טיול קולינרי בפראג
מסע טעמים בפראג חושף המלצות חמות לכל אוהב אוכל - מבשרי גורמה ועד לטבעונים
פראג, בירת צ'כיה, נהפכה בשנים האחרונות ליעד קולינרי מרתק המשלב מטבח מסורתי עשיר עם סצנת גורמה מודרנית. בעיר תוכלו ליהנות ממסעדות עילית בהובלת שפים ידועים, מפאבים עתיקים המגישים אוכל צ'כי מנחם, מדוכני רחוב ריחניים, בתי קפה היסטוריים עם קינוחים מעולים, שוקי אוכל שוקקים, מבשלות בירה מיתולוגיות וסדנאות בישול ויין למטיילים שאוהבים להתנסות.
מסעדות גורמה מובילות והשפים שלהן
פראג מתגאה בכמה מסעדות עילית שזכו לפרסים והוקרה בינלאומית. אלה מקומות שבהם מטבח צ'כי פוגש חדשנות, בהובלת שפים יצירתיים:
La Degustation Bohême Bourgeoise: מסעדת גורמה בעלת כוכב מישלן הממוקמת בעיר העתיקה ומנוהלת על ידי שף אולדריך סהיידאק (Oldřich Sahajdák), מהשפים הצ'כים הראשונים שזכו להכרה בינלאומית. המסעדה מגישה אך ורק תפריט טעימות רב-ממדי בהשראת מתכונים צ'כיים היסטוריים, עם דגש בחומרי גלם עונתיים מהארץ. האווירה אלגנטית ומוקפדת, והמנות יצירתיות אך מבוססות על מסורת מקומית.
Field: גם זו מסעדת מישלן מוערכת. שף רדק קספָּארֶק (Radek Kašpárek) מוביל קו בישול נועז וניסיוני המעניק פרשנות מודרנית למטבח הצ'כי. המסעדה מעוצבת בסגנון סקנדינבי מינימליסטי כדי שהפוקוס יהיה על הצלחות המעוצבות להפליא. בתפריט תמצאו מנות עונתיות המשתנות תדיר, מצלע חזיר וטלה ועד דגים ועופות ציד, ולצידן אופציות צמחוניות מקוריות. חובבי יין ישמחו לגלות רשימת יינות מקומיים מרשימה לליווי הארוחה. מומלץ להזמין מקום מראש בשל הביקוש הרב.
Cafe Imperial: מוסד פראגי ותיק המשלב בית קפה ומסעדת שף. המקום ידוע בעיצוב הארט-נובו המפואר שלו ובתקרות פסיפס, אך גם בזכות השף המפורסם זדנק פוהלרייך (Zdeněk Pohlreich) שעומד בראשו. בתפריט של פולהרייך - כוכב תוכניות בישול בצ'כיה - מיטב הקלסיקות של המטבח הצ'כי בביצוע עדכני ומוקפד, הכול תוצרת בית. אפשר לדגום כאן תפריט טעימות של שבע מנות שנותן סקירה מפוארת של מטבח המקום. האווירה יוקרתית. הקפידו להגיע מוקדם אם תרצו ליהנות מארוחת בוקר עשירה מתחת לציורי הקיר. בית הקפה נפתח כבר בשבע בבוקר ומלא עד אפס מקום בשעות השיא.
Alcron: מסעדת גורמה אגדית במלון רדיסון אלקרון. המסעדה החזיקה בכוכב מישלן מספר שנים תחת שרביטו של השף רומן פאולוס, אחד השפים הצ'כים הראשונים שזכו בהישג זה. באלקרון אווירה אינטימית ועיצוב ארט-דקו ומנות אירופיות מודרניות בהשראה צ'כית. גם אם כיום כבר אין לה כוכב, היא ממשיכה להופיע ברשימות המסעדות המומלצות בעיר בזכות המורשת הקולינרית והקלסיות האלגנטית שלה.
