מגה בולדוזר
כתבות
מגה טיפ בולדוזר
לעמוד קודם

תחזוקה נכונה של צמיגים

01/07/2025
זמן קריאה: 2 דק'

בחירת הצמיגים הנכונים לציוד כבד באתרי בנייה לא מסתכמת בעיצוב הסוליה או באמינות. יש להביא בחשבון גם את תנאי מזג האוויר ואת המעברים בין העונות. במעברים עונתיים חשוב במיוחד לבצע תחזוקה מונעת לצמיגים, להבין את השפעת שינויי הטמפרטורה על לחץ האוויר ולנקוט צעדים פשוטים להארכת חיי הצמיגים.

צמיג אחד לא יכול להתאים לכל תנאי מזג האוויר ולכל העונות. מי שעובדים באזורים קרים למשל ומפנים שלג בחורף, ואחר כך עוסקים בעבודות גינון בקיץ, ייתכן שיצטרכו יותר מסוג אחד של צמיג. חשוב גם לבדוק אם נדרשת אחיזה טובה יותר, הגנה מוגברת מתקרים או עמידות למשטחים מסוימים כגון שלג, קרח, בוץ רך או קרקע קשה ודחוסה. במקרים מסוימים הפתרון אינו צמיג כלל אלא מסילה מגומי.

אחד הרגעים הקריטיים ביותר שבו צריך לבדוק את מצב הצמיגים הוא בתחילת הבנייה, במיוחד אחרי שהציוד היה מאוחסן פרק זמן ממושך. גם אם הכלים עברו טיפול, לעיתים שוכחים לבדוק את לחץ האוויר בצמיגים, שבדרך כלל יורד בזמן של חוסר פעילות, בעיקר בטמפרטורות נמוכות. נהגים ממהרים לצאת לעבודה, והצמיגים אינן נבדקים.

בחורף יש כמה סכנות לתקינות הצמיגים. ראשית, קור עז גורם ירידה בלחץ האוויר. כל ירידה של 9־10 מעלות צלזיוס גורמת ירידה של 1PSI בלחץ. לחץ אוויר נמוך פוגע ביכולת של הצמיג לשאת משקל ולפזר חום. כמו כן מכשולים נסתרים מתחת לשלג כגון אבנים, מכסים או מדרכות עלולים לגרום נזקים. סחרור של הצמיגים על שלג או קרח יוצר חום שמזיק במיוחד לצמיגים שאינם מנופחים כראוי. גם מעבר על שלוליות או מים קפואים פוגע בצמיג, שכן מים מרככים את הגומי ומגבירים את השחיקה.

כדי לצמצם נזקים בחורף, חשוב לשמור על לחץ אוויר תקין התואם את המשקל שהצמיג נושא. להימנע מנהיגה במים עומדים, להאט ולא לסובב את הצמיגים במקום. כל סיבוב כזה מייצר חום שעלול לפגוע בצמיג.

בקיץ האתגרים דומים, אבל המקור הוא חום ולא קור. טמפרטורות גבוהות, נסיעה מהירה מדי, מעבר על מכשולים נסתרים או פסולת באתר, כל אלה יוצרים חום עודף ומקצרים את חיי הצמיג. חשוב לשמור על סביבת עבודה נקייה, לבדוק את השטח לאחר טעינה ולוודא שאין שאריות אבנים או פלדה במסלול הנסיעה. גם כאן יש להתאים את לחץ האוויר למשקל ולמהירות, ולבצע בדיקות יומיות לצמיגים בתחילת כל משמרת.

לחץ האוויר בצמיגים לא נקבע לפי עונות השנה אלא לפי המשקל והמהירות. לדוגמה, צמיג 20.5R25 בלחץ של 65PSI יישא משקל של 8 טונות במהירות של 8 קמ"ש, אך באותה רמת לחץ, רק 6.5 טונות במהירות 50 קמ"ש. לכן חשוב להכיר את טבלאות הלחץ של היצרן ולבצע התאמה לפי תנאי העבודה.

חשוב לבדוק גם נזקים חיצוניים: חתכים, קרעים, לוגים חסרים, תקינות השסתום, קיום כובעון הדוק ולוודא שאין דליפות. ריסוס עם מים וסבון סביב השסתום עשוי לחשוף נזילה שאינה נראית.

כל שינוי עונתי הוא הזדמנות לבדוק את הצמיגים: עומק הסוליה, לחץ אוויר, שסתומים, כובעים, נזקים. אם אפשר לתקן, יש לעשות זאת מיד. בדיקה יומית של חמש דקות עשויה לחסוך אלפי דולרים בתקלות והשבתה.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן