לצרפת טיל גרעיני חדש
משרד הביטחון של צרפת הודיע על השקתו של דגם משופר לטיל הבליסטי הימי M51, שיותקן על צוללות גרעיניות ויהיה עמוד התווך של ההרתעה האסטרטגית של המדינה. לפי המשרד, מדובר באבן דרך מרכזית במודרניזציה של מרכיב ההרתעה בים. הדגם החדש, M51.3, נושא ראשי נפץ גרעיניים חדשים ומשופר בטווח, בדיוק וביכולת חדירה דרך מערכות הגנה מתקדמות של אויבים. הטיל יותקן על ארבע הצוללות הגרעיניות מסדרת לה טריאומפן ((Le Triomphant של חיל הים הצרפתי.
לפי הנתונים, M51.3 הוא מרכיב הרתעה ימי אמין, הקיים בשל התפתחות מערכות ההגנה מפני טילים של יריבים פוטנציאליים. ההכרזה הגיעה בעיצומו של גל מודרניזציה עולמי: כמעט כל המדינות הגרעיניות משדרגות את מערכות הנשק שלהן במה שהמכון הבינלאומי לשלום שטוקהולם (SIPRI) הגדיר כמרוץ חימוש גרעיני חדש ומסוכן. ככל שרוסיה ומדינות נוספות מפתחות יכולות יירוט מתקדמות, גוברים החששות כי דגמים ישנים של טילים בליסטיים יהיו פגיעים יותר, מה שעלול לפגוע באמינות יכולת התגובה השנייה של צרפת, שהיא בסיס ההרתעתה האסטרטגית.
שרת הביטחון קתרין ווטרין (Catherine Vautrin) חתמה לאחרונה על הפעלתו המבצעית של M51.3. לדבריה, "הישג זה ממחיש את שאיפתה המרכזית של תוכנית החימוש לשנים 2024 עד 2030: להאיץ את הייעול והשיפור של היכולות שלנו ולהבטיח את אמינות ההרתעה - עמוד הריבונות של ביטחוננו."
מנוע עוצמתי ודיוק בין־יבשתי
M51 הוא טיל בליסטי בין־יבשתי מונע בדלק מוצק, במשקל של יותר מ־50 טונות ובאורך של כ־12 מטרים. כל אחת מצוללות לה טריאומפן נושאת 16 טילים מדגם זה. הטיל מגיע לגובה של יותר מ־2,000 קילומטרים לפני שהוא שב לאטמוספרה במהירות של מאך 20, ונושא את ראשי הנפץ למרחק של אלפי קילומטרים.
דגם M51.3 מוערך כבעל טווח של יותר מ־9,500 קילומטרים - שיפור לעומת יותר מ־9,000 קילומטרים בגרסה הקודמת. הטיל נושא בין ארבעה לשישה ראשי קרב גרעיניים עצמאיים (MIRVs), שכל אחד מהם בעל עוצמה של כ־100 קילוטון - פי שישה מעוצמת הפצצה שהוטלה על הירושימה ב־1945.
עבודות הפיתוח על M51.3 החלו כבר ב־2014, בד־בבד עם פיתוח ראש הנפץ TNO-2 שהושק שנה קודם לכן. בנובמבר 2023 ביצעו DGA ואריאן־גרופ ניסוי שיגור ראשון של הטיל. הדגם הראשון של טיל M51 נכנס לשירות בשנת 2010, ובאוגוסט האחרון הוטלה על אריאן־גרופ המשימה לפתח את הדור הבא - M51.4.
עם עדכון מערך ההרתעה הימי, צרפת מתכננת להחליף את צוללות לה טריאומפן בדור שלישי מתקדם (SNLE 3G) שייוצר על ידי קבוצת נבל (Naval Group) ויוכל לפעול עד סוף שנות 2080. לצד זאת מתפתח תחום ההרתעה האווירית: טיל על־קולי חדש בשם ASN4G צפוי להחליף את טיל השיוט הגרעיני ASMPA שנושא מטוס הקרב רפאל (Rafale), וייכלל בדגם העתידי Rafale F5.
בטווח הארוך יותר, צרפת רואה במיזם Future Combat Air System - פרויקט צרפתי־גרמני־ספרדי - בסיס לעתיד ההרתעה האווירית שלה. לפי דרישותיה, המטוס החדש יצטרך לשאת נשק גרעיני ולפעול גם מסיפון של נושאת מטוסים כחלק מתפיסת העצמאות האסטרטגית של פריז בזירה הבינלאומית.