מסעדות מסורתיות ומנות שאסור לפספס
כדי לחוות את המטבח הצ'כי האותנטי, אין כמו ישיבה בפאב-מסעדה מסורתי עם תבשיל מהביל לצד כוס בירה צוננת. בפראג שפע אוצרות קולינריים עממיים המגישים "אוכל של סבתא" באווירה חמימה.
Lokál: רשת פונדקים מודרניים בנוסח צ'כי מסורתי, שהפופולרי בהם שוכן ברחוב דלוהה (Dlouhá) בעיר העתיקה. בלוקל תטעמו אוכל צ'כי ביתי, פשוט אך עשוי ללא רבב: כופתאות לחם טריות, גבינה מטוגנת בציפוי פריך וברך חזיר צלויה הם רק חלק מהמאכלים המוכרים כאן. האווירה עליזה, של פאב שכונתי. בירה טרייה מעולה נמזגת היישר ממכלי נחושת מבהיקים. התושבים המקומיים פוקדים את המקום מדי יום.
U Kroka: מסעדה צ'כית מסורתית ברובע וישהראד, המפורסמת באוכל הטעים ובבירות הטריות שלה. המקום, ששוכן מחוץ למרכז התיירותי, מושך גם מקומיים הודות לשירות ידידותי ולמדיניות אי-עישון בתוך המסעדה. רבים חוזרים למסעדה בשביל לטעום מנות כגון גולאש עשיר עם כופתאות לצד חצי ליטר בירה קרה באווירה נינוחה שאינה מתוירת. לקינוח, האורחים ממליצים פה אחד על כופתאות תפוחי אדמה מתוקות עם חמאה מומסת, סוכר ופרג - טעם צ'כי אותנטי ומענג לסיום הארוחה.
הערה: במסעדות המסורתיות האלו חשוב לדעת אילו מנות קלסיות להזמין. להלן כמה מאכלים צ'כיים שאסור לפספס בביקור, המייצגים את הטעמים המקומיים במיטבם:
גולאש (Guláš): תבשיל בקר בבישול איטי שמקורו בהונגריה, אך הוא אבן יסוד במטבח הצ'כי. נתחי בקר רכים ברוטב עשיר ומתובל בפפריקה ובבצל מוגש בדרך כלל עם כופתאות לחם לספיגת הרוטב הארומטי. מנה מושלמת לערב קריר שממלאת בחום ובנחמה.
סְוִויצ'קוֹבה (Svíčková na smetaně): המנה הלאומית הלא-רשמית של צ'כיה. נתח סירלויין בקר במרינדה ארוכה, מוגש ברוטב שמנת קטיפתי עם בגזר, סלרי, פלפל אנגלי ועלי דפנה. מוגש תמיד עם כופתאות לחם אווריריות, פרוסת לימון, ריבת חמוציות וקצפת מעל - שילוב מפתיע של מתוק, חמוץ ומלוח בכל ביס.
וֶפְּּרוֹ-קְנֶדְלוֹ-זֶלוֹ (Vepřo-knedlo-zelo): שם חיבה למנה הקלסית של צלי חזיר, כופתאות לחם וכרוב כבוש מבושל. נתחי חזיר עסיסיים אפויים בתנור עד רכות, מוגשים עם כרוב מוחמץ מבושל (כרוב לבן או אדום מתקתק) וכופתאות שסופגות את הרוטב. זו מנה כפרית מנחמת המשלבת בשר שומני רך, חמיצות עדינה של הכרוב וטעם נוסטלגי של כופתאות סבתא.
ברמבוראק (Bramborák): לביבות תפוחי אדמה זהובות ופריכות מתובלות בשום ובמרווה. בדרך כלל מוגשות כתוספת למנות עיקריות או כחטיף רחוב. טעמן מזכיר מעט לביבת חנוכה, אך בגרסה מלוחה ועשירה בשומן.
אטריות שטרודל ותופינים מקומיים - גם לחובבי המתוקים יש מטעמים צ'כיים קלסיים: štrúdl (שטרודל תפוחים במילוי תפוחים, צימוקים וקינמון בבצק דקיק), עוגת דבש שכבתית שנקראת מדובניק (Medovník) ועוגת גבינה צ'כית המכונה קולאץ' (Koláč) עם מילויים כגון פרג, ריבת שזיפים או גבינת טובורוג. קינוחים אלו נפוצים בבתי קפה ובקונדיטוריות ותיקים בעיר.
