כל מה שרצית לדעת על שום
הוא לא רק מוסיף טעם רב למאכלים, הוא גם שומר על הלב והכבד, מונע יתר לחץ דם ומאזן סוכרת. כל הסיבות להוסיף היום שום כתוש למזון. ויש גם טיפ לבריאות וחיסכון בזמן
השום נולד במרכז אסיה, ומשערים כי הגיע מסין. הוא גדל ומעובד ברחבי העולם ומשמש הן כתבלין והן כירק. השום זכה לשלל שמות לאורך השנים ובמגוון התרבויות, כגון פניצילין רוסי או אנטיביוטיקה טבעית. ואכן, כבר לפני אלפי שנים השתמשו בו לטיפול בבעיות רפואיות. הסינים השתמשו בו כתרופה לדיכאון, ההודים - כתרופה חשובה וממריצה לחוסר תיאבון, חולשה, שיעול, מחלות עור, ראומטיזם, טחורים ועוד. בעבור המצרים השום היה מרכיב מרכזי ברפואה העתיקה. גם בספרי התלמוד והתנ"ך המליצו על ארוחות עם שום: בתלמוד בארוחת שישי ובתנ"ך אחרי הקציר.
לדברי דיאטנית קלינית בחברת דורות המתמחה בייצור שום כתוש ועשבי תיבול קפואים, ברפואה המערבית של ימי הביניים השום שימש כתרופה, ובהמשך הגיע לאירופה ולעולם החדש. שם למדו להכין ממנו חליטות ותערובות עם דבש, ולטפל באמצעותם בדלקות ובשפעת. ברוסיה רשמו אותו הרופאים לטיפול במחלות נשימה. השום מצטיין בפעילות נוגדת חיידקית. חיידקי גראם-שליליים, הגורמים לשלשול, רגישים מאוד לשום. שום קצוץ וכתוש גורם להאטה בגדילת חיידקים במוצרי מזון כגון בשר טחון. שום טרי משמש גם כטיפול חיצוני בזיהומים. מכיוון שהפעילות נוגדת החיידקים פוחתת באחסון וחימום בגלל הפיכה לאליצין, מומלץ להשתמש בשום טרי.
מגן על הכבד: במחקרים התגלה כי שום מגן על הכבד ואף משמש להגנה לפני רעילות של מתכות כבדות ומונע עלייה בדם של רעלנים הגורמים פגיעה בכבד. שום טרי עשוי להגן גם על מחלת הכבד האלכוהולי, שכן השום הטרי מגן על רקמות הכבד הפגועות מהגברה של פעילות נוגדת חמצון.
מגן על הלב: סקירה מדעית של מחקרים קליניים מלמדת שלשום תפקיד במניעה או בעיכוב התפתחות מחלות לב. לשום מיוחסת השפעה על מניעה של מחלות לב וכלי דם והגנה מפניהן. השפעה זו קשורה ליכולת של השום - כפי שהוכח במחקרי מעבדה - להפחית את גורמי הסיכון, בהם שומני הדם - הורדה של הכולסטרול הרע והחמצון שלו, הפחתת טריגליצרידים (שומני הדם), יתר לחץ דם, קרישיות ודלקתיות הדם ודביקות טסיות דם.
מפחית כולסטרול: מסדרה של מחקרים שהתקיימו בעשור האחרון עולה, כי שום יכול להיות יעיל בהפחתת LDL הנחשב לכולסטרול הרע. ירידה בכולסטרול משמעה הפחתה ממשית בסיכון לאירועי לב מסוכנים. על פי המחקר, מספיקה שן שום אחת כדי להפחית בתשעה אחוזים את הכולסטרול.
מטפל ביתר לחץ דם: יתר לחץ דם הוא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. לחץ הדם פוגע בדפנות כלי הדם ומעלה את הסיכון לשקיעת כולסטרול. ממחקרים שנעשו במשך השנים בארה"ב עלה, כי שום הפחית את לחץ הדם ב-16.3 ממ"כ בהשוואה למטופלים שלא קיבלו טיפול בשום.
מאזן סוכרת: שום היה בשימוש ברפואה המסורתית לטיפול בסוכרת. במחקר קליני בהשתתפות 60 בני אדם עם סוכרת מסוג 2 שטופלו בכדורי שום כתוספת לתרופות ייעודיות, נרשמה ירידה ברמות הסוכר בשיעור של 3.2% בהשוואה לקבוצה שלא קיבלה טיפול בשום.
טיפ בריאות וחיסכון בזמן: חוששים להקפיא ולאבד ערכים תזונתיים? ההיפך הוא הנכון. כמות האליצין, המרכיב הפעיל בשום, עולה במהלך אחסון במקפיא, והיא מיטבית לאחר 60 יום. בטמפרטורה נמוכה של 6-4 מעלות עם דרגת לחות גבוהה של 90-80 אחוז, כמות האליצין היא הגבוהה ביותר. במקום להפריד את שיני השום ואז לקלף, לשטוף, לקצוץ ולמעוך, אפשר להקפיד להחזיק במקפיא טבליות שום קצוץ וטרי, ולשלוף לשימוש בעת הצורך.
שום כתוש של חברת דורות. צילום: גיא מועלם