין. "חברות הביטוח צריכות לשים חלק, אבל המדינה צריכה לשים את החלק הכי גדול ולאפשר למשטרה להילחם בפשיעה. אם ממשיכים לשלם פרוטקשן, לא נלחמים בפשע." עוד ציין, כי הוועדה תקיים דיון המשך בעניין, וקרא לרשות שוק ההון להיכנס לעובי הקורה. הוא קרא למצוא פתרון ביניים, עד שהממשלה תיכנס לעניין.