אוכל רחוב: דוכנים ומאכלים פופולריים
בזמן שמטיילים בסמטאות פראג או מבקרים בשווקים, הריח מושך לדוכני אוכל רחוב שבהם שלל נשנושים מקומיים טעימים. הנה כמה ממאכלי הרחוב המזוהים ביותר עם פראג שכדאי לטעום בעמידה, בעודם חמים:
סְמָאזֶ'נִי סִיר (Smažený sýr) היא גבינה צ'כית (בדרך כלל אדאם או הרמלין בסגנון קממבר) בציפוי פירורי לחם, שטוגנה בשמן עמוק עד שנעשתה זהובה ופריכה מבחוץ ונמסה מבפנים. מגישים אותה בדרך כלל בתוך לחמנייה טרייה מרוחה בטארטאר (רוטב מיונז-חמוצים) כמין "המבורגר גבינה" צמחוני. זה חטיף רחוב אהוב במיוחד על צעירים אחרי בילוי בפאב, ומשביע להפליא.
קלובאסה (Klobása): נקניקיית בשר מעושנת בסגנון צ'כי, שלעיתים קרובות נצלית על גריל פחמים בדוכני רחוב וכיכרות עירוניות. הקלובאסה המסורתית עשויה לרוב מבשר חזיר ומתובלת בשפע שום ומיורן שמקנים לה ארומה וטעם ייחודיים. נהוג להגיש אותה בתוך לחמנייה (כמו הוט-דוג) עם חרדל חריף או קטשופ, והיא מצוינת לעצירת הרעב בצוהריים תוך כדי סיור רגלי בעיר. אין כמו לנגוס בנקניקייה עסיסית ולשטוף אותה בלגימת בירה צוננת תחת כיפת השמיים.
טְרְדֶלְנִיק (Trdelník): גליל בצק מתוק הידוע בכינוי "עוגת ארובה", שאותו תראו בכל פינת רחוב תיירותית בפראג. הבצק המלוח-מתקתק נכרך סביב שיפוד מתכתי, נצלה על גחלים לוחשות עד שמשחים, ולאחר מכן מצופה בסוכר וקינמון מכל צדדיו. התוצאה היא מאפה חלול, חם ופריך מבחוץ ורך בפנים, שאפשר לתלוש ממנו חתיכות ולאכול כמו שהוא. בגרסאות מודרניות נהפך הטרדלניק ל"וופל גלידה": ממלאים את חלל הגליל בגלידה, קצפת או ממרחי שוקולד - פנייה מובהקת לתיירים בעלי אינסטגרם, אם כי הגרסה המקורית ללא המילוי היא הפשוטה והאותנטית ביותר. למרות שמקור המנה בשכנותיה של צ'כיה (יש אומרים הונגריה או טרנסילבניה), כיום היא סמל קולינרי של פראג ואי אפשר להתעלם מהריח המתקתק שלה ברחובות.
חלֶבִּיצֶ'ק (Chlebíček): כריך פתוח זעיר שהוא למעשה פרוסת באגט קטנה המעוטרת בכל טוב. צ'כיה התפרסמה בכריכי ה-chlebí
בתי קפה מפורסמים וקינוחים מסורתיים
לפראג יש מסורת עשירה של בתי קפה, המשמרת את רוח הקפה של תחילת המאה ה-20, בדומה לווינה או פריז. בבתי הקפה ההיסטוריים תוכלו לשבת על כוס קפה ועוגה ולהרגיש כאילו חזרתם בזמן, בין סופרים, משוררים ואומנים. הנה כמה מבתי הקפה שאסור להחמיץ:
Cafe Louvre: מוסד ותיק שנפתח ב-1902 ושמר על קסמו של העולם הישן. בית קפה לובר, השוכן בשדרות נרודני, היה מקום המפגש הקבוע של אלברט איינשטיין ופרנץ קפקא בימים שבהם התגוררו בפראג. כשעולים במדרגות אל האולם הגדול של לובר, אפשר לדמיין את ההיסטוריה מתעוררת לחיים: הריהוט, התאורה והאווירה כמעט לא השתנו מאז תחילת המאה שעברה. המקום מגיש ארוחות בוקר עשירות, ותפריט הצוהריים והקינוחים מעולים, בסגנון וינאי. מומלץ במיוחד לטעום את עוגת větrník המפורסמת: פחזנית קרמל-וניל מסורתית בגודל נדיב, מתוקה במידה הנכונה, לצד אספרסו כפול.
