מגה תעשיות
כתבות
תעשייה 5.0
לעמוד קודם

מפגש תעשייה 4.0 מטעם חברת מטריקס ופורום תעשייה 4.0

26/06/2022
זמן קריאה: 4 דק'

העולם נמצא בתהליך אינסופי של התקדמות טכנולוגית, ותעשייה היא אחד המנועים המרכזיים של ההתקדמות הזאת. כמו כל ענף שרוצה להתפתח בכיוון הנכון, התעשייה שמה לה למטרה לפשט ולייעל תהליכים של ייצור, תכנון והפצה בדרכים אופטימליות ועם שימוש בטכנולוגיות הכי רלוונטיות לתקופה.

תופעת הייעול של דרכי ייצור ושינוי של התעשייה בעקבות פיתוחים של רובוטים, חומרים ומכשירי עזר מגוונים, קיבלה שם: "המהפכה התעשייתית הרביעית" - תעשייה 4.0. מושג זה הוטבע על ידי קלאוס שוואב (Klaus Schwab), מהנדס וכלכלן גרמני, מייסד וראש הפורום הכלכלי העולמי.

מציאות רבודה נעשתה אחד מאבני היסוד של המהפכה התעשייתית הרביעית. בשונה ממציאות וירטואלית, מציאות רבודה, או בשמה הנוסף מציאות מתוספת (augmented reality), היא לא יוצרת סביב המשתמש מרחב תלת-ממדי אחר, אלא מוסיפה את הפרטים הווירטואליים על גבי מרחב אמיתי שהמשתמש רואה מולו. מציאות רבודה היא למעשה העתק של מציאות שבה מופיעים פרטים ממוחשבים תלת-ממדיים על גבי העולם האמיתי.

היום מציאות רבודה מקבלת חשיפה רבה בחיי היום-יום של הציבור. בתעשייה משתמשים במציאות רבודה למגוון רחב של בדיקת המוצר בשלבי ייצור שונים שלו. למשל, תאגידי רכב גדולים כגון פולקסוואגן (Volkswagen) משלבים מציאות רבודה בתכנוני בטיחות של מכוניות, כשהם יכולים לדמות תקלות או תאונות וללמוד על סמך מציאות רבודה איך לטפל במצבים כאלה ואחרים.

גורם חשוב מאוד בהתפתחות ובקידום של פתרונות מתקדמים בתעשייה בימינו הוא שילוב של טכנולוגיות חדשות והסבה של טכנולוגיות קיימות לצורכי הענף. המהפכה הרביעית בנויה על אוטומציה ורובוטיזציה של תהליכים, והיא הגיעה גם לישראל.

ביום שלישי, 14 ביוני 2022, התקיים במכללת אפקה להנדסה בתל אביב מפגש של יזמי מציאות רבודה מטעם חברת מטריקס ופורום תעשייה 4.0. פתח את המפגש והנחה אותו פרופ' יובל כהן, מנהל אקדמי של המרכז לניהול חדשנות וייצור מתקדם של המכללה. כהן דיבר על הרעיונות והטרנדים החמים בענף התעשייה, שכבר משולבים בשגרת העבודה. למשל, סימולציית רכבות (Assembly Animation). מכשירי מציאות רבודה יכולים לדמות את תהליכי ההרכבה של מכשירים ומכונות שלב אחרי שלב, והמשתמש רואה כל שלב ממש מול עיניו באותו מרחב, באותו חדר שבו הוא נמצא.

 

פרופ' יובל כהן. צילום: הדר צדקה חזן

 

כשאנחנו מדברים על שילוב של מציאות רבודה בתנאי עבודה של מפעל או כל מוסד תעשייתי אחר, האתגר האמיתי הוא להתאים את הפיתוח החדש לסביבה הקיימת, ולהוכיח שהוא יכול להשתלב בין מכשירים ומכונות שהעובד מן השורה כבר רגיל לעבוד איתם ולשדרג את הפעילות שלהם.

