מגה אקסקלוסיב
אומנות ותרבות
תערוכות
לעמוד קודם

עפה - תערוכת יחיד של האומנית חנה בן אליעזר קרטיס

10/04/2025
זמן קריאה: 2.5 דק'

תערוכת היחיד עפה של חנה בן אליעזר קרטיס היא שיר הלל לאומנות הקולאז', סגנון אמנותי שחולל מהפכה באמנות המודרנית כחלק מתנועת הקוביזם של המאה העשרים.

לאורך המאות ה-20 וה-21 אומנות הקולאז' משתלבת בזרמים רבים באומנות ובתרבות העכשווית, אך דייויד הוקני הוא האומן העכשווי מעורר ההשראה והאהוב ביותר על חנה בן אליעזר קרטיס. " אני אוהבת את הצבעוניות המטורפת והמרתקת שבעבודותיו, את שילובי הצבעים ואת ריבוי נקודות המבט."

חנה בן אליעזר קרטיס עסקה מאז ומתמיד בכל סוגי האומנות, בציור על סוגיו, ומאוחר יותר בפסיפס. "לקראת מותו של בעלי, כשהיה בבית החולים, הייתה לי הארה. הבנתי שאני רוצה להחליף את אבני הפסיפס הקטנות בגזרי עיתון. אני רוצה לקחת דבר מושלם וסופי כירחון עשוי נייר כרומו מושקע, או מגזין אופנה מפתה, או מגזין טבע, ולקרוע אותו ולהרכיב משהו חדש מושלם לא פחות", אמרה.

המסר בעבודות הקולאז' המרהיבות של האומנית הוא בתהליך העבודה. אין כאן ביקורת חברתית, אין מחאה ואין יצירת יש מאין. המהות של היצירה היא התהליך עצמו. הבחירה, הגזירה וההדבקה. לחומרים המשמשים ליצירה רקע קודם מובהק והם בעלי מטען רעיוני ברור, ומהם נוצר משהו חדש. ביצירת הקולאז' מתקיים תהליך הדומה במהותו לראייה הפילוסופית של אומנות הקינצוגי היפנית: קין=זהב, צוגי=חיבור, כלומר חיבור עם זהב או חיבור מוזהב. זו אמנות המרפאה כלי חרס והרואה בשבר ובתיקונו הזדמנות ליצירת שלם הבנוי מקרעים שאינו נופל בערכו מהשלם המקורי.

על פי חכמי הזן היפני, יש לאסוף בזהירות את שברי הכלי, להרכיבם מחדש, ובסוף התהליך להדגיש את קווי השבר עם אבקת זהב עשירה המעניקה לשבר יופי ועוצמה המדגישים את ערכם החיוני של השברים והקרעים. לדברי חנה "זו מטאפורה לחיים שלי."

בן אליעזר קרטיס לוקחת את שברי חייה, את קרעי חייה, ומרכיבה אותם מחדש ליצירות אומנות מרהיבות ביופיין, בצבעוניותן ובחיוניותן. האידאל שעומד בבסיס יצירתה הוא הרצון לשמח, לעשות טוב לאנשים, ליצור עולם צבעוני ושמח שבו הקרעים נראים לעין ומודגשים, ועם זאת יפים ומרגשים. חנה שואפת למלא את העולם ביופי, באסתטיקה, בזיכרונות של רקמות תחרה יפות וקרעים מתמונות של רהיטים מרהיבים, בניינים מרשימים וכלים מפורצלן, קרעי תמונות של בגדי נשים יפות וקרעי תמונות של נופים בטבע. אלו קרעים של יופי אסתטי מושלם שנקרע והורכב מחדש ליצירת יופי חדש שאינו נופל מהמקורי.

"בתהליך העבודה אני לא מתכננת חיבורים אלא מתמסרת לתהליך אסוציאטיבי. אני משתמשת בקרעים כצבע, מחברת את הקרעים ויוצרת תחושה מטעה של צבע אקריליק על בד. אני מציירת בקולאז'. אני מחפשת את החיבורים בין הקרעים, ואז גם מבינה לאן אני הולכת. היצירה באה מתוכי ללא תכנון מוקדם. זה פרץ של צבע ורגשות. ותמיד אפשר להוסיף שכבה ועוד שכבה. יש כאן מבט הפונה החוצה ומסתכל פנימה בו-בזמן, ויש כאן תהליך המוביל לכאוס המתכנס לסדר פנימי ולרוגע. אני יוצרת מתוך חופש גדול. אני רוצה לגרום לאדם המתבונן ליהנות, לראות יופי של צבעים להרגיש את הטקסטורות של הבד, ולהרגיש נחת, רוגע ולנשום", אמרה חנה.

אוצרות: מיכלי אדלר | ד"ר גליה דוכין אריאלי.

פתיחה: שבת, 29.3.2025 בשעה 11:00, נעילה ב-19/4/25.

גלריה Global Art, מרכז בעלי מלאכה 13, תל אביב.

שעות הגלריה: שלישי עד חמישי, 11:00 עד 18:00; שישי-שבת: 10:30 עד 14:30.

 

צילום: שוקי קוק

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
1.
12/04/2025
הלל לחנה
מכירה גם מכירה את עבודותיה של חנה בן אליעזר קרטיס. בכל תמונה ניתן להתבונן שוב ושוב.... תמיד נמצא עוד משהו .....מפיסות חייה שלה.... בהצלחה רבה חנה!
כותרת
תוכן