Café Savoy: בית קפה-מסעדה אלגנטי ברובע מלאסטרנה (העיר הקטנה) על גדת נהר הולטאבה. סאבוי, הפועל משנת 1893, מעוצב בפאר נוסטלגי עם תקרה גבוהת-קשתות בסגנון נאו-רנסאנס שכולה עיטורי סטוקו מרהיבים - בהחלט "פנינת אדריכלות" המושכת את העין. המקום מנוהל כיום על ידי קבוצת מסעדות מצליחה, והדבר הביא אותו לשלמות כמעט בכל היבט. במאפייה הפנימית אופים מדי יום עוגות ומאפים טריים. אין דרך טובה יותר לפתוח את היום מאשר בארוחת בוקר בסאבוי עם קרואסון חמאה, חביתה או ביצים עלומות, ומעל הכול - פרוסת עוגת מרנג-אגוזים או עוגת קרם וניל מהקונדיטוריה הביתית. אל תשכחו להרים את המבט לתקרה המעוטרת ולחוש כאילו חזרתם בזמן לתור הזהב של הקפה האירופי.
Grand Café Orient: פנינה ייחודית לחובבי עיצוב ואדריכלות, הידועה כבית הקפה הקוביסטי היחיד בעולם. בית הקפה שוכן בקומה הראשונה של בית האם השחורה (Dům U Černé Matky Boží), מבנה קוביסטי אייקוני שתוכנן ב-1912 על ידי האדריכל יוזף גוצ'אר. כל פרטי העיצוב - מהמנורות והרהיטים ועד ידיות הדלת - קיבלו קווים זוויתיים של סגנון הקוביזם, חוויה אסתטית לא רגילה. גראנד קפה אוריינט נפתח לראשונה בשנת 1910, נסגר כעבור זמן מה כשהסגנון הקוביסטי עבר מהעולם, אך למרבה המזל נפתח מחדש בשנת 2005 ושוחזר בקפידה על פי צילומים. מעבר לעיצוב מרהיב, לבית הקפה מבחר עוגות קלסיות עם טוויסט מקומי. אחת ההתמחויות היא הקינוח וֶנֶצֶ'ק: פחזנית בצק מבושלת במילוי קרם וניל (מעין אקלר עגול), שאצלם מקבלת צורה מרובעת כמחווה להיבט הקוביסטי. עוד בתפריט: עוגת דבש צ'כית (מדובּניק), שטרודל תפוחים ועוגת הבית המיוחדת של אוריינט המשלבת שוקולד ומנטה. יש אומרים שמגזין אירופי בחר בגראנד קפה אוריינט לאחד משבעת בתי הקפה היפים באירופה. ביקור אחד בו יגרום לכם להבין למה.