אלכס איילון, דירקטור בכיר למו"פ וחדשנות של חברת אלביט, הביא לדוגמה את פסי הייצור והפיתוח שמשתמשים בלייזר - איך "ללמד" את הלייזר לשתף פעולה עם מציאות רבודה וכיצד זה יכול לתרום באופן ממשי למהלך העבודה.

 

אלכס איילון. צילום: הדר צדקה חזן

 

איילון הציג מגוון פיתוחים של חברת מטריקס, בהם Vuforia Chalk - אפליקציית התמיכה במציאות רבודה שמאפשרת הדרכה מרחוק. באמצעות האפליקציה, טכנאי שנמצא בכל מקום בעולם יכול להדריך עובד שנמצא בשטח כיצד לפתור בעיה באמצעות סימון של אזורים על המסך של AR. במילים פשוטות, לסמן לו לאן לחבר כבל כזה או אחר או על איזה כפתור ללחוץ כששניהם רואים את סביבת העבודה בו בזמן. Vuforia Chalk מותאמת לעבודה דרך סמארטפון, ולפיכך נגישה לשימוש.

אם איילון הציג כמה פיתוחים מעניינים ודרכי השילוב שלהם בתעשייה באופן כללי, אתגר מרכוס, מנהל מרכז מצוינות למהפכה התעשייתית הרביעית ולחדשנות בתפעול גלובלי בחברת KLA, הסביר איך ניתן לשלב וליישם את טכנולוגיית ה-AR בתנאי עבודה אמיתיים של ארגון גדול. KLA היא חברת פיתוח בינלאומית שנוסדה בארצות הברית, והמטה הישראלי שלה נמצא במגדל העמק.

 

אתגר מרכוס. צילום: הדר צדקה חזן

 

המציאות דינמית מאוד ומורכבת, ומצריכה פתרונות מהירים ויעילים. אם יש תקלה בפס הייצור של המפעל, צריך להזמין מומחה שיטפל בה או יסביר וילמד איך פותרים את הבעיה. הדבר עולה זמן וכסף. היום אפשר ליצור קשר עם המומחה באמצעות משקפי מציאות רבודה. באמצעותם מומחה יכול להתחבר מרחוק ולהדריך את העובד מה לעשות.

במפעלים ובמוסדות ייצור והפצה מתקדמים משתדלים לשמור על סביבת עבודה נקייה וסטרילית. ברוב המקומות האלו אסור לעובדים להכניס מכשירים אישיים לשטח העבודה, לפיכך משקפי מציאות רבודה הם פתרון אופטימלי.

על מציאות רבודה בשגרת העבודה בתעשייה דיבר גם אלסקר נפסו, סמנכ"ל מוצרי פלסטיקה במפעל גניגר (Ginegar). אחד הנושאים החשובים בתעשייה הוא יעילות העבודה, ויש לכך נגיעה לגיוס עובדים חדשים. היום אפשר לקצר זמני חפיפה באופן ניכר ולזרז לימוד של עובדים חדשים. שימוש בטכנולוגיות AR יכול לחסוך גם את עלויות ההדרכה של אנשי מקצוע.

 

אלסקר נפסו. צילום: הדר צדקה חזן

 

במצבים רבים מומחה מחברת אם במדינה כלשהי צריך להגיע למפעלים של החברה בארץ כדי להעביר קורס לימוד על מוצר חדש או תוכנה חדשה שנכנסת לשגרת תפעול. היום, עם התפתחות ממשית של מציאות רבודה, הוצאות הטיסה והלינה נעשות מיותרות. המומחה יכול להעביר את ההדרכה מביתו, ללא כל ירידה באיכות ההדרכה.

המפגש הסתיים בהתנסות. לכל באי המפגש ניתנה ההזדמנות להתנסות במשקפי מציאות רבודה בהנחיית תומר חלף, מהנדס שטח של מטריקס.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן