לרגל יום זכויות הילד והילדה הבין לאומי 2024: מיצב יצירות אמניות ואמנים ישראלים
לרגל יום הילד הבין-לאומי שיצוין השנה ביום רביעי, 20 בנובמבר 2024, יוצג בבית המשפט העליון, בין התאריכים 24 בנובמבר עד 11 בדצמבר 2024 מיצב הכולל יצירות אמנות של אמניות ואמנים ישראלים. מבעד ליצירות שעיקרן תקופת הַיַּלְדוּת ניבטות זכויותיהם של ילדים.
השנה, בצל המלחמה מדגיש יום זכויות הילד הבינלאומי תשפ"ה-2024, את החשיבות המיוחדת של שמירה על זכויות הילדים בעתות משבר.
זכויותיהם של ילדים עוגנו באמנה בינלאומית, שנוסחה ונחתמה בשנת 1990. בישראל נכנסה האמנה לתוקף בשנת 1991 וכעבור שנה קיבלה ביטוי בכתיבתו של שופט בית המשפט העליון מישאל חשין, בפסק־דין העוסק בטובת קטין המיועד לאימוץ: "קטן הוא אדם, הוא בן אדם, הוא איש, גם אם איש קטן בממדיו. ואיש, גם איש קטן, זכאי בכל זכויותיו של איש גדול". 54 סעיפי האמנה בדבר זכויות הילד מהווים מכלול של זכויות ומשקפים את מעמד הילד כחלק אינטגרלי מהחברה.
במיצג משולבים שני סוגי אמנויות של יוצרים בוגרים - חזותית וטקסטואלית - שהמוטיב המרכזי בהן הוא ילדים. באמצעותן מוצגת טעימה מהפרשנות של היוצרים על מקומם של ילדים, על עולמם הפנימי והחיצוני; בחברה, בסביבה, במשפחה, במשחק, בדמיון ובחוויה, במטרה לעורר עניין, ליצור הזדהות ולהעניק מקפצה להתייחסות הצופים.
האמנה בדבר זכויות הילד כוללת ארבעה עקרונות מנחים, הקובעים זכויות מרכזיות אך גם מהווים כלים לפרשנות של שאר הזכויות של ילדים וילדות: כך הם עיקרון הזכות להתפתחות, העיקרון בדבר אי־אפליה, עיקרון טובת הילד והעיקרון המעגן את זכותם של ילדים להשתתפות. בנוסף קובעת האמנה שורה ארוכה של זכויות ספציפיות המתייחסות למגוון תחומי החיים והצרכים האוניברסליים של ילדים. חלק מהן הינן זכויות חיוביות (חובת המדינה לספק שירותים סוציאליים), אחרות שליליות (איסור פגיעה), וחלקן זכויות אזרחיות (חירויות לפעול).
ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית: "זכויות הילד תופסות בשנים האחרונות מקום מרכזי בשיח המשפטי והציבורי בארץ ובעולם. זכויות ילדים מוגנות בתפזורת בחוקים שונים, הן כנגזרת של זכויות האדם והן באופן ייחודי וייעודי לילדים. בתי המשפט עוסקים רבות בפסקותיהם בזכויותיהם של ילדים, לילדים יש זכות להישמע בפני בית המשפט במקרים מתאימים ועל בית משפט להתחשב ברצון הילד. בתי המשפט ממלאים תפקיד משמעותי בהגנה על ילדים ובהטמעת זכויותיהם בחברה. המיצג שנבחר משקף את עולמם הפנימי של ילדים, מחשבותיהם ורגשותיהם - וממחיש את החשיבות שיש בהגנה עליהם".
הממשקים שבין יצירות האמנות החזותית והטקסטים מזמינים את הצופים לצלול אל עולמם של ילדים, להתבונן בו דרך עיניהם של היוצרים, ולהעמיק את ההבנה בדבר זכויותיהם של ילדים. כל יצירה היא חלון אל נפשו של ילד או ילדה, תזכורת לאחריותנו כלפיהם כחברה, וקריאה לפעולה למען עתיד טוב יותר.
האמניות והאמנים המציגים (לפי א-ב): אורית אקטע, אורי שכנר, אליהו אריק בוקובזה, דאנה קופרלי לרנפלד, זוהר מורג, מאיר פיצ'חדזה, עופר שומרון, רן גרין;
אוצרות: ד"ר אורנה יאיר וד"ר טליה דיסקין
הפקה: הילה רוז, מסרט טגניה ושירה זגורי