שווקי אוכל מקומיים - מה, מתי והיכן
אחת הדרכים האותנטיות לחוות את התרבות הקולינרית של פראג היא לשוטט בשווקי האוכל המקומיים. בשווקים אלו תפגשו יצרנים חקלאיים, אופים, גבנים וטבחים המציעים את מרכולתם הטרייה, ותוכלו לטעום מאכלים לצד המקומיים. הנה כמה שווקי אוכל בולטים בעיר:
שוק הָאבֶל (Havelské tržiště) המתקיים ברציפות עוד מימי הביניים (נוסד בשנת 1232!), הוא השוק הקבוע היחיד במרכז ההיסטורי של פראג. הוא ממוקם במדרחוב קטן בין כיכר העיר העתיקה לכיכר ואצלב, ופעיל כל ימות השבוע, משעות הבוקר ועד שעות הערב. בדוכנים שלאורכו יש שילוב של תוצרת חקלאית ומוצרי מזון: פירות וירקות טריים, פרחים, דבש ומאפים לצד שלל עבודות יד, בובות עץ, כלי קרמיקה, תכשיטים מזכוכית בוהמית ומזכרות לתיירים. זה מקום מצוין לרכוש בו מתנות הביתה, וגם לנשנש תפוח טרי או מאפה דרכים. אמנם אופיו תיירותי למדי כיום, אך הוא עדיין שוקק חיים ותורם לחוויה מקומית צבעונית בלב העיר.
שוק האיכרים בנָאפְּלָאבְקָה (Náplavka): זה אולי שוק האוכל הפופולרי ביותר בפראג. בכל יום שבת בבוקר, לאורך הגדה של נהר ולטאבה ברציף ראשינובו, מתאספים יותר מ-90 רוכלים בשוק איכרים תוסס שמושך המוני תושבים ותיירים. האווירה בנאפלאבקה מיוחדת במינה. מתחת לעצים ועל רקע מי הנהר הזורמים אפשר להסתובב עם כוס קפה ביד, להקשיב לנגני רחוב או להופעת ג'אז חיה, ולהתפעל מהשפע בדוכנים. בין השאר יש בשוק ירקות ופירות עונתיים (כולל תוצרת אורגנית), לחמי מחמצת ומאפים אומנותיים, גבינות בוטיק, נקניקים ובשרים מעושנים, דגים טריים ממימי האזור, דבש וריבות ביתיות, בירות ממבשלות בוטיק, יינות ומשקאות חריפים מקומיים. יש גם שלל דוכני אוכל מוכן, ממנות צמחוניות טבעוניות ועד בשרים על האש, פנקייק, מרקים וכל מה שביניהם. לפיכך אפשר לאכול ארוחת צוהריים מלאה. השוק פעיל מפברואר עד דצמבר מדי שבת בשעות 8:00 עד 14:00. מומלץ להגיע מוקדם כדי להימנע מהצפיפות ולתפוס את המבחר הטוב ביותר.
שוק האיכרים בכיכר Jiřího z Poděbrad (ירז'י מפודייבראד) המכונה בקיצור ירז'אק (Jiřák) הוא שוק איכרים אהוב נוסף המתקיים בכיכר ירז'י שבשכונת וינוהרדי. מתחת לעצי הפארק המקיפים את כנסיית הלב הקדוש המודרנית פרושים דוכנים רבים של חקלאים ויצרנים. ירז'אק פועל שלוש פעמים בשבוע, בימין רביעי ושישי בשעות 8:00 עד 18:00, ובימי שבת בבוקר עד הצהריים (8:00 עד 14:00). המבחר כולל תוצרת טרייה: ירקות, פירות, בשרים ומוצרי מעדניה, גבינות ומוצרי חלב (כולל חלב טרי הישר מהרפת), לחמים ומאפים, תבלינים, אגוזים, ריבות, פסטו והפתעות עונתיות ואורגניות נוספות. לעיתים קרובות יש גם הופעות מוזיקה חיה ואירועים מיוחדים, והביקור בשוק נהפך לחוויה קהילתית נעימה. שוק זה אהוב במיוחד על תושבי פראג שמתגוררים מחוץ למרכז - הזדמנות מצוינת להציץ לחיי היומיום שלהם עם סלסלת קניות ביד.
