"אין כמות בטוחה": מחקרים חדשים חושפים את הסיכון שבשתיית אלכוהול לסרטן השד
כוס יין אדום בסיום יום עבודה מתיש, בקבוק יין שנפתח בסוף השבוע לצד גבינות וחברים, מה שבעבר נחשב להרגל תמים ואף בריא, מתגלה כהרגל שעלול לגבות מחיר בריאותי כבד. מחקרים חדשים חושפים אמת מטרידה: אין כמות "בטוחה" של אלכוהול כשמדובר בסרטן השד. גם כוס יין אחת בשבוע, זו ש"בטח לא מזיקה", עלולה להעלות את הסיכון לחלות במחלה.
"במשך תקופה ארוכה נחשבה שתיית כוס יין אדום להרגל בריא, בעיקר בשל הקשר שנמצא בינה לבין בריאות הלב וכלי הדם. אולם בשנים האחרונות גוברת ההבנה כי כל כמות של אלכוהול גם הקטנה ביותר, מגבירה את הסיכון לסרטן השד בקרב נשים", אומר ד"ר פארס סלאמה, מומחה לכירורגיית שד ממאוחדת מחוז צפון.
הקרן העולמית לחקר הסרטן ממליצה לצמצם את צריכת האלכוהול כדי להפחית את הסיכון לסרטן המעי, ובאשר לנשים היא ממליצה להימנע מאלכוהול לחלוטין, בשל הסיכון המובהק לסרטן השד. כמו כן, הקרן העולמית לחקר הסרטן קבעה לאחרונה כי כפי שמומלץ להימנע מעישון, מומלץ לנשים להימנע מאלכוהול. עמדה זו נתמכת גם על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), המסווג אלכוהול כחומר מסרטן ודאי.
לפי מחקר שפורסם כבר בשנת 2021 בכתב העת המדעי The Lancet Oncology, רוב מקרי סרטן השד הקשורים באלכוהול נגרמים כתוצאה משתייה מתונה. "אם נשליך את הנתונים על ישראל שבה אובחנו באותה שנה כ-5,400 מקרים חדשים של סרטן שד, הרי ש-432 מתוכם (8%) נגרמו מאלכוהול, ו-143 מקרים (33% מתוכם) כתוצאה משתייה מתונה בלבד", טוען ד"ר סלאמה.
מדוע אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן? ד"ר סלאמה מסביר כי הגורם העיקרי הוא אצטאלדהיד שהוא תוצר הפירוק של אתנול (אלכוהול) בגוף. מדובר בחומר רעיל ומסרטן, שמתפרק בעיקר בכבד, אך גם ברקמות אחרות כולל רקמת השד. חומרים אלו עשויים לגרום למוטציות ולעודד תהליכים סרטניים. לכן, כל כמות של אלכוהול מגבירה את הסיכון.
בנוסף, שתיית אלכוהול גורמת לעלייה ברמות האסטרוגן, הורמון שקשור ישירות לסיכון מוגבר לסרטן שד. מסיבה שעדיין אינה ברורה לחלוטין, הסיכון הזה מוגבר באופן משמעותי בקרב נשים לאחר גיל המעבר, ייתכן בשל השינויים ההורמונליים והעובדה שתאי הגוף בגיל מתקדם מועדים יותר לשינויים סרטניים.
כמה הסיכון עולה בפועל? יש להדגיש כי הסיכון לחלות בסרטן שד במהלך החיים אצל אישה שאינה שותה כלל אלכוהול הוא כ-11%. כשמתחילים לשתות הסיכון עולה ביחס ישיר לכמות השתייה. כוס יין יומית מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן שד ב־15% ללא קשר לגורמים אחרים כמו גנטיקה ועישון. ואילו אם שותים ארבע כוסות אלכוהול בסוף השבוע, מעלים את הסיכון ב- 12%. אם שותים שלוש כוסות בשבוע מגבירים את הסיכון ב-9% בהשוואה לאלו שלא שותות.
מה כן אפשר לעשות כדי להפחית סיכון? ד"ר סלאמה מסביר שבכדי להפחית את הסיכון יש להגביל את שתיית האלכוהול ככל הניתן ואף להימנע כלל משתייה, לשמור על משקל גוף תקין, להימנע ממאכלים עתירי קלוריות ובשר מעובד, לקיים פעילות גופנית סדירה (לפחות ארבע עד חמש שעות בשבוע), ומעל הכול הימנעות מוחלטת מעישון.
מה חשוב לדעת על סרטן השד? אחת מתוך שמונה נשים תחלה בסרטן שד במהלך חייה. גילוי מוקדם משפר משמעותית את הסיכוי להחלים, כאשר אחוזי ההחלמה חוצים את ה 97%. לעומת זאת, הסיכויים להחלמה יורדים באופן דרמטי כאשר המחלה מתגלה בשלבים מאוחרים יותר. ד"ר סלאמה מדגיש את חשיבות המעקב ובדיקות הסקר התקופתיות, "גילוי מוקדם מציל חיים", הוא מסכם.
דר' פארס סלאמה, מומחה לכירורגיית שד ממאוחדת מחוז צפון