שווקים נוספים: ברחבי פראג קיימים שווקים שכונתיים נוספים שראויים לביקור: שוק איכרים קטן מתקיים בימי שבת בבוקר בכיכר דג'וִיצֶה (Dejvice) שבאזור המגורים מצפון למרכז; בשוק הולשוביצה (Holešovická Tržnice) שבמתחם השוק הסיטונאי הוותיק בפראג 7 תוכלו למצוא אולם עם תוצרת חקלאית (היכל 22) ומבחר ירקות, פירות ובשרים מדי יום, לצד חנויות אוכל אתני (כולל השוק הווייטנאמי הגדול סאפא בפאתי העיר). אם יתמזל מזלכם לבקר בפראג בתקופת חג המולד או פסחא, שוקי החג המסורתיים בכיכר העיר העתיקה, בכיכר ואצלב ובמצודת פראג הם חוויה חגיגית, עם דוכני מזון עונתיים שמציעים יין חם מהביל (סְוָוארָ'אק), שקדים מסוכרים, לחמים מתוקים, נקניקיות על הגריל ושוק החזיר הגדולה המסתובבת מעל האש. זה גן עדן לחובבי האוכל והתרבות גם יחד.
מבשלות בירה בולטות וסיורי טעימות מומלצים
צ'כיה ידועה ברחבי העולם כבירת הבירה, ובפראג שלל הזדמנויות לטעום מ"הזהב הנוזלי" שלה במקומו הטבעי. בין שאתם אניני בירה אמיתיים ובין אתם סתם סקרנים, אל תחמיצו ביקור במבשלות ובפאבים היסטוריים בעיר, ואף שקלו להצטרף לסיור מודרך שיעמיק את ההיכרות שלכם עם סצנת הבירה המקומית.
מבשלת U Fleků - מוסד חובה לכל חובב בירה שמבקר בפראג. זה הפאב-מבשלה הפעיל הוותיק ביותר בעיר. הוא פועל ברציפות מאז שנת 1499! המקום משתרע על פני שמונה אולמות בירה, שלכל אחד אופי עתיק משלו (באחד מהם אפילו תקרה ומושבים מהמאה ה-16). U Flek
מרתף המבשלה Staropramen: סטארופראמן הוא מותג הבירה השני בגודלו בצ'כיה, שלו מבשלה גדולה ברובע סמיכוב בפראג. באתר המבשלה ההיסטורי הוקם מרכז מבקרים חדיש שמקיים סיור מולטימדיה מרתק על תהליך ייצור הבירה וההיסטוריה של המותג. בביקור עוברים בין חדרים אינטראקטיביים עם הולוגרמות, סרטונים ומוצגים, מסיפור יסוד המבשלה בסוף המאה ה-19 ועד שיטות הבישול, חומרי הגלם (תוכלו למשש ולהריח כשות ושעורה) ועד המפעל המודרני לבקבוק והפצה. דמותו של יוזף פספה, המבשֵל האגדי של סטארופראמן, מלווה את האורחים בקריינות לאורך הדרך.
מדובר יותר במרכז מבקרים אינפורמטיבי מאשר בסיור בתוך מבשלה פעילה. לא תראו כדים מבעבעים באמת, אבל בסיום תחכה לכם טעימת בירה טרייה היישר מהחבית. בעבור רבים, הביקור בסטארופראמן הוא בראש רשימת ה"מה לעשות בפראג" של חובבי הבירה.
מבשלת מנזר סטרָהוֹב (Klášterní pivovar Strahov): צמוד למנזר סטרהוב מעל רובע מאלה סטראנה שוכנת מבשלת בירה בוטיק קסומה. אמנם המבשלה נוסדה רשמית רק בשנות ה-2000, אך היא ממשיכה מסורת בירה מנזרית עתיקה מהמאה ה-17. תחת קמרונות האבן העתיקים נרקחות בירות המותג Svatý Norbert (על שם הקדוש המגן של המבשלים) - לאגרים בסגנון צ'כי קלסי ובירות עונתיות מיוחדות כגון בירת חיטה קיצית או סטאוט חורפי. אפשר לשבת באולם המבשלה החמים או בחצר הפטיו היפה וליהנות מכוס בירה צוננת מול נוף העיר העתיקה מלמעלה. חוויית Strahov מושלמת לשילוב אחרי ביקור במנזר ובספרייתו המפוארת או בדרך חזרה מטיול במצודת